Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Torba'dan şirketlere ek süre çıktı vergi teşvikleri devam edecek PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2011
Image

Yatırım ve istihdamı desteklemek için 1,5 yıl önce firmalara teşvik paketiyle getirilen vergi indiriminde süre uzatılıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmeler sonucunda vergi teşviki, 2011 içinde torba yasa paketine dâhil edildi. Böylece şirketler, bulunduğu bölgeye göre yüzde 2 ile yüzde 10 arasında vergi ödeyecek.

Vergi ve SSK prim borçları başta olmak üzere bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 'torba yasa'nın kapsamı genişliyor. Meclis'te görüşmeleri devam eden torba kanun tasarısının içerisine vergi teşviklerinin süresinin uzatılması da girdi. Teşvik Yasası kapsamında süresi 31 Aralık 2010'da dolan indirimli Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi destekleri yeni yılda da devam edecek. Torba kanunun yasalaşmasının ardından Bakanlar Kurulu, Teşvik Yasası kapsamında desteklerden faydalanacak dört bölge için 2011 yılında uygulanacak oranları yeniden belirleyecek.

Teşvikler kapsamında bazı düzenlemeler devam ederken bir kısmında ufak değişikliklere gidileceği belirtiliyor. Başbakan'ın 2009 Haziran'ında açıkladığı yatırım ve istihdamı destekleyen teşvik paketinde yeni yatırımlardan doğan kârların vergisi düşürülmüştü.

 

Firmalara yüzde 20 yerine birinci bölgede yüzde 10, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede ise yüzde 2 oranında Kurumlar Vergisi desteği getirilmişti. Düzenlemenin sosyal güvenlik ile kamu çalışanlarını ilgilendiren maddeleri komisyondan geçti. Plan bütçede, önergelerle birçok madde düzenlemeye eklendi. Buna göre stajyer avukatların sigorta primini Türkiye Barolar Birliği'nin ödemesi kararı alındı.

 

18 yaşından küçük çalışanlar için daha az prim ödenmesi karara bağlandı. Böylece işverenin yükü hafifleyecek. Düzenleme ile müsteşar, kurum başkanı ve genel müdür gibi üst düzey kamu görevlerine özel sektörden atama yapılmasının yolu açılıyor. Yasa ile Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki kontrol memurlarına denetmenlik imkanı getiriliyor. Ayrıca 'kot taşlama' işinde çalışırken slikoz hastalığına yakalananlara hiç prim ödememiş olsalar bile malulen emeklilik maaşı bağlanacak.

TORBA YASAYLA NELER DEĞİŞİYOR?

Özel sektörden kamuya CEO alınacak.

Kontrol memurları denetmen yapılacak.

Stajyer avukatın primini Barolar Birliği ödeyecek.

18 yaş altı çalışana düşük prim ödenecek.

Sektörel ve bölgesel krizde maaş desteği sağlanacak.

Belediye işçileri okul ve karakollara da gönderilecek.

Yabancı öğrenciler sosyal güvenlik altına girecek.

Erken doğumda, doğum sonrası izin kullanılabilecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1075848&title=t...