Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ali Tezel - Sosyal güvenlik mi kara delik faiz ödemeleri mi ? (13.12.07) PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2007

Birileri açıklama yapıyor, diyor ki “Sosyal güvenlik kara deliği 22 GAP yuttu”. İşin aslı da şu; 1994 ile 2007 yılları arasında bütçeden yapılan sosyal transferlerin tutarı 851 katrilyon kadarmış. Peki ya zengine giden yani faize ödenen ne kadar? Yani 75 milyonluk halka ödenen gözlerine batıyor ama bir avuç rantiyeciye ödeneni görmek istemiyorlar

1- Fakire giden 851 katrilyon

Evet rakamların tümü gerçek transfer olmasa da (bir kısmı Hazine’nin sorumluluğunda olduğu halde sırf işi yapsın diye sosyal güvenlik kurumlarına devredilmiş ama iş parasına vermeye gelince adına transfer denmiş olsa da) 1994-2007 döneminde 851 katrilyon sosyal transferlere ödenmiş. Transfer deyip işi anlamanızı istemiyorlar. Ben açıklayayım, yani 75 milyonluk bu ülkenin, tüyü bitmemiş yetimlerine, dul kalan kadınlarına, çalışırken elini-kolunu-gözünü kaybedenlerine, bir ömür prim ödeyip yaşlanınca verdiğim primlerden bir kısmını bana ver diyen yaşlılarına yapılan ödemeler bunlar. Sosyal güvenlik açıklarına kara delik diyenler, sosyal güvenliğe yapılan bütçe ödemeleri, GSMH’nin yani milli gelirin yüzde 5’i oluyor diye ürküyorlarmış.

2- Zengine giden rakam 3.5 katrilyar

AynI dönem için faize yani rantiyeci kesime aktarılan tutarları söylemiyorlar. Ben söyleyeyim aynı dönemde yani 1994-2007 döneminde faize giden rakam 3 katrilyar 529 katrilyon lira. Bu kadar faiz parası kaç GAP yuttu, onu diyen yok. Rahatsız olan da yok. Gelelim faize ödenen rakamların bu sene GSMH’ye yani milli gelire oranına; yüzde 19. Hangisi büyük; yüzde 5 mi yüzde 19 mu?

3- Sosyal güvenlik mi kara delik?

Hele bir de Avrupa Birliği kriterleri dedikleri Mastrich kriterleri yüzde 3’ü geçmesin demiyorlar mı iyice uyuz oluyorum. Aynı kriterler faiz giderleri için yüzde kaç diyorlar, onu niye söylemiyorsunuz? Sahi o kriterlerde bütçeden yapacağınız faiz ödemelerinin üst sınırı ne bir de onu deyin bakalım da objektifliğinizi görelim.

4- Ödemeler Yunan halkına değil Türk halkına

YazImda Yunan halkı dedim ama sakın komşu Yunan halkı alınmasın. Kötü örnek olsun diye değil ama paranın başka ülkeye gitmediğini anlatmak benim derdim. Kara delik dedikleri sosyal transferlerin hepsi bu ülkenin yani Anadolu insanına ödenen paralar. Hem de ihtiyaç sahiplerine, prim ödemiş emeklilere ödenenler bunlar. Faiz ödemelerinin ise büyük kısmı yurtdışı yabancı sermaye çevrelerine ödenen rakamlardan oluşuyor. Kendi milletine ödenenlerden rahatsız olanlar, yabancıya ödenenlerden ise hiç gocunmuyor.




Müjgan Hanım’a tepkiler çığ gibi

Salı günü “Müjgan” isimli hanım okurumuzun sitemini köşemizde yayınlamıştık ama Müjgan Hanım size de tepkiler çığ gibiydi. Geneli “bize ne Müjgan’ın emekliliğinden” diyordu ama en anlamlısını da Kemal Kılıçdaroğlu göndermişti.

“Ali Bey, gerek çalışma yaşamı, gerekse sosyal güvenlikle ilgili yazılarınızı her sorumlu okur gibi ben de dikkatle okuyorum... Bugün ‘Müjgan’ adlı okurunuzun sitemini okuyunca, gerçekten de üzüldüm. Hani ‘gemisini kurtaran kaptan’ misali, ‘benim sorunumu çöz, gerisine boşver’ anlayışının toplumda ne kadar acımasızca yer ettiğini görmek gerçekten de çok acı...

Ülke batacak, ben emeklilik peşinde koşacağım...

Kendimizden önce çocuklarımızı düşünmeliyiz... Onlara daha mutlu yaşayacakları bir Türkiye bırakmak, başkalarının değil, Ali, Veli, Müjgan, Ayşe... bizim görevimiz...

Müjgan kardeşim acaba özür dileme inceliğini gösterir mi bilmiyorum?

Saygılarımla Kemal KILIÇDAROĞLU”




SGK’da atamalar başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcılığı’na meslektaşım ve dostum Veysel UYAR Bey’in atanmasından sonra Başbakanlık’ta gerçekten güzel işler yapmış Yadigar Gökalp Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne atanmış olup her ikisinin de önceki başarılarını burada da tekrarlayacaklarına eminin. Öte yandan SGK Yönetim Kurulu’ndan, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü altında 8 daire başkanlığı kurulması kararı çıkmış ve 5’i için atama yapılmış durumda. Mustafa Erdem, Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na, Ramis Çakmak, Kısa Vadeli Sigorta Ödemeleri Daire Başkanlığı’na, Necdet Afşin Prim Tahsil Daire Başkanlığı’na, Bekir Hançer İhtilaflı Prim İşleri ve İcra Daire Başkanlığına, Mehmet Çakmak Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na atanmışlar. Her biri birbirinden değerli bu dostlarıma hayırlı görevler diliyorum.




Kısa...kısa...

  Hasan Basri Günbay- Yüzde 51,60 aylık bağlama oranım var dediğiniz anda demek ki 5000 ile 5239 gün sayısı arasında gün ile yüksek bir gösterge olan 14375 göstergeden emekli olduğunuzu anlarım. Yani eski deyimiyle süper emeklisiniz. Şayet benim prim ödeme günüm çok daha yüksekti diyorsanız aylığınız hatalı demektir. Öte yandan, yüzde 40 rapor oranıyla T.C. Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alınamaz, olsa olsa 2022 sayılı Kanun gereğince aylık alıyor olabilirsiniz, o da siz emekli olunca kesilir. Bu normaldir.

  Cemalettin Alkur- www.alitezel.com web sayfasındaki SSK’dan emekli aylığı hesaplama modülünde yıllık kazançlarınızı girerken lütfen YTL mi yoksa TL mi olarak gireceğiniz konusundaki uyarıları dikkate alarak giriniz.

  Mehmet Çakır-1958 doğum yılınız, 15.05.1989 işe başlama tarihinizle normal şartlarda 15.05.2014 gününden ve 51 yaşından sonra SSK’dan en az 5450 günle emekli olursunuz. Suudi Arabistan’da geçen süreleriniz ile askerlik sürenizi de ödeyebilirsiniz. Askerlik borçlanmasıyla başlangıcınız geriye gider ve bu kere 50 yaşından 15.09.2012 gününden sonra en az 5375 günle emekli olursunuz.

 

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=101519,10,185