Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geleceğin şirketleri "sürdürülebilir, akıllı, katılımcı" PDF Yazdır e-Posta
15 Ocak 2011
Image

Avrupa'da ve dünyada birçok şirket, sürdürülebilirlik ve sorumluluğun, istikrarlı ekonomilerin ve sürdürülebilir büyümenin kritik faktörleri haline geldiğini görmektedir. Bu şirketler, itibarlarını ve gücünü topluma yönelik girişimci çözümleri yoluyla katkı sağlayarak almaktadırlar. Hesap verebilirlik, şeffaflık, sürdürülebilir ürün ve hizmetler ve paydaşlar ile proaktif işbirliği üzerine kurulan yönetim kültürleri, bu şirketleri piyasa şartlarında farklılaştırarak rekabet avantajı sağlamaktadır.

Türkiye'de de yavaş yavaş yerleşmeye başlayan sürdürülebilirlik ve sorumluluk anlayışının, çok uluslu şirketlerin ana iş stratejilerine dahil edildiğinin göstergelerinden birisi Fotune 500'e giren şirketlerin %90'nından fazlasının kurumsal sosyal sorumluluğu bir iş stratejisi olarak benimsemesi, diğeri ise haziran 2010'da Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından (United Nations Global Compact) üye şirketlerinin CEO'ları ile çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği "UN Global Compact-Accenture CEO Study" anketinin sonuçları gösterilebilir. Anket, otomotiv, iletişim, maden, enerji ve finansal servisler başta olmak üzere 25'ten fazla sektörden BM Küresel İlkeler Sözleşmesi üyesi 766 CEO'nun katılımı ile 100 farklı ülkede gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan CEO'ların %93'üne göre yakın gelecekte sürdürülebilirlik konuları iş dünyasında başarı için temel bir koşul olmakla birlikte otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin CEO'larının sürdürülebilirlik konularına verdiği önemin oranı ise %100'dür. Sürdürülebilirlik konularının tamamen iş stratejisine ve operasyonlara dahil edilmesi çerçevesinde de 2007 yılında yapılan araştırmada %72 olan olumlu görüş yüzdesi son yaşanan finansal durgunluk ve değişen piyasa şartları sonrasında 2010 yılında %96'ya ulaştığı yapılan anket sonuçlarında yer almaktadır.

Özel sektörün sürdürülebilirlik ve sorumluluk anlayışına verdiği önem derecesi itibarı ile devletler ve sivil toplum kuruluşları da sürdürülebilirlik konuları kapsamında iş dünyasına yönelik teşvik edici ve farkındalık yaratıcı çalışmalar üretmekdirler. Avrupa Birliği tarafından 2000 yılında kabul edilen Lizbon Stratejisi'nin yerine geçtiğimiz yıl "akıllı, yeşil ve kapsayıcı büyüme" başlıkları altında kurumsal sosyal sorumluluk temelli olarak geliştirilip onaylanan AB 2020 stratejisi, güncel bir yol haritası olarak gösterilebilir. AB'nin yeni Avrupa 2020 stratejisi bağlamında CSR Europe (Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği) sürdürülebilirlik ve sorumluluk anlayışını Avrupa'da tüm iş dünyasına yaymak amacı ile 70 çok uluslu üye şirketi ve 27 ulusal ortağı ile birlikte Ekim 2010'da "İşletme (Enterprise) 2020" girişimini başlattı. Türkiye'de de CSR Europe ulusal ortağı olan Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından Kadir Has Üniversitesi desteği ile yürütülen İşletme 2020 Girişimi, genel kabul gören sorumluluk ve şeffaflık anlayışı doğrultusunda "akıllı, sürdürülebilir ve katılımcılık" ekseninde özel sektör için sürdürülebilirlik araçları sunmaktadır.

İş dünyasının günümüzde karşı karşıya kaldığı küresel değişikliğin dönüşümsel eğilimlerini ve faktörlerini yansıtan mevcut uygulamalar, işletmelere sürdürülebilirlik araçlarını kullanarak sürdürülebilirlik konularını kar anlayışının ötesine taşıyarak nasıl daha çok kar elde edebileceklerinin yol haritasını da göstermektedir.

Göksel TOPÇU / KSS Türkiye, Operasyon Müdürü

http://www.dunyagazetesi.com.tr/gelecegin-sirketleri-surduru...