Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şimşek: Emirle faiz düşmez, kayıtdışı ekonomi de azalmaz PDF Yazdır e-Posta
12 Aralık 2007
Devlet Bakanı Şimşek, "Emirle faiz düşmez, eğer borçlanma gereğini azaltırsak düşer" dedi ..

Hükümetin düşük kur yüksek faiz politikası olmadığını kaydeden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, emirle faizin düşmeyeceğini, faiz dışı fazlanın da artmayacağını, kayıtdışı ekonominin de azalmayacağını kaydederek, "Biz eğer reformları hayata geçirip borçlanma gereğini azaltırsak faiz düşer" dedi. Şimşek, döviz kurunun düşük olmasıyla ilgili olarak da "Cazip ülkelerin para birimi uzun süre değerli olabiliyor" dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) geleneksel Ekonomi Buluşmaları'na katılan Bakan Şimşek, Türkiye'nin uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş yapısal sorunlarının çözümünde kolay yolun olmadığını ifade eden Şimşek, başta cari açık olmak üzere Türkiye'nin sorunlarının başlatılan yapısal reformlarla çözüleceğinin altını çizdi. Şimşek, istihdam üzerindeki idari yükleri azaltacaklarını ve aktif iş gücü politikalarını uygulamaya koyacaklarını belirterek, 49 işçi üzerinde çalışanı olanlara yönelik yüklerin bir kısmını devletin üstleneceğini, bir kısmının tamamen kaldırılacağını söyledi. Şimşek, işsizlik fonundan bir miktar parayı özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştirmede kaynak olarak kullanacaklarını anlattı. Şimşek, programlarda bazı değişiklikler olabileceğini, ancak değişmeyen doğru politikalar çerçevesi bulunduğunu, fiyat istikrarı ve bütçe disiplininin bu çerçevenin olmazsa olmazları olduğunu kaydetti.

* Eğer biz reformları yaparsak likidite daralmasının etkisi olmaz.
* Sosyal güvenlik açığına milli gelirin % 4'ü gidiyor. Eğer bu paralar başka yatırımlara harcansaydı Türkiye şimdi başka bir ülke olurdu.
* Birinci sınıf telekomünikasyon, bankacılık ve ulaşım altyapısı olmadan teşvik de verseniz sıfırdan yatırım gelmiyor.

'Düşük 3. çeyrek büyümesi geçici, fazla önemsemeyin'

 

'Düşük 3. çeyrek büyümesi geçici, fazla önemsemeyin'

BAKAN Şimşek, dünya ekonomisinin son birkaç yıldır iyi bir dönem geçirdiğini, "Belki de çok olumlu bir dönemin, yani yüksek büyümenin, bol likiditenin olduğu bir dönemin sonlarına yaklaşmış durumdayız" dedi. Şimşek, "Bir iki yıl şu veya bu şoklar nedeniyle sapmalar oldu diye düşük tek haneli enflasyon hedefi bir kenara bırakılamaz. Bu konu tasavvur bile edilemez" diyerek çekirdek enflasyon rakamına bakıldığında Türkiye'nin hiç de yadsınamayacak bir başarı sağladığını ifade etti. Düşük gelen üçüncü çeyrek rakamlarının özellikle tarımdaki kuraklıktan kaynaklandığını ve fazla önemsenmemesi gerektiğini kaydeti. Cari açık konusuna da değinen Şimşek, Türkiye'de cari açık bir sorun olmaktan çok, Türkiye'nin hızlı koştuğunun bir göstergesi olacak. Cari açık yapısal bir sorundur, yapısal reformlar gerektirir" diye konuştu.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,85604372AFF14FC29B97416FDBA81657.html