Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gayrimenkul ve İştirak Hisseleri Satış Kazancı istisnası için Yeminli Mali Müşavir Tasdik Raporu Gerekli mi ? PDF Yazdır e-Posta
16 Aralık 2010

Image

Bilindiği üzere, mülga Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) geçici 28. maddesinde düzenlenen gayrimenkul ve iştirak hissesi satış kazancı, 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde yeniden düzenlenmiştir.

I- GİRİŞ
Söz konusu istisnadan yararlanmak için eski düzenlemede; 5, 25, 32 ve 37 Sıra No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan Yeminli Mali Müşavir Tasdik Raporu ibrazı zorunluluğu mevcuttur. Ancak, son yıllarda bu istisnanın çok daha fazla önem kazanmasının yanı sıra YMM tasdik raporu aranılmadığı, aranacak ise formatı ve düzenleme zamanı konularında tereddütler doğduğu anlaşıldığından konunun işbu yazıda açıklanmaya çalışılmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.

II- YASAL ÇERÇEVE
“İstisnalar” başlığı ile düzenlenen 5520 sayılı KVK’nın 5. maddesinin birinci fıkrasında “Aşağıda belirtilen kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır.” denilmiş aynı maddenin “e” bendinde; “Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların %75’lik kısmı…”nın belli şartların yerine getirilmesi halinde kurumlar vergisinden istisna olacağı hüküm altına alınmıştır. İstisnanın amacı kurumların mali bünyelerinin güçlendirilmesi yani, bağlı değerlerinin ekonomik faaliyetlerinde kullanılmasının sağlanmasıdır.

Söz konusu 5. maddenin “e” bendinin yürürlük tarihi 5520 sayılı KVK’nın 37. maddesinde Kanun’un yayım tarihi olan 21.06.2006 tarihi olarak belirlenmiştir. Maddenin uygulanma şekli hakkında 21.06.2006 tarihinden sonraki satışlar için 1 Sıra No.lu KVK’nın Genel Tebliği’nde ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

Konumuz KVK’nın 5/1-e bendinde yer alan kurumlar vergisinden istisna kazançlara ilişkin olarak YMM tasdik raporu ibrazının gerekli olup olmadığıdır. Şahsi kanaatimize göre rapor ibrazı gereklidir.

Zira, VUK’un mükerrer 227. maddesinin 2 numaralı bendinde, vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılmasını YMM’lerce düzenlenmiş tasdik raporu übraz şartına bağlamaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı VUK’un mükerrer 227. maddesi hükmünün kendisine verdiği yetkiye dayanarak 5, 25, 32 ve 37 Sıra No.lu SMMM ve YMM Genel Tebliğleri ile düzenleme yapmıştır.

Ayrıca, VUK’un mükerrer 227. maddesinin 2. bendinde; “… yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda tasdik raporunu zamanında ibraz etmeyen mükellefler tasdike konu haktan yararlanamazlar. Ancak, Maliye Bakanlığı tasdik raporlarının ibraz süresini iki aya kadar uzatmaya yetkilidir.” denilmiştir.

Diğer taraftan, 3568 sayılı SM, SMMM ve YMM’lik Kanunu’nun 12. maddesi ile de YMM’lerin tasdik edecekleri belgeler ve tasdik konularına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceği hükmü de mevcuttur.

Nitekim, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne verilen 24.05.2007 tarih 0466930 sayılı Yazı’da; özetle;

“… Mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun geçici 28. maddesinde düzenlenen gayrimenkul ve iştirak hisseleri satış kazancı istisnasına 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer verildiğinden, bu istisnaya ilişkin 5, 25, 32, 37 Sıra Nolu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan yeminli mali müşavirlik tasdik raporu ibraz zorunluluğunun devam etmesinin; aynı maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yer alan istisnalardan yararlanmak isteyen mükelleflerden de yeminli mali müşavirlik tasdik raporu aranılması gerekmektedir.” denilmiştir.

Yine, 37 Sıra No.lu SM, SMMM ve YMM Genel Tebliği’nde, istisna kazancın 110.000,00 TL’yi aşması halinde YMM tasdik raporuna bağlanması gerektiği açıklanmış, diğer taraftan bu oranın, Bakanlıkça özel bir belirleme yapılmadıkça her yıl bir önceki yılın yayımlanan yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı VUK’un mükerrer 227. maddesi hükmü gereği olduğu açıklanmıştır.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri dikkate alındığında, gayrimenkul ve iştirak hisselerinin satışında KVK’nın 5/1-e hükmünde yer alan istisnadan yararlanabilmek için YMM tasdik raporuna ihtiyaç vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konuyu SM, SMMM ve YMM Tek Genel Tebliği Taslağı’nda da değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

III- SONUÇ
5520 sayılı KVK’nın 5. maddesinin birinci fıkrasının “e” bendinde yer alan kısaca, gayrimenkul ve iştirak hissesi satış kazancı istisnasından yararlanabilmek için Yeminli Mali Müşavir tasdik raporu ibrazı gerekmektedir.

Tayfun BEŞE*
Yaklaşım

* YMM