Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi yüzsüzleri Maliye'ye yakalanmamak için yeni banka şubelerini tercih ediyor PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2007

Vergi yüzsüzleri devlete olan yükümlülüğünü yerine getirmemek için her yolu deniyor. Maliye'nin bunu önlemek için banka hesaplarına tedbir koydurmasının da kesin çare olmadığı ortaya çıktı.

 

 

Uyanık mükellefler, vergiden kaçırdığı parasının izini kaybettirmek için yeni açılan banka şubelerini tercih ediyormuş. Yüzsüzlük, çapraz denetimlere ağırlık veren vergi denetmenlerinin İstanbul Kadıköy'de 120 bin YTL vergi borcu bulunan bir mükellefin parasına Beykoz'da yeni açılan bir banka şubesinde rastlamasıyla ortaya çıkarıldı. Parasını vergiden kaçıran mükellef, 10 milyon yeni lira tutarında Hazine bonosu ve devlet tahvili almış. Sektörde Eylül 2007 itibarıyla 46 banka faaliyet gösteriyor. Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarındaki toplam şube sayısı son bir yılda 791 adet artarak 7 bin 366'ya yükseldi.

Vergi tahsilatını artırmak için denetimlerini yaygınlaştıran Maliye, vergi yüzsüzlerinin şifrelerini bir bir çözmeye başladı. Bu çerçevede son keşfedilen vergi kaçırma usulünde, verginin paranın yeni banka şubelerine yatırılarak yapıldığı tespit edildi. Vergi daireleri, bölgelerinde bulunan banka şubelerinin güncellemesini 6 ay veya bir yıllık bir sürede yapıyor. Her vergi dairesi borç tahsilatı yapmak için kendi bölgesindeki banka şubesine mükellefin parası olup olmadığını öğrenmek için yazı gönderiyor. Ancak yeni açılan şubeler vergi dairesi tarafından bilinmediği için yazı yeni şubeye bir yıl gecikmeyle gidiyor. Maliye'nin bu zaafını bilen uyanık mükellefler de mevduatını vergi borcu takıp bankadan bankaya gezdiriyor. Konuya ilişkin bilgi veren bir vergi dairesi müdürü, olayı kısaca şöyle özetliyor: "Biz kendi bölgemizde olan bir bankanın şubesine yazı gönderiyoruz. 'X şahsın parasına el koyun' diye. Ancak hesapta para olmuyor. Maliye'nin 130 bin mükellefe yaptığı son operasyonda tüm kanallar açıldığı için resmi tümüyle görme fırsatımız oldu. Bize borcu olanların paralarını ya yeni açılan bir şube, farklı bir ilçe ya da borsada olduğunu tespit ettik."

İki ay önce 130 bin vergi borçlusunun banka hesaplarına ihtiyati haciz koyan Gelir İdaresi Başkanlığı, yatırım hesaplarını incelediğinde ilginç sonuçlarla karşılaşmıştı. Toplam 10 milyar YTL'lik vergi borcunun ödenmediği tespit edilirken bu mükelleflerden bazılarının vergisini ödemediği halde devlete 5 milyar YTL borç para verdiği ortaya çıkmıştı. Aynı yetkili, "Geçmiş yıllarda da Maliye denetimleri ağırlaştırdığı zamanda birçok mükellef vergi borcu ödememek için parasını yurtdışına kaçırmıştı." diyerek, bu alışkanlığın sürdüğünü kaydediyor.

Risk analizine dayalı denetim sistemi kapsamında Ocak-Eylül 2007 döneminde Maliye'nin denetim birimleri tarafından yapılan vergi incelemeleri sonucunda 92 bin 331 rapor düzenlendi. İncelenen 36,6 milyar YTL matraha karşılık 21 milyar YTL matrah farkı tespit edildi. Matrah farkında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 162 artış görülüyor. Bu incelemelerde 4,9 milyar YTL vergi cezası ve usulsüzlük cezası tatbik edildi. Kesilen cezalar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107 arttı. Bu yıl içinde tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 721 milyon YTL'si vergi aslı ve cezası, 875 milyon YTL'si gecikme faizi olmak üzere toplam 1 milyar 596 milyon YTL tahsilat sağlandı.

Memur sınav molası verdi, evrakları müdürler topluyor

Vergi gelirlerini artırmak için seferberlik ilan eden Maliye'de 'ders çalışma' molası verildi. 15 Aralık'ta yapılacak gelir uzmanlığı sınavı için binlerce memur iki aydır belirli periyotlarda idari ve mazeret iznine ayrıldı. Bu yüzden zamanaşımı, tahsil, yılsonu işlemleri, raporlama, inceleme ve denetim işlemlerini vergi dairesi müdürleri takip ediyor. Yılsonu işlerini yetiştirmek için çabalayan müdürler, bazı zamanlarda evrak götürüp getirme işlerini bile bile kendileri yapıyor. Cuma günü yapılacak sınav için yaklaşık 10 bin personel başvuruda bulunurken, bunlardan ancak 2 bin 500'ü uzman olacak. İmtihan, lise mezunu olarak Maliye Bakanlığı'nda uzun yıllar görev yapan daha sonra üniversiteyi bitiren memurlara yükselme şansı veriyor. Sınavı kazananların maaşlarında 300 YTL civarında bir artış olacak.

Bir yetkili, "40 bin personelin dörtte biri sınav molası verdi. Oysa kasım ve aralık ayları bizim en yoğun olduğumuz dönemler. Yaklaşık iki aydır personelimiz ders çalıştığı için zorluk çekiyoruz." siteminde bulunuyor. Maliye çalışanlarının sınav molası vermesi bazı birimlerde işleri durma noktasına getirdi. Mükellefin mağdur olmaması ve denetim ayağının aksamaması için çaba gösterdiklerini aktaran aynı yetkili, normal zamanlarda erkek personelin yaptığı yoklama işlerini bayan memurlara havale ettiklerini kaydediyor. Ayrıca bu yüzden vergi dairelerinden yeterli sayıda memur çalışmadığı için mükellefin işleri de aksıyor. Küçük bir işlem için bile vergi dairesine gelen esnaf, eleman yokluğundan saatlerce sırada beklemek zorunda kalıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=624436