Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Türkiye, küresel talebin 7 direğinden biri' PDF Yazdır e-Posta
10 Aralık 2007
Dünya ekonomisinde daralma yaşanacağı uyarıları sürerken, Türkiye küresel talebe en çok katkı yapan yedi ülke arasında sayıldı.

34 milyar dolarlık cari açığıyla Türkiye'nin "küresel talebinin yedi direği"nden biri olduğu bildirildi. İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, son bir yıldaki cari açığına göre küresel talebinin yedi direğini ABD, İspanya, İngiltere, Avustralya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye olarak sıraladı.

The Daily Telegraph gazetesi, küresel ekonominin sorunlarını irdelediği haberinde ABD, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerde yaşanan borç sorunları karşısında Asya'daki yükselen ekonomilerin, dünya ekonomisindeki büyüme trendini koruyamayacağını vurgularken bu ülkelerin ekonomilerinin "fazla küçük ve deforme" olduğunu savundu.

Gazete şu değerlendirmede bulundu:

"Son bir yılda mevcut cari açığı ile ölçülen, küresel talebinin yedi direği ABD (793 milyar dolar), İspanya (126 milyar dolar), Avustralya (50 milyar dolar), İtalya (48 milyar dolar), Yunanistan (42 milyar dolar) ve Türkiye (34 milyar dolar) oldu. Çoğu konut kredisi krizi ile karşı karşıya. Tümü sıkıntı içinde."

"ÇİN'İN KÜRESEL TALEBE KATKISI YOK"

Çin'in olumlu bir rolü oynamayacağını, küresel tüketimdeki payının yüzde 4 altında olduğuna işaret eden gazete, bu ülkenin küresel talebe artık bir katkı yapmadığını, ithalatının Nisan'dan bu yana artmadığını yazdı.

İngiliz gazetesi, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Lehman Brothers'in, dünyanın ABD'deki krize rağmen iyi bir performans gösterebileceği yolundaki yaklaşımlarından dönüş yapmaya başladıklarını belirtirken de Goldman Sachs stratejisti Peter Berezin'in değerlendirmelerine de yer verdi.

Berezin de, ABD'ye özgü bir şok olarak başlayan sorunun, küresel bir şoka dönüşmekte olduğunu savunurken, "Avrupa'da bazı sıcak konut piyasaların ve bazı yükselen piyasaların dramatik bir biçimde soğumasının açık riski var" görüşünü dile getirdi.

"AVRUPA MERKEZ BANKASI DERHAL FAİZLERİ İNDİRMELİ"

Gazeteye konuşan Deutsche Bank'ın Avrupa ekonomisti Thomas Mayer de Avrupa Merkez Bankası'nın derhal faizleri indirmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu resesyonun ötesine gidebilir. Durduramayacağız, tüm reel ekonomiyi etkileyen sıkışmaya dönüşebilir" uyarısını yaptı.

Yaşanan sıkıntıların kökünde Amerikan Merkez Bankası ve onun gibi "günahkarlarca" yapılan hataların bulunduğunu savunan gazete, faizleri fazla uzun bir süre, fazla düşük tutarak kredi köpüğünü şişirdiklerini ve kredilerin "ölümcül düzey"e çıkmasına neden olduklarını öne sürdü.

Gazete şunları yazdı:

"Bir kuşağın ekonomistleri, bankacıları ve politika yapıcılarının stratejik başarısızlığı o kadar büyük ki Batılı demokrasileri kurtarmak için güçlü bir sosyalizm çekişine ihtiyaç olabilir. Northern Rock'un (yüksek riskli mortgage kredileri nedeniyle krize giren İngiliz kuruluşu) kamulaştırılması ile başlıyoruz ancak bununla bitmeyebilir."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=623350