Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şener: Bütçe açıkları 2008'de de kendisini hissettirecek PDF Yazdır e-Posta
16 Aralık 2007

Devlet Bakanlığını bıraktıktan sonra üniversitede yazdığı ilk makalenin seçim yıllarının veya seçimlerin bütçeye etkisi olduğunu belirten Şener, 1980-2007 arasındaki bütçe dengelerinin nasıl değiştiğini incelediğini söyledi.

İnceleme sonunda bazı sonuçların ortaya çıktığını belirten Şener, şunları kaydetti:

“Seçim yıllarında bütçe dengeleri bozuluyor. 2007 aynı zamanda bir seçim yılıdır. Ancak, şöyle bir özelliği var. 2002-2007 arasında bütçe disiplini nedeniyle bütçede iyileşmeler var. Grafik olarak düşünecek olursanız 2002'den itibaren bütçe açıklarının gayri safi milli hasılaya oranı gittikçe azalmaktadır. Ancak, 2007 bir kırılma yılı olarak görülüyor. 2002'den itibaren azalan bütçe açıkları 2007'de biraz başını kaldırmıştır. Bütçe açıkları başı kalkık bir şekilde 2008'de de kendisini hissettirecek.

Ama bununla birlikte geçmiş dönemlerdeki bütçe bozulmaları dikkate alındığı takdirde son yıllardaki bütçe açıkları daha kabul edilebilir. Hazırlanan bütçelerden çok yıl sona gerçekleşmeler daha önemlidir. 2008'in gerçekleşmelerini de 31 Aralık 2008'de göreceğiz.”

TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİĞİ

Şener, AB'nin devamlı bir genişleme içinde olduğunu ifade ederek, bunun yeni katılımlarla sağlandığını bildirdi.
Yeni katılımlar öncesinde müzakere süreçlerinin başladığını hatırlatan Şener, şöyle devam etti.

“Her müzakereye başlamış ülke, AB üyesi olmuştur. Türkiye'de müzakere safhasını geçirdikten sonra doğal olarak üyeliğini tamamlanacağını düşünmüştür. Kamuoyunun beklentisi de bu olmuştur. AB'nin kendisiyle müzakere sürecine başlayan Türkiye'ye bakış açısının farklı olduğu görülüyor.

AB üyesi bazı ülkeler diğer üyeleri de etkileyerek Türkiye'nin tam üyeliğini engellemeye çalışıyor. Bu zirvedeki sonuç bildirgesinden de anlaşılıyor. Bu bakış açısıyla AB ilişkilerinin normal yürümesi mümkün değildir.”

Şener, bir gazetecinin türban konusundaki düşünceleri sorması üzerine, “Herkesin görüşüne saygın duyarım. Aynı zamanda da herkesin kıyafetine saygı duyarım” dedi.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7875839