Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıtdışı ekonomi 2001'den bu yana büyüyor PDF Yazdır e-Posta
12 Aralık 2007

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası tarafından dün düzenlenen "Türkiye: Yatırım Ortamı...

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası tarafından dün düzenlenen "Türkiye: Yatırım Ortamının Değerlendirilmesi (ICA) Raporu" toplantısı 2001'den bu yana kayıtdışılığın arttığını ortaya koydu. Toplam 1300 sanayi işletmesinin yöneticileriyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan raporda yapılan analizlerle, Türkiye'de yatırım yapmanın önündeki engeller tek tek belirlendi ve bu engelleri kaldırmak için yapılması gerekenler tespit edildi.

Araştırmada, bütün boyutlarda ve sektörlerde araştırılan firmaların üçte birinden fazlası, kayıtdışı firmalarla rekabet ettiklerini belirtirken 2001'den bu yana kayıtdışılığın arttığı bilgisi verildi. Anket, verimlilik ve istihdamın daha az kayıtdışılık ve daha yüksek mali şeffaflıkla güçlü şekilde ilişkili olduğunu gösteriyor. Firmaların, kayıtdışılığın temel nedeninin vergiden ve mevzuattan kaçmak olarak ifade ettiği çalışmada, Türk eğitim sisteminin hâlâ karşılaştırma yapılan ülkelerin gerisinde olduğu sonucu da çıktı.

Orta sınıf fakir tutularak büyünmez
Toplantıda konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, hiçbir ülkenin işçileri ve orta sınıfı fakir tutularak büyüyemeyeceğine dikkat çekerek "Türkiye asla işçilerini ve orta sınıf insanlarını fakir tutarak büyümemelidir” dedi. Türkiye’nin Vietnam, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle zaten ücret konusunda asla rekabet edemeyeceğini belirten Zachau, Türkiye’nin 5 yıllık yüksek büyümesinden sonra ekonomisinin hâlâ canlı olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin iddialı reform gündemine, fırsatlar penceresi kapanmadan devam etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de son 5 yılda iş ve istihdam yaratma konusunda önemli aşama sağlandığını vurgulayan Zachau, istihdamı artırmak için 4 adım atmak gerektiğini ifade etti. Zachau bu adımları “Kıdem tazminatını kaldırmak, istihdam koşullarını esnekleştirmek, vergi yükünü düşürmek, gençlerin çalışmasında emeklilik kesintilerini öne almak ve eğitim programını uygulamak” şeklinde sıraladı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=85811&KTG_KOD=1