Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2008 yılı için belirsizlik çok fazla PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2007

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyonunda yüzde 4 olan hedeften dört puanlık bir sapma olabileceğini söyledi. Önümüzdeki yıl için dünya ekonomisiyle ilgili belirsizliklerin çok fazla olduğunu ifade eden Başçı, muhtemel gelişmelere karşı hazırlıklı durumda olduklarını kaydetti.

Beykent Üniversitesi'nde düzenlenen seminerde konuşan Başçı, Merkez Bankası'nın eylül ayında faiz indirim sürecine başladığını ve 2008 yılına ilişkin olarak belirsizliğin yüksekliğinden para politikasının da esnek olması gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz aylarda açıklanan enflasyon raporlarında indirimlerin gelecek yılda devam edeceğini söylediklerini hatırlatan Başçı, "Ama bunların zamanlaması ve miktarının açıklanacak verilere hassas olacağının altını çizmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde ne olacağını çok iyi bilemeyebiliriz. Taleple ilgili gelişmeler ne olacak, gıda ile ilgili mevsim normallerine dönecek miyiz? Enerji fiyatlarının seyri de önem taşıyor." diye konuştu.

Başçı, bu yıl için enflasyonun yüzde 4 olan hedefin dört puan üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "2008'de çok büyük ihtimalle yüzde 4 hedefi orta nokta olarak görülüyor. Altında veya üzerinde."

Seminere katılan konuşmacıların özel sektör ve bireysel borçlanmanın giderek arttığı ve buna yönelik bir önlem alınmadığı yönündeki eleştirilerine karşın Başçı, kamunun borç yükünün azalmasından dolayı bunun sağlıklı bir gelişme olduğunu dile getirerek, "Bizim buradaki tek kaygımız bu artış çok hızlı olmasın. Yani yıllara yayılmış olsun. Bir anda çok kuvvetli bir artış talep kanalıyla enflasyon dinamiklerini bozabilir, cari açık kanalına baskı yapabilir. Biraz kontrollü gitmesi lazım. Mayıs-Haziran 2006 çalkantısından bu yana ılımlı bir artış var." dedi.

Faiz indirimi kararında büyüme rakamının hiç etkisi olmadığını söyleyen Başçı, ekonomiyi ısınmaya götürecek talep yönlü bir risk görünmediğini de sözlerine ekledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=625246