Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı Tahvil İhracına Kademeli Stopaj PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2010

Image

Yurtdışına ihraç edilen 5 yıl ve daha uzun vadeli tahvillerin faiz gelirine yüzde sıfır stopaj uygulanacak.

Türkiye’de ihraç edilen Türk Lirası cinsinden tahvillerde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de yüzde 5’ten yüzde 1’e indirildi.

Yurtdışı borçlanmalarda kur riskini azaltmak amacıyla kuruluşların yurtdışında uzun vadeli tahvil ihracını teşvik etmek üzere, yurtdışına ihraç edilen tahvillerden sağlanan gelir faizine uygulanan stopajın kademelendirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnameye göre, tam mükellef kurumların yurtdışında ihraç ettikleri 1 yıla kadar vadeli tahvillerden elde ettikleri faiz gelirleri için yüzde 10 stopaj uygulanmaya devam edilecek. Vadesi 1-3 yıl arasındaki tahvillerden elde edilen faiz gelirine yüzde 7, vadesi 3-5 yıl olan tahvillerden elde edilen faiz gelirine yüzde 3, vadesi 5 yıl ve daha uzun vadeli tahvillerden elde edilen faiz gelirine ise yüzde sıfır faiz uygulanacak.

Bunların dışında kalanlar için yüzde 10 stopaj uygulanacak.

Kararname ile ayrıca, Türkiye’de ihraç edilmiş TL cinsinden tahvillerin geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarıldığında lehe kalan paralar ile bu tahvillerin vadesi beklenmeksizin satışı nedeniyle lehe alınan paralar üzerinden alınan BSMV de yüzde 5’ten yüzde 1’e indirildi.

(AA)