Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Enron'dan dersimizi aldık' PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2007
SPK Başkanı Turan Erol, muhasebe ve denetim yolsuzluğu ile ortaya çıkan Enron skandalından önemli dersler alındığını belirterek, "Mortgage'ta değerleme ve kredilendirme sürecini iyi oturtmalıyız" dedi..

Türkiye'de yabancı sermaye ve finans piyasaları dün sektörün önde gelen yöneticileri ve akademisyenler tarafından masaya yatırıldı. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Uluslararası Finans Sempozyumu'nda konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, dünyadaki mortgage dalgalanmalarının geçtiğimiz yıllarda ABD'de muhasebe ve denetim standartları ile ilgili yolsuzluklardan sonra ortaya çıkan Enron skandalına benzer şeyler öğrettiğini belirterek, "Şimdi görüyoruz ki yetkilerin gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi. Temmuz ayında ABD kaynaklı mortgage krizinin etkisini artırarak kendini göstermeye devam ettiğini söyleyen Erol, Türkiye'nin bu çalkantılı dönemi en az hasar ile başarılı bir şekilde atlattığını bildirdi. Türkiye hisse senedi piyasasının yerli ve yabancı yatırımcıısından güvenli liman olması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Erol, SPK'nın, sermaye piyasalarının AB mevzuatına uyumlu hale gelmesi için yürüttüğü projeyi tamamladığını, mortgage sistemine dair çıkarılan kanun ile değişik enstrümanlar için fırsat yaratıldığını vurguladı.

SA
ĞLAM ADIMLAR ATACAĞIZ
Erol, bu noktada SPK'nın gözetim ve denetimin yanı sıra, ürün çeşitliliği ile piyasaların gelişimine yönelik de misyon üstlendiğini dile getirerek, "Ancak dünyadaki son mortgage dalgalanmaları, Enron skandalına benzer şeyler öğretiyor. Enron skandalı, muhasebe, denetim standartlarının gözden geçirilmesi zorunluluğunu doğurdu. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Düzenleyici otoriteler ve kamu, reyting kuruluşlarına yetki transferi yapmıştı. Ama şimdi görüyoruz ki, bu yetkilerin gözden geçirilmesi gerekli" diye konuştu. Erol yaşanan krizden ders alınmasının önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de yürürlüğe giren mortgage sisteminde değerleme ve kredilendirme aşamalarının titizlikle yürütülmesi gerektiğine değindi. Erol, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için gerekli olan değerlemenin aynı zamanda güvence unsuru olduğunu belirterek, "Biz sistemimizi buna göre kurarsak, değerleme alanında sistemi baştan çok iyi oturtursak sağlam adımlar atmış olacağız" dedi.

'Arzların % 66'sı yabancıların'

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan da uluslararası sermaye hareketlerine ve yabancı sermaye girişini etkileyen makro ekonomik faktörler ile politikalara değindiği konuşmasında, yabancı ilgisinin artmasının aslında Türkiye'nin ev ödevini kötü yapmadığının göstergesi olduğunu vurguladı. Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında finans sektörünün payının yüzde 39 olduğuna, Türk bankacılık sistemindeki 50 bankanın 26'sında yabancı sermaye payının yüzde 50'inin üzerinde olduğuna işaret eden Erkan, İMKB'nin de gelişmekte olan ülkeler arasında işlem hacmi açısından 10'uncu sırada, likidite açısından ise dünya sıralamasında 15'inci sırada yer aldığını söyledi. Son 3 yılda tüm halka arzların yüzde 66'sının yabancılar tarafından satın alındığını kaydeden Erkan, şu andaki halka açıklığın yüzde 70'inin yabancıların elinde olduğuna dikkat çekti. Erkan, borsadaki toplam işlem hacmi içindeki yabancı payının ise yüzde 20 olduğunu bilrdirdi. Gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalar üzerindeki payının 2001 yılında yüzde 9 iken bu bu rakamın 2007'de yüzde 20'ye çıktığına dikkat çeken Erkan, son 5 yıldır yabancı sermayenin ağırlıklı olarak Körfez ülkeleri ve Çin'e kaydığını sözlerine ekledi.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,9419AC8EF6AE47E2AE9EA6B08FAFCB16.html