Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakan Çelik: Sosyal güvenlik 22 GAP yuttu PDF Yazdır e-Posta
12 Aralık 2007
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugüne kadar sosyal güvenlik açıklarına 850 milyar YTL kaynak aktarıldığını söyledi.

 


Bu rakamın 22 GAP büyüklüğünde olduğunu vurgulayan Çelik, reformun, hiçbir siyasi beklentiye girmeksizin gelecek kaygısıyla çıkarılması gerektiğini belirtti. Sosyal Güvenlik Reformu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerinde konuşan Çelik, 1990 yılına kadar açık vermeyen sistemin, popülist uygulamalar yüzünden 1994'ten itibaren açık vermeye başladığını aktaran Çelik, halen fiili emeklilik yaşının kadınlarda 44, erkeklerde 47 olduğunu vurguladı. Genç emeklilerin kayıt dışı çalışması sebebiyle işsizlerin iş bulmakta zorlandığını belirtti. Prim gelirlerinin emekli aylıklarını karşılama oranının da yüzde 77'ye gerilediğini, sağlık giderlerinin 20 milyar YTL'yi bulduğunu dile getirdi. Çelik'in talebi üzerine, yapılan oylama ile tasarı alt komisyona sevk edildi.

Kanunun yürürlüğe girmesi için önce mevzuatın, yönetmeliklerin, altyapının ve bilgisayar programlarının yazılımı gerçekleşecek. "Bunun için 6 ay gerekli." diyen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tasarının bu ay içinde yasalaşmasını istediklerini ifade etti. Öte yandan basamak satın alan Bağ-Kur'luların sorununu çözecek genelge dün yayımlandı. Çelik, "Basamak satın alan Bağ-Kur'luların, burada 100-200 milyonluk kayıpları söz konusuydu. Bu insanlar 9 bin 400 kişi civarında. Basamak satın alarak hak elde etmiş, ama aynı oranda aylıklarına yansımamış vatandaşlarımızın sorunu bugün itibarıyla çözüldü." dedi. Bağ-Kur'da fark primini ödeyerek basamak yükselten emeklilerin maaşları, mevzuattan kaynaklanan sebeple aynı oranda yükseltilmemişti. Bu durum, Bağ-Kur emeklilerinin mağduriyetine yol açmıştı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=623990