Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısının İlaç Sektöründe Halen Devam Etmekte Olan Etken Madde Transfer Fiyatlandırma Hesap Uzmanları Kurulu Vergi İncelemeleri Kapsamında Değerlendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
03 Aralık 2010
Image

Hesap Uzmanları Kurulu’nun (HUK) ilaç şirketlerinin 2006, 2007,2008 ve 2009 yılları etken madde alımlarına yönelik transfer fiyatlandırma vergi incelemeleri Kasım 2010 ayı itibariyle başlamış incelemeler halen istenilen bilgi ve belgelerin hazırlanması aşamasındadır. Bu çerçevede başlatılan bu yeni incelemelerin “Taslak Kanun” kapsamında sonuçlarının Kurumlar Vergisi yönünden neler olabileceğiyle ilgili açıklama yapılması bu bültenimizin konusunu oluşturmaktadır. Bültenimizde taslak kanun sadece “Kurumlar Vergisi” açısından irdelenmiştir,

HUK’ nun Kasım 2010 ayı itibariyle başlattıkları etken madde alımları transfer fiyatlandırma vergi incelemeleri

Bilindiği üzere HUK ilaç şirketlerinde yine kendileri tarafından önceden belirlenmiş 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında alımı yapılan etken maddelerin transfer fiyatlandırması mevzuatı yönünden vergi incelemelerini Kasım 2010 ayı itibariyle başlatmıştır.

Bu incelemeye konu olan alımların birim maliyetleri, ilgili dönemlerde hesaplanan satılan malın maliyeti tutarları ve gider kaydedilen tutarları miktar bilgilerini de içerecek şekilde belli bir tablo formatında talep edilmiştir. İlaç şirketleri hali hazırda istenilen bilgi ve belgelerin hazırlıklarını tamamlama aşamasındadır.

Bu çerçevede kendilerine yukarıda bahsedilen vergi inceleme yazısı tebliğ edildiği tarih itibariyle bu şirketlerde vergi incelemesi başlamış sayılmaktadır. Söz konusu incelemelerin zaman aşımı süresi içinde tamamlanarak eğer varsa gerekli tarhiyatların vergi inceleme raporlarına istinaden Vergi Daireleri tarafından yapılması gerekmektedir. Bu süre 2006 yılı incelemesi için 31 Aralık 2011 olup diğer yıllar için de zaman aşımı süresi birer yıl eklenerek bulunabilir.

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı” kapsamında bu vergi incelemelerinin durumu

İncelemeler yeni başlanmış olup ne zaman sonuçlanacağı da şirket bazında ve vergi inceleme elemanlarının yapacakları çalışmalara göre değişiklik gösterebilecektir. Bu süreç içinde tasarıda bahsedilen düzenlemelerden nasıl yararlanılabileceği aşağıda başlıklar halinde sıralanmıştır. Tasarı halinde Meclise sunulan bu taslak kanunun yayımlanması sırasında bazı değişikliklerinde olacağı düşünülerek bu değerlendirmelerin Kanunun yasalaşmasından sonra tekrar ele alınmasının önem arz ettiğini tekrar hatırlatmak isteriz.

1- Kurumlar Vergisi bayanlarındaki vergi matrahlarında “matrah artırımı”

İncelemeye başlanmış olmakla birlikte şirketler incelemenin yapıldığı yılları da kapsayacak şekilde 2006, 2007, 2008 ve 2009 yılları için Kurumlar Vergisi Matrah artırımından yararlanabilecektir.

Buna göre hangi yıllar için hangi oranda matrah arttırılacağı ve minimum ne kadar vergi ödeneceği aşağıdaki tabloda yıllar itibariyle gösterilmiştir.

Yıllar

Matrah Artırım Oranı

Zarar / İndirim ve İstisna olması sebebiyle minimum matrahlar (TL)

Vergi Oranı

İlgili yıllarda beyannamelerin kanuni sürede verilmiş ve ödenmiş olması halinde vergi oranı

2006

30%

30,000.00

20%

15%

2007

25%

36,000.00

20%

15%

2008

20%

45,000.00

20%

15%

2009

15%

60,000.00

20%

15%

İlgili yıllardaki mali zararlar

Bu kanundan yaralanılması halinde ilgili yıllara ait zararların yarısı (%50’si) 2010 ve takip eden yıllarda indim konu edilemeyecektir.

1.1 -Vergi incelemesi başlanmış olan mükelleflerde matrah artırımı

Söz konusu Taslak Kanun kapsamında eğer bu kanunun yayımlandığı tarihten önce başlamış bir vergi incelemesi varsa bu durum işletmelerin matrah artırımına engel teşkil etmemektedir.

i- Sonuçlanmamış vergi incelemelerinde

Eğer söz konusu vergi incelemeleri ve takdir işlemleri bu taslak kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından itibaren 30 gün içinde sonuçlandırılamazsa, yani inceleme raporu ve takdir kararının Vergi Dairesi kayıtlarına intikal ettirilmemesi halinde, ve işletme bu dönem içinde matrah artırımında bulunursa vergi incelemesi ve takdir işlemlerine devam edilmez.

Dolayısıyla, vergi incelemesi yapılmayarak bir eleştiri olmadan sonuçlanacaktır.

ii- Sonuçlanmış vergi incelemelerinde

Söz konusu “Taslak Kanunun” yayımlandığı tarihten önce tamamlanıp kesinleşen tarhiyatlar ilgili matrah artırımına konu olan matrahlara dahil edilir ve toplam tutar üzerinden matrah artırımı yapılır.

Kesinlesen tarhiyatlar VUK’nun 22. maddesine göre verginin tahakkuk etmesi yani tarh ve tebliğ edilen verginin ödenmesi gereken safhaya gelmesidir. Buna göre Kanun Taslağının prosedürünün tamamlanıp Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle uzlaşma veya tarhiyat öncesi uzlaşma yapılması halinde bu tarih itibariyle vergi kesinleşmiş olacaktır. Bu durumda da kesinlesen tutar matrah artırımında dikkate alınacaktır. Öte yandan, uzlaşma talep etme ve dava açma yasal süreleri olan 30 gün içinde tarh edilen vergi henüz kesinleşmemiştir. Dolayısıyla, bu sürelerinde ayrı olarak dikkate alınarak kanundan yararlanma konusunda değerlendirme yapılmalıdır.

2- İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunulan işlemler (matrah artırımında bulunulmaması hali)

Taslak Kanunun kapsadığı 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ilişkin olarak matrah artırımı hakkı olmakla birlikte bu haktan yararlanmak istemeyen mükellefler için halen daha devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri varsa ve “Taslak Kanun” yayımlandıktan sonra da devam ediliyorsa işlemlere devam edilir.

Taslak Kanunun yayımlanmasından sonra sonuçlanan tarhiyatlarla ilgili olarak dava açılmaması şartıyla tarh edilen vergilerin %50’sinin ödenmesi halinde gecikme faizi ve vergi zıyaı cezası tahsil edilmeyecektir.

Ancak gecikme faizi cezası yerine taslak kanunun yayımlandığı tarihe kadar verginin doğduğu dönemden itibaren TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar ödenecektir.

Vergi aslına bağlı olmayan cezalarda da cezanın %25’i ödenebilecektir.

Söz konusu düzenlemeden yararlanmak için ihbarnamenin tebliğ edilmesinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak başvuruda bulunup ilk taksitinin tebliğ tarihini izleyen ayın başından başlayarak kalan taksitlerin de 2’şer aylık sürelerle ödenmesi şarttır.

http://www.vergiportali.com/Content.aspx?Type=BulletinD&Id=3016