Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiranın ödenmemesi halinde kiralananın tahliyesi PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2010
Image

Kiralayan; sözleşme gereğince kiracının muaccel hale gelen kirasını ödememesi halinde, kendisine temerrüt ihtarnamesi gönderilmesine rağmen kira borcu ödenmezse, kiralananın tahliyesi ve kira alacağının faizi ile kiracıdan tahsili davası açmaktadır.

Konunun adi kira,hasılat kirası ve 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun Yönünden farklı yönleri bulunmaktadır.

Kira Sözleşmesinin konusu bir taşınır mal yada gelir getirmeyen taşınmazda adi kira, gelir getiren taşınır veya taşınmaz ise hasılat kirası söz konusudur (BK m. 248,270). Ancak, belediye teşkilatı olan yerlerde ,iskele, liman veistasyonlardaki üstü kapalı ve duvarlarla çevrili taşınmazlar hakkında 6570 sayılı Kanun hükümleri uygulanır(m.1).Yani 6570 sayılı Kanun, yukarıda sınırlı olarak sayılan üstü kapalı işyeri ve konutlarda uygulanır.

Adi kirada; kiracı muaccel haldeki kirasını ödemediği takdirde, kiralayan sözleşmenin süresine göre 30 ve 6 günlük süreler belirleyerek kiranın ödenmesini, aksi halde akdin feshi ve kiralananın tahliyesi davası açılacağını kiracıya ihtar eder (BK m. 260).

Hasılat Kirasında; kiracı kirayı vadesinde ödemezse ,kiralayan 60 günlük bir süre tayin ederek, bu süre içinde kiranın ödenmesi, aksi takdirde süre sonunda sözleşmeyi feshedeceğini kiracıya ihtar eder (BK m. 288).

6570 Sayılı Kanun kirasında ise , bir kira yılında kira bedelini süresinde ödemeyen kiracıya iki haklı ihtar tebliğ edilerek,ayrıca başkaca ihtara gerek olmaksızın kira süresinin bitiminde tahliye davası açılabilir (m.7/c).

Adi kira ve hasılat kirasında; kira sözleşmesinin feshinin istenebilmesi için ,kira bedelinin kısmen ödenmemiş veya geçmiş yıllara ait kira bedelinin ödenmemiş olması, kiracıya ödeme için bir süre tanınması ve bu süre içinde ödemezse sözleşmenin fesih edileceği bildirilmelidir.

6570 Sayılı Kanun Kapsamında kalan sözleşmelerde tahliye davasının kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde açılması gerekir.( İİK m.272).

6570 Sayılı Kanun uygulamasında ihtarlar dava şartıdır. Süresiz kira sözleşmelerinde, kira süresinin bitimi belli olmadığından iki haklı ihtar nedenine dayalı tahliye davası açılamaz. Ayrıca bir yıldan az süreli kira sözleşmelerinde de aynı durum söz konusudur. Uzun süreli kira sözleşmelerinde de kira bedelini zamanında ödemeyen kiracıya iki haklı ihtar ilk yılda gerçekleşse bile ,bu sebebe dayalı olarak açılacak tahliye davası için sözleşmenin bitim süresinin beklenilmesi zorunlu bulunmaktadır.

http://www.ekohaber.com.tr/Dr_Mevci_Ergun_Kiranin_odenmemesi...