Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun Tasarısı’ndaki Gümrük Kanunu ile ilgili düzenlemeler. PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2010

Image

31.07.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük Müsteşarlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 Sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi ve gecikme zammı alacaklarını da içeren bir af kanun tasarısı hazırlanmıştır.

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda Gümrük  Kanunu ile ilgili; kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları, kendiliğinden yapılan beyan ile gümrük uzlaşma komisyonu kurulmasına ilişkin bazı düzenlemeler yapılması öngörülmektedir.

Anılan tasarıda, 31.07.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük Müsteşarlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı AATUHK hükümleri uyarınca takip edilen gümrük vergileri, idari cezaları, faizler, zamlar ve gecikme zammı alacaklarını kapsayacağı belirtilmektedir.

1. Kesinleşmiş alacaklara ilişkin düzenleme

a. Vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmının ödenmesi şartıyla, bunlara bağlı faiz, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Gecikme faizi/zammı yerine TEFE/ ÜFE aylık değişim oranının esas alınması öngörülmektedir.

b. 4458 Sayılı Kanun ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergisi asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş  idari para cezalarının % 50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

Bu cezalara ilişkin gecikme zammı yerine TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

c. 31.07.2010 tarihine kadar (bu tarih dahil) dahilde işleme rejimi kapsamında gümrük yükümlüğü doğan ancak Kanun’da öngörülen başvuru süresi sonuna kadar ihracat taahhüt hesabı müeyyideli kapatılanlara yönelik bir düzenleme yapılmıştır.

Kesilen vergi cezaları/idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Bu cezalara ilişkin gecikme zammı yerine TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

2.Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları

a. İlk derece yargı mercileri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda; gümrük vergilerinin % 50’sinin ödenmesi durumunda;

· Diğer % 50’si, bunlara bağlı gecikme faizi ve zamların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

· Bu cezalara ilişkin gecikme zammı/ faizi yerine TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

b. Gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda, bu maddeye göre ödenecek alacak asıllarının tespitinde, bu Kanun’un yayımlandığı tarih itibarıyla tarhiyatın/tahakkukun bulunduğu en son safhadaki tutarın esas alınacağı belirtilmiştir.

Bu Kanun’un yayımlandığı tarih itibarıyla bölge idare mahkemeleri veya Danıştay nezdinde ilgisine göre itiraz veya temyiz süreleri geçmemiş ya da itiraz veya temyiz yoluna başvurulmuş ya da karar düzeltme talep süresi geçmemiş veya karar düzeltme yoluna başvurulmuş olan ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda, bu maddeye göre ödenecek alacak asıllarının tespitinde, bu Kanun’un yayımlandığı tarih itibarıyla tarhiyatın/tahakkukun bulunduğu en son safhadaki tutar esas alınır.

c. Bu Kanun’un yayımlandığı tarihten önce verilmiş en son kararın;

(1) Terkine ilişkin karar olması halinde;

İlk tarhiyata/tahakkuka esas alınan gümrük vergilerinin % 20’sinin ödenmesi şartıyla, kalan % 80’i ile asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları/idari para cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme faizi ve zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Ödenecek olan toplam tutarın belirlenmesinde TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

(2) Tasdik ve tadilen tasdike ilişkin karar olması durumunda;

Tasdik edilen gümrük vergilerinin tamamı ödenmesi şartıyla; gecikme faizi, gecikme zammı ve asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları/idari para cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Ödenecek tutarın belirlenmesinde TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

d. Vergi cezaları/gümrük yükümlülüğüyle ilgili idari para cezalarına ilişkin dava açılmış olması halinde;

Asla bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarından/gümrük yükümlülüğüyle ilgili idari para cezalarından,

·  Yukarıdaki a bölümünde belirtilen safhada olanlarda, cezanın % 25’inin,

·  Yukarıdaki b-(1) bölümünde belirtilen safhada olanlarda, cezanın % 10’unun,

·  Yukarıdaki c-(2) bölümünde belirtilen safhada olanlarda, cezanın % 25’inin,

bu Kanun’da belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şatıyla kalan cezaların tahsilinden vazgeçilir. Bu cezalara ilişkin gecikme zammı yerine TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

3. Kendiliğinden yapılan bildirim/beyan

31.07.2010 tarihinden önceki gümrük yükümlülüklerine ilişkin olmakla birlikte, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlara göre tahakkuku ve tahsili gerektiği halde yükümlü tarafından beyan edilemeyen aykırılıkların, ilgili gümrük idaresine bildirilmesi durumunda, gümrük vergilerinin tamamen ödenmesi şartıyla faizlerin ve idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

Ayrıca Gümrük Kanunu’nun 234/3. maddesinde yer alan % 15’lik cezadan da vazgeçilmektedir. Ödenecek tutarların hesabında TEFE/ ÜFE aylık değişim oranlarının esas alınması öngörülmektedir.

4. Gümrük uzlaşma komisyonu

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun mülga 244. maddesi yeniden düzenlenmiştir. Bu mülga madde, gümrük idaresince tahsil edilen vergiler için uzlaşma imkanını ortadan kaldırmaktaydı.

Yeni düzenleme ile yükümlüler uzlaşma yoluna gidebileceklerdir. Böylece iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüm olanağı sağlanmış olacaktır. Uzlaşmanın kapsamına gümrük vergisi alacakları ve cezalar girmektedir.

5. Çeşitli ortak hükümler

31.07.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde bu Kanun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan ve 6183 Sayılı Kanun kapsamında gümrük idarelerince takibi gerekli alacaklardan,

·  50 TL’yi aşmayan asli,

·  60 TL’yi aşmayan idari para cezalarının

tahsilinden vazgeçilmektedir. Bu alacaklar için karar verilirken, türü ve yükümlülükleri yönünden bu alacaklar tek tek değerlendirilecek ve sonuca bağlanacaktır.

6. Başvuru ve ödeme

Borçluların yukarıdaki hükümlerden yararlanmak istemeleri halinde bu Kanun’un yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgili idareye başvurmaları gerekmektedir.

Hesaplanan tutarı ise bu Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitle ödemeleri gerekmektedir.

İlk taksit ödeme süresi içinde defaten ödenmesi halinde, bu tutara Kanun’un yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar bir faiz uygulanmayacaktır.

Taksitle yapılacak ödemelerde ödenecek tutar;

·   6 eşit taksit için (1,05)

·   9 eşit taksit için (1,07)

·  12 eşit taksit için (1,10)

·  18 eşit taksit için (1,15)

katsayısı ile çarpılarak bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle taksit tutarı hesaplanacaktır. E&Y