Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk Ticaret Kanunu’ndaki KOBİ’lere Yönelik Düzenleme PDF Yazdır e-Posta
16 Ocak 2011

Image

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk Ticaret Kanunu’nda KOBİ’lere yönelik yapılan düzenlemeyle, KOBİ’lerin finansman sorununu önemli ölçüde çözüme kavuşturmuş olacaklarını kaydetti.

Ergün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Türk Ticaret Kanununun, TBMM Genel Kurulunda 13 Ocak 2011 tarihinde kabul edildiğini anımsatarak, geç ödemelerde, alacaklının korunmasına dair hükümlerin, tasarının 1530. maddesi üzerinde verilen önerge ile kanundaki yerini aldığını kaydetti.

AB’nin geç ödemelerle mücadele konusuna büyük önem verdiğini belirten Ergün, Avrupa’da yapılan araştırmalarda, kamu kurumlarının ve büyük şirketlerin KOBİ’lere ödemelerini zamanında yapmama uygulamalarının, üye ülkelerdeki iflasların yüzde 25’ine, 450 bin kişinin işini kaybetmesine ve zincirleme olarak 26 milyar avro alacağın tahsil edilememesine sebep olarak gösterildiğine dikkati çekti.

Bu durumu önlemek üzere, geç ödemelerle mücadeleyi düzenleyen "2000/35/EC sayılı Direktif"inin 2002’de yürürlüğe konduğunu hatırlatan Ergün, şunları kaydetti:

"Her türlü gerçek ve tüzel kişi teşebbüslere, aynı ülke içinde veya farklı ülkelerde, birbirleri arasında veya kamu ve diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki herhangi bir ticari iş (mal veya hizmet sağlanması) karşılığında yapılacak her türlü ödeme bu direktif kapsamındadır.

Mevcut mevzuatımızla söz konusu direktif arasında geç ödemelerde temerrüt faizinin başlangıcı konusunda bir uyumsuzluk bulunurken, bu durum KOBİ tanımı kapsamında yer alan işletmelerimizin büyük mali sıkıntılar yaşamasına neden oluyordu. Söz konusu AB direktifinde, sözleşmede belirtilmemiş ise 30 günlük bir süre sonunda faizin otomatik olarak işlemeye başlayacağı düzenlenmesine rağmen, 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanununda ’temerrüde düşmenin ihtar gününden itibaren işlemeye başlayacağı’ hükmü bulunuyordu. Türk Ticaret Kanunu’ndaki bu hüküm, 30 günden daha da önce ihtar çekilerek borçluyu temerrüde düşürmeye imkan verse de, uygulamada küçük tedarikçilerin büyük alıcılara karşı böyle bir yola başvuramadıkları görülmektedir. Bu olumsuz durumu küçük işletmeler lehine düzeltmek üzere, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1530. maddesinde gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir."

DÜZENLEME

Ergün, yeni Ticaret Kanununda KOBİ’lerle ilgili öne çıkan bazı düzenlemeleri şöyle sıraladı:

"-Sözleşmede faiz şartı olmasa bile, mal veya hizmetin kabul edildiği tarihten veya fatura tarihinden sonraki 30 gün içinde ödenmeyen borçlar için herhangi bir ihtar şartına bağlanmaksızın temerrüt faizi ödenecek.

-Sözleşmeye haksız şartlar konulamayacak, konulsa bile geçersiz olacak.

-Temerrüt faizi oranının sözleşmede belirtilmediği veya haksız sayılacak kadar az belirlendiği durumlarda uygulanacak faiz, ticari işlere uygulanacak gecikme faizinden an az 8 puan daha yüksek olacak.

-Taksitle ödenecek mal ve hizmet bedellerinin vadesinde ödenmeyen her bir taksidi için temerrüt faizi ödenecek."

Ergün, düzenlemeyle, AB mevzuatına uyum sağlamanın yanında, girişimcilerin uluslararası piyasalardaki rakiplerinin kendi ülkelerinde faydalandıkları koruma ve kolaylıklardan faydalanabilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Bakan Ergün, "Geç ödemelerle mücadele direktifinin tüm hedefleri ile uyumlaştırılabilmesi ve işletmelerimize AB işletmeleri ile eşdeğer imkanlar sunulabilmesi için ilave tedbir ve uygulamaların söz konusu direktifte planlanan değişikliklerin de yasalaşmasından sonra, süreç içerisinde Bakanlığımız, Adalet ve Maliye Bakanlıkları ve Kamu İhale Kurumu ile işbirliği içinde gerçekleştirilecektir" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu düzenleme ile KOBİ’lerin finansman sorunlarını önemli oranda çözüme kavuşturmuş olacaklarını kaydetti.

(AA)