Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük beyanında ıslak imza kalkıyor e-imza 2008'de PDF Yazdır e-Posta
14 Aralık 2007

Gümrük Müsteşarlığı, Microsoft-Türkiye'den aldığı danışmanlık hizmeti sonucu gümrük beyannamelerini 2008 yılının 2'nci y...

Gümrük Müsteşarlığı, Microsoft-Türkiye'den aldığı danışmanlık hizmeti sonucu gümrük beyannamelerini 2008 yılının 2'nci yarısından itibaren internet üzerinden kabul etmeye başlayacak. Gümrük Müsteşarlığı Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanı Nurcan Özyazıcı, şu an sayısı yılda 3.5-4 milyonu bulan gümrük beyannamesinin yüzde 80'inin elektronik olarak verildiğini ancak bunun için firmaların çeşitli programlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Özyazıcı, bu sistemin maliyetinin artması ve gelişen teknolojiler nedeniyle haziran ayından itibaren gümrük beyannamelerinin internet üzerinden elektronik imzayla alınacağını bildirdi. Uygulamada firmalara gümrük beyanında bulunmaları için internetin yeterli olacağını söyleyen Özyazıcı, böylece işletmelerin ve gümrük idarelerinin maliyetinin azalarak işlem hızının artacağını vurguladı.

Microsoft Türkiye Satış Yöneticisi Ceyda Süer de bu sistemde kullanılacak "BizTalk Server" adlı ürünlerinin "orkestra şefi" görevine sahip olacağını, kurum içi ve dışından farklı uygulamaların birbiriyle çalışabilmesini sağlayacağını bildirdi.

Pilot uygulama Ankara'da

Referans'ın sorularını yanıtlayan Gümrük Müsteşarlığı Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanı Özyazıcı, mevcut uygulamada gümrük beyanlarının yüzde 20'sinin daha çok küçük ölçekli olup ilgili ofis programına sahip olmayan firmalarca gümrüğe gelerek yapıldığını ve geri kalan firmaların da EDI adı verilen elektronik sistemden bu işlemi gerçekleştirmek için belli yazılım ve donanımları kullanmak durumunda kaldığını belirtti. Yeni uygulamada ise internet üzerinden gümrük beyannamelerinin gümrük bilgisayar sistemine geleceğini, bu mesajları da BizTalk Server'ın yöneteceğini bildiren Özyazıcı, "Sistem mesajları alacak, ilgili gümrük idarelerine dağıtımını yapacak, bunları işleme tabi tutacak ve mükelleflere işlemin sonucu cevap olarak dönecek" dedi. Sistemin şu an Ankara-TIR gümrüğünde pilot olarak uygulandığını belirten Özyazıcı, yılbaşından sonra iş yükünün fazla olduğu İstanbul gümrüklerinde uygulamaya başlanacağını kaydetti.

SMS'le bilgi verilecek

Uygulamaya elektronik imzayı da koyduklarını vurgulayan Özyazıcı, "Şu an beyannameler elektronik ortamda işlem görüp, ıslak imza zorunluluğu nedeniyle gümrük idaresine kâğıt olarak teslim ediliyor. Gümrük kanununda önümüzdeki yıl tamamlanacak değişiklikle kâğıt belge istemeyeceğiz, elektronik imza kullanılmaya başlanacak" dedi. Özyazıcı, elektronik beyannamelerin işlem statüsüne ilişkin gümrük müşavirlerine "SMS" yoluyla bilgi vereceklerini de kaydetti. Bu sistemin Avrupa Birliği (AB) süreci açısından da önemine işaret eden Özyazıcı, dış ticaret işlemlerinde artık AB üyelik sürecindeki ülkelere "ortak transit sistemi" adı verilen ve bir transit yükün Avrupa'dan çıktıktan sonra gittiği ülkelerdeki bilgisinin paylaşılması anlamına gelen uygulamayı zorunlu kıldığını söyledi. Özyazıcı, "Bunları ancak web servislerle yapabilirsiniz. Bu açıdan da geçtiğimiz sistem önem taşıyor" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=85946&KTG_KOD=158