Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tam mükellef kurumların yurtdışında ihraç ettikleri tahvillerden elde edilen faiz gelirlerinde stopaj uygulaması. PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2011
Image

I. Tam mükellef kurumların yurtdışında ihraç ettikleri tahvillerden elde edilen faiz gelirlerinde stopaj oranı (2010/1182 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı)

29 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/1182 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen faiz gelirlerinin tahvilin vadesine göre değişen oranlarda tevkifata tabi tutulmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Buna göre tam mükellef kurumların yurtdışında ihraç ettikleri;

i. Vadesi 1 yıla kadar tahvillerden elde edilen faizlerden % 10,

ii. Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olan tahvillerden elde edilen faizlerden % 7,

iii. Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olan tahvillerden elde edilen faizlerden % 3,

iv. Vadesi 5 yıl ve daha uzun olan tahvillerden elde edilen faizlerden % 0,

oranında tevkifat yapılacaktır.

II. Yeni stopaj oranlarına ilişkin açıklamalar (279 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği)

A. Stopaj oranları

2010/1182 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde yapılan düzenlemelerle ilgili olarak 13 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 279 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğde tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen faiz gelirlerinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yazılı menkul sermaye iratları arasında tanımlanmış olmakla birlikte bahse konu tahvillerin geçici 67. madde kapsamına giren menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı sayılmadığından, bu maddenin (2) numaralı fıkrası uyarınca tevkifata tabi olmayacağı, 2010/1182 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 4. maddesi ile bu hususa açıklık kazandırıldığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen faiz gelirlerinin vergilendirilmesinde, 2010/1182 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen vade ve oranlar dikkate alınmak suretiyle tevkifat yapılacaktır.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillere ilişkin olarak tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumlara ödenen;

- Vadesi 1 yıla kadar olan tahvil faizlerinden % 10,

- Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olan tahvil faizlerinden % 7,

- Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olan tahvil faizlerinden % 3,

- Vadesi 5 yıl ve daha uzun olan tahvil faizlerinden % 0

oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.

Öte yandan, 2010/1182 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ileHazine tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerden (Eurobond) elde edilen gelirlerin tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar yönünden vergilendirilmesine ilişkin herhangi bir değişiklik yapılmamış olup, söz konusu gelirlerin vergilendirilmesine 258 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalar çerçevesinde devam olunacaktır.

B. Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlüğü

Yukarıda da belirtildiği üzere, tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahviller Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamına girmemektedir. Bu nedenle söz konusu tahvil faizleri üzerinden GVK’nın 94. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. maddeleri uyarınca tevkifat yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 2010/1182 sayılı Kararnamenin eki Kararın 1, 2 ve 3. maddeleri ile değişiklik yapılan Karar hükümlerinin yürürlüğü, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamına giren Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi menkul kıymetlerin 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilenlerinden elde edilen faizlere uygulanmak üzere belirlenmiştir. Dolayısıyla, tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahviller Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamına girmediğinden, bu tür menkul kıymetlerin 01.01.2006 tarihinden önce veya sonra ihraç edilmesinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. maddelerinin uygulanması bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

Buna göre, ihraç tarihine bakılmaksızın, tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillere ilişkin olarak 2010/1182sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yayımı tarihi olan 29 Aralık 2010 tarihinden itibaren yapılacak faiz ödemeleri üzerinden, tahvillerin vadesi dikkate alınmak suretiyle anılan Karar'da belirlenen oranlarda tevkifat yapılması gerekmektedir.

C. Tevkifat sorumluluğu

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrası ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. maddesinin birinci fıkrasında, anılan maddelerde yer alan ödemelerin (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yapılması sırasında, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmakla sorumlu olanlar sayılmış bulunmaktadır. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinde ise dar mükellefiyete tâbi kurumların kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenlerin tevkifat yapmakla sorumlu oldukları belirtilmiştir.

Bu çerçevede, tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillere ait faiz ödemeleri üzerinden, ödemelerin banka veya aracı kurumlarca yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, ihraç eden tam mükellef kurumlarca anılan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca tevkifat yapılması gerekmektedir.E&Y