Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'ler acıklı halde, tuğlacı çaycı olmuş PDF Yazdır e-Posta
12 Aralık 2007
Manisa'da KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı'nın açılışını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Turgutlu'da birçok tuğla fabrikası kapanmış. Bir tuğla sanayicisinin bir firmada çaycılık yaptığını öğrendim. KOBİ'ler acıklı halde" dedi.

Manisa'da KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı'nın açılışını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Turgutlu'da birçok tuğla fabrikası kap...

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) Bilgi ve Eğitim Fuarı, dün, Manisa'da düzenlenen törenle açıldı. Anemon Oteli'nde düzenlenen açılış törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "KOBİ'lerin acıklı duruma düşmesi" nedeniyle fuarı Manisa'da açtıklarını söyledi.

Bir süre önce Türkiye'nin tuğla üretim merkezi olan Manisa'nın Turgutlu ilçesini gezdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Orada bir çok tuğla fabrikasının kapandığını gördüm. Bu duruma üzüldüm. Turgutlu'daki bir tuğla sanayicisinin bir firmada çaycılık yaptığını öğrendim. KOBİ'ler için çok acıklı bir durum" dedi.

Dünya ticaret hacminin 16 yılda 12 misli büyüdüğünü ve 1 katrilyon dolardan 12 katrilyon dolara çıktığını dile getiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Bizim gibi ülkeler için bu hem bir fırsat hem tehdit. Dünyanın küçük bir yerinde üretilen ürün bir başka yere çok rahat ulaşıyor. Bunun için üretmek ve dünyaya açılmak zorundayız. Bunu başaramazsak fırsat, tehdit haline gelir. KOBİ'lerin hızlı olması ve büyümesi gerekiyor. Eğer çok üreten, çok satan olmazsa KOBİ'ler kaybeder. Büyümek için KOBİ'lerin önündeki en büyük engel kayıtdışı ekonomi. Bunun önüne geçilmesi için gereken tedbirlerin alınması ve kayıtdışını ortaya çıkaran şartların kaldırılması gerekir. Çünkü KOBİ'ler isteyerek değil zorunluluktan kayıtdışına kayıyor."

'Bürokrat yetkisini vermiyor'

KOBİ'lere devlet tarafından yılda 800 milyon YTL ayrıldığını fakat KOBİ'lerin bunun sadece 300 milyon YTL'sini kullanabildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bunun için KOBİ'lerin eğitilmesi, paranın verimli şekilde kullanılması gerekir. Fakat Türkiye'de 47 kamu kurum ve kuruluşu bu parayı dağıtıyor. Bu da süreci yavaşlatıyor. KOBİ'lere daha hızlı para aktarılması için hükümetin ve başbakanın talimatı olmasına rağmen düzen hala değişmedi. Bürokratın canının al yetkisini alma mantığı var. Herkes yetkiyi elinde tutmak istiyor. Bu durumu aşmak için 47 kamu kurum ve kuruluşunu tek bir sayfada topladık. Fakat hala KOBİ'ler buradan faydalanmıyor. 1 milyar YTL'yi KOBİ'ler kullanmak istemiyor mu?" diye konuştu.

TOBB Başkan Vekili ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz ise KOBİ'lere sağlanan 1 milyar YTL'in ayaklarına kadar geldiğini söyledi. Koşmaz, "Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin yanı sıra ilçelerdeki organize sanayi bölgeleri ile orta küçük sanayi bölgeleri bu fuarı daha da anlamlı kılıyor. 5.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz önümüzdeki yıl 6 milyar doları bulacak. Manisa'ya kurulacak lojistik merkezi ile Avrupa'ya en kısa sürede ulaşacağız" dedi.

'Manisa bir süpermarket'

Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Manisa'nın bir süpermarket olduğunu belirterek, "Hangi sektörde olursa olsun her firma alışveriş imkanına sahip. Dolayısıyla Çin, Macaristan ve Polonya gibi ülkeler bizim için tehdit oluşturmuyor. Burayı bir cazibe bölgesi yapmak istiyoruz. Bunun için yan sanayi çok kuvvetli hale gelmeli. Yan sanayi çok güçlü olunca, ana sanayiler de yatırım yapmaya başladı. Beyaz eşyada bütün Avrupalı firmalar bölgeye alışverişe geliyor. Büyük yatırımcılar artık ucuz işgücünün önemli olmadığını, nitelikli insan kaynağının önemli olduğunu kavradı" diye konuştu.

Vestel olarak beyaz eşyada bu yıl 5,5 milyon cihaz üreteceklerini, ortaklık görüşmeleriyle beraber 2010 yılında bu rakamı 11 milyon cihaza çıkaracaklarını kaydeden Yüngül, "İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi bizim için lojistik anlamda önemli. Verimliliğini artıracağını düşünmüyorum. Bölge için hem liman hem demiryolu projesinin gerçekleşmesi gerekiyor" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=85779&a=