Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Başbakan, Vergi Konseyi'nin çizdiği yol haritasına tam destek verdi, 2008 başında düğmeye basılıyor PDF Yazdır e-Posta
10 Aralık 2007
Image
  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Başbakanlık'ta, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bakanlık Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal ile bazı konsey üyelerini kabul ederek, vergiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ekonomide kayıtlı dönem başlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kayıtdışı ekonomiyle mücadele için gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdi. Buna göre, Vergi Konseyi tarafından başlatılan çalışmalar hızlandırılacak ve 'Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Platformu'nun kurulmasıyla düğmeye basılacak. Birkaç ay içerisinde kamuoyu önünde start verilmesi beklenen çalışmaların tamamlanması için Başbakan Erdoğan'ın 'güçlü bir siyasi irade' gösterdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Mustafa Uysal, Başbakan Erdoğan'a, Vergi Konseyi'ni tanıttı ve yürüttükleri çalışmalar hakkında ayrıntılı bir sunuş yaptı. Başbakan Erdoğan, sunuş ve değerlendirme sırasında, vergiyle ilgili çok sayıda soru yöneltti. Erdoğan, özellikle kayıtdışı ekonomi konusuna yoğunlaştı. Alınan bilgilere göre, bu konuda hemen her başlıkta detaylı sorular soran Başbakan, sunuşun ardından gerek kayıtdışı ekonomi, gerekse diğer konularda gerekli çalışmaların hızla yapılması talimatını verdiği öğrenildi.

Vergiye sadece vergi gözüyle bakılmayacak

Konsey Başkanı Mustafa Uysal'ın, Başbakan'ın sorularıyla birlikte bir buçuk saati aşan sunuşunda vergiye sadece "vergi" gözüyle bakılmamasına ve verginin ekonominin tüm işleyişini etkileyen bir anlayış içinde değerlendirilmesine dikkat çekildi. DÜNYA'nın görüşüne başvurduğu kaynaklar, vergiye sadece vergi gözüyle bakılmamasının Maliye açısından da bir ilk olduğunu belirtirken, bugüne kadar üzerinde çok konuşulan kayıtdışı ile mücadele konusuna da ilk kez farklı bir formatla yaklaşıldığına dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, Vergi Konseyi Başkanı Uysal da, Başbakanlık'ta yaptığı sunumda, ülke ekonomisi ve dünya ekonomilerindeki gelişmeler ile uyumlu, büyümeyi destekleyen ve rekabetçi anlayışı esas alan bir vergi sisteminin önemini vurguladı.

Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Platformu

Sunumda, bu nedenle sektörel bazdaki çalışmalara işaret edilirken, sektörlerin büyümesinin önündeki engellerin ve vergi sorunlarının, ilgili tarafların yer aldığı platformlarda tartışılmasının başarılı sonuçlar verdiği kaydedildi. Bu çerçevede mikro tedbirler çerçevesinde çalışmaların sürdürülmesi gerektiği üzerinde duruldu. Edinilen bilgiye göre, bu çerçevede, 'Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Platformu' üzerinde duruldu. Kamu, özel ve TOBB başta olmak üzere bütün ilgili sivil toplum örgütlerinin yer alacağı geniş bir katılımla oluşacak platformun, 2008'in ilk aylarında bir deklarasyonla açıklanması düşünülüyor. Platformla birlikte, kayıtdışı ile mücadelede bir kordinasyon ve strateji merkezinin de devreye sokulması planlanıyor. Gazeteniz DÜNYA'ya görüş bildiren uzmanlar, "Başbakan'ın bu konudaki tavrının kayıtlı ekonomiye geçişte kilit rol oynayacağını" ve Vergi Konseyi'nin çizdiği yol haritasına tam destek vermesinin önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekiyor.

Stratejik eylem planı oluşturulmalı

Vergi Konseyi tarafından yapılan sunuşta, etkin bir vergi sisteminin oluşturulmasında, kayıtlı ekonomiye geçişin önemine dikkat çekilerek, kayıtdışı ile mücadelenin, bir "stratejik eylem planı" içerisinde ve "devlet politikası" şeklinde ele alınarak, sosyal bir mutabakatla çözülebileceği üzerinde duruldu.

Kayıtlı ekonomiye geçiş aşamasında kurumsallaşmanın da önemine işaret edilen sunuşta, bir "çerçeve yasa" ile "Strateji ve Koordinasyon Merkezi"nin oluşturulması önerisi gündeme getirildi. Kurumsal yapının tabanın da kayıtlı ekonomiye geçiş platformuyla desteklenmesi gerektiği kaydedildi. Kayıtlı ekonomiyi genişletmede "iletişim" ve "eğitim" konularına önem verilmesi gerekliliği ile toplumun davranış biçimlerini değiştirilmesine yönelik projelerin geliştirilmesinin yararına değinildi.

Vergi Konseyi Başkanı, kayıtlı ekonomiye geçişin başarı kriterleri arasında, Gelir İdaresi'nin ve denetiminin güçlendirilmesi, vergilerin yerinde harcanması ve vergi yargısının etkinliğinin artırılmasının da çok büyük önem taşıdığını da vurguladı.

Vergi oranlarında indirime gidilebilir

Sunuşta, bu çalışmaların başarıya ulaşması halinde, vergi oranlarının daha da düşürülebilmesinin mümkün olacağı da belirtildi. Bu gelişmenin diğer olumlu yansımaları da, "Ülkemizde vergi ikliminin çok uygun bir yapıya kavuşacağı, bunun da yatırımları ve istihdamı olumlu yönde etkileyeceği, vergi tabanının hem ulusal hem uluslararası alanda genişleyeceği, kayıtlı çalışan işletmelerin büyümelerinin ve kurumsallaşmalarının daha hızlanacağı, toplumun yaşam kalitesinin, sosyal güvenlik, gıda güvenliği, ülke güvenliği, fikri mülkiyet hakları, tüketici hakları, toplumsal ahlak gibi konulardaki iyileşmelerle yükseleceği" şeklinde sıralandı.

Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanunu yeniden yazılıyor

Vergi Konsey Başkanı Mustafa Uysal'ın, Başbakanlık'taki sunuşu sırasında Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanunları'nın yeniden yazımı çalışmaları hakkında da bilgi verdiği öğrenildi. Edilinen bilgiye göre, Vergi mevzuatının basit, saydam, adil ve öngörülebilir düzenlemeler içermesi gerektiğini anlatan Uysal, bu çerçevede Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yazılması ve yapılandırılması çalışmalarının; katılımcı bir yaklaşımla, toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınarak yürütüldüğünü, diğer ülke uygulamalarının da irdelendiğini ifade etti.

Uysal, vergi kanunlarının yeniden yazımında, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışıldığına da vurguladı. Gelir vergisinin yapılandırılmasında "Ekonomik ve sosyal politikalarla uyumlu, sermaye birikimini güçlendiren, yatırımı ve istihdamı artıran, vergi yükünü düşürerek mükelleflerin gönüllü uyumunu artıran ve verginin tabana yayılmasıyla uygun bir vergi ikliminin oluşmasını sağlayan" bir vergi yapısının amaçlandığını belirten Uysal, etkin bir vergi sistemi için "Oto kontrol mekanizmalarının" önemine işaret etti.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=337267&dept_id=30