Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2011 takvim yılında gerçekleşecek indirimli orana tabi işlemlerde iade sınırı 14.300 TL olarak uygulanacaktır. PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2011
Image

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinin 2. fıkrasında “Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tâbi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

Fıkranın devamında ise 28. madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan verginin, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile  belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödeneceği belirtilmektedir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.

Kanunun verdiği yetkiye istinaden, Bakanlar Kurulu tarafından 6 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/10379 sayılı Karar ile yukarıda yer verilen sınır 2006 yılı için 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Sözü geçen Bakanlar Kurulu Kararında ayrıca 2007 ve izleyen takvim yılları için bu sınırın, bir önceki yıldaki tutarın, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir. Bu şekilde yapılacak hesaplamada, 50 TL ve daha düşük tutarlar dikkate alınmayacak, 50 TL'den fazla olan tutarlar ise 100 TL'nin en yakın katına yükseltilecektir.

Yukarıdaki BKK uyarınca, ilgili yıllardaki tutarların yeniden değerleme oranları dikkate alınarak artırılması sonucunda 2010 yılı için geçerli tutar 13.300 TL olmuş ve 2010 yılında bu tutarın uygulanacağına ilişkin açıklama 113 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile yapılmıştır.

2010 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı ise 12 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlan 401 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile % 7,7 olarak tespit ve ilan edilmiştir.

29 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de (6. mükerrer) yayımlanan 114 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile yeniden değerleme oranı dikkate alınarak söz konusu tutarın 14.300 TL olarak hesaplandığı duyurulmuştur.

Buna göre 2011 yılında indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade taleplerinde, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmı 14.300 TL olarak dikkate alınacaktır. E&Y