Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez faiz indirimini 2008'in ilk aylarında sürdürme mesajı veriyor PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2007
Enflasyondaki artışın da büyümedeki yavaşlamanın da geçici olduğunu vurgulayan PPK, Merkez Bankası’nın ekim sonunda yayınladığı enflasyon raporundaki öngörülerle uyumlu olarak faiz indirimlerinin 2008’in ilk aylarında da süreceği mesajını veriyor.

Enflasyondaki artışın da büyümedeki yavaşlamanın da geçici olduğunu vurguluyan PPK, Merkez Bankası’nın ekim sonunda yayınladığı...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) perşembe günü yaptığı toplantı sonrasındaki kısa açıklama, faiz indirimlerinin 2008’in ilk aylarında da süreceğinin işaretlerini veriyor. Enflasyonun eylül ayından sonra kasımda da oldukça yüksek çıkması ve ardından ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte beklenenden çok daha sert bir fren yaptığının açıklanması üzerine Merkez Bankası’nın (MB)artık faiz indirimlerinin dozunu azaltarak ara vereceği yolundaki beklentiler ve değerlendirmeler yaygınlık kazanmıştı. Merkez Bankası’nın son açıklaması, bu yöndeki değerlendirmelere cevap niteliğini taşıyor.

PPK, enflasyondaki artışın da büyümedeki yavaşlamanın da geçici olduğunu vurguluyor ve ekonomik gelişmelerin Merkez Bankası’nın ekim sonunda yayınladığı enflasyon raporundaki öngörülerle uyumlu olduğunu belirtiyor.

MB, üç ayda bir yayınladığı enflasyon raporlarının sonuncusunda, eylülde başlayan faiz indirimlerini 2008’in ilk aylarında da sürdürmeyi öngören bir plan yaptığını ifade etmişti. Son gelişmelerin faiz indirim stratejisini çizerken yaptığı öngörülerin dışına çıkmadığını düşünen Merkez'in yeni yılın ilk aylarında da faiz indirimini sürdürmesi çok yüksek bir olasılık.

Merkez üslup değiştirdi

MB, son enflasyon raporunda hareket çizgisini ve bunun olası sonuçlarını şöyle tarif etmişti: “Politika faizlerinin 2007 yılının kalan döneminde ve 2008 yılının ilk aylarında ölçülü olarak indirildiği ve sonrasında bir süre sabit tutulduğu varsayımı altında; enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2007 yılı sonunda yüzde 6,7 ile 7,9 arasında (orta noktası 7,3), 2008 yılı sonunda yüzde 2,5 ile 5,7 arasında (orta noktası 4,1), 2009 yılı üçüncü çeyreği sonunda ise yüzde 1,7 ile 5,5 arasında (orta noktası 3,6) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.”

PPK’nın aralık toplantısı sonrasında yaptığı kısa açıklama ile kasım toplantısı sonrasındaki açıklama karşılaştırıldığında vurgulama yaptığı noktaların ters yönde mesajlar verecek şekilde değişmiş olması dikkat çekiyor. MB, kasım toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada enflasyondaki düşüş eğiliminin süreceği düşüncesini belirtirken başta gıda ve enerji fiyatları ile kamunun vergi ve fiyat ayarlamalarının enflasyon açısından yaratabileceği risklere dikkat çekmeyi tercih etmişti. Aralık toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada ise enflasyon ve büyüme alanında ortaya çıkan olumsuz görünümün geçici olduğunu vurgulamaya özel bir önem verildi.

'Sebep talep artışı değil arz şoku'

MB'nın vurguladığı bir nokta da gerek büyüme hızının üçüncü çeyrekte hızla düşmesi, gerekse enflasyondaki hızlanmanın nedeninin kuraklık ve enerji fiyatlarından kaynaklanan “arz şokları” olduğu savıydı. PPK açıklamasında “Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şoklar enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olurken büyümeyi de geçici olarak olumsuz etkilemektedir” tespitini yaptı. MB, fiyat artışlarının arz şoklarından ileri geldiği tespitini yaparken, dolaylı olarak enflasyondaki yukarı hareketlenmenin nedeninin talep artışı olmadığını ileri sürüyor. Merkez Bankası, bir önceki açıklamasına göre küçük bir farklılık yaparak özel tüketim ve yatırım harcamalarındaki toparlanmanın “ılımlı” olduğunun altını çiziyor. Ayrıca kamu harcamalarındaki azalmanın olumlu katkısını kasım ayından farklı bir nokta olarak aralık açıklamasına ekliyor.

“Talep cephesinde rahatsız edici bir gelişme yok, fiyat artışlarının sebebi arz şoklarıdır” tespiti, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin enflasyon görünümü açısından bir risk yaratmadığı kanısında olduğunun işaretini veriyor. MB, aralık ayı açıklamasında “öncelikli amacının fiyat istikrarı” olduğunu vurgulama ihtiyacı da duydu. Merkez Bankası bu vurgusuyla, büyümeye ilişkin gelişmelerin faiz politikalarını belirlemesinde birinci derecede etkili olmadığı mesajını veriyor.

Faiz indirimine devam mesajının işaretleri

* PPK, kasım ayında risklere dikkat çekmişti, aralıkta “kötü gidiş geçici” dedi.

* Enflasyondaki hızlanmanın nedeni talep artışı değil arz şokları.

* Kamu harcamaları azaldı.

* Özel tüketim ve yatırımdaki artış “ılımlı” düzeyde.

* Dış talepteki yavaşlama sürüyor.

* Kuraklık ve enerjinin yarattığı fiyat artışları geçici.

* Enflasyondaki düşüş sürecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=86091&KTG_KOD=278