Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Güvenlik Kanunu 15 Ocak'ta hayata geçiyor, amaç Türkiye'nin geleceğini kurtarmak PDF Yazdır e-Posta
16 Aralık 2007
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Ozkarslı ile sosyal tesis açılışı yaptı. Açılışta Bakan Şimşek'e bakır mangal hediye edildi.

 

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Sosyal Güvenlik Reformu'nun 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini, üç kurumun tek çatı altında birleştirilmesini öngören kısımlarla ilgili idari çalışmaların ise devam ettiğini bildirdi. Şimşek, "Kanun, Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarından birisidir." dedi.

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Sosyal Güvenlik Reformu'nun 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini açıkladı. SGR'nin bu dönemde, belki de Cumhuriyet tarihinde yapılan en önemli reformlardan biri olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Bu reform yapılmazsa 2008-2075 dönemleri arasında milli gelirin neredeyse yüzde 344'üne yakın bir açıkla karşı karşıya olacağız. O nedenle bu reform çok kritik bir reform. Öyle tahmin ediyorum ki; alt komisyondan aldığımız son bilgilere göre en geç 15 Ocak'ta yasa çıkmış olacak." dedi. Şimşek, reformun üç kurumun tek çatı haline getirilmesini içeren idari kısmına ilişkin çalışmaların ise devam edeceğini söyledi. Devlet Bakanı, "Açığın daha makul bir seviyeye getirilmesi halinde Türkiye eğitim, Ar-Ge ve altyapıya daha fazla yatırım yapma imkanı bulacaktır. Dolayısıyla bu reform, önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacağımız en kritik reformdur. Ben, başarılı olacağımıza inanıyorum." diye konuştu. Bazıılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'i ziyaretinde, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına da değinen Şimşek, yılın son çeyreğinde bütçe performansında ciddi bir iyileşme kaydedildiğini belirterek, "3. çeyrekteki yavaşlamadan sonra 4. çeyrekteki faaliyetlerde bir kıpırdama var. Biz buna rağmen 2008 bütçesindeki hedeflerin daha gerçekçi, daha ulaşılabilir noktaya gelebilmesi için birtakım önlemleri aldık." dedi. Devlet Bakanı Şimşek, Türkiye'nin ciddi bir arz yönlü şoklarla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu şokların başında ise petrol fiyatlarındaki artışın geldiğini dile getirdi: "90 dolarlık petrol fiyatı bizim için ciddi bir ayak bağı. Petrol şokuyla karşı karşıya kalmasaydık ikinci çeyrekteki büyüme yüzde 5'in altında olmazdı. Bakın cari açıkta 2002 petrol fiyatları düzeyinde olsaydı 2006 yılında cari açık yüzde 8 değil yüzde 4 düzeyinde kalırdı." Devlet Bakanı Şimşek, arz yönlü bir diğer önemli sorunun da küresel ısınmadan ötürü tarım kesiminde meydana gelen daralma olduğunun altını çizdi. Mehmet Şimşek, enerji sektörüne ilişkin birtakım adımlar atılmasının gerektiğine dikkat çekerek, "Enerji piyasasına ilişkin ne gerekiyorsa yapacağız. Biz olaya sadece fiyat ayarlaması olarak bakmıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde arz güvenliğini artıracak, daha rasyonel bir yapıda yatırım çekecek bir noktaya nasıl gelebiliriz planlarına bakıyoruz." dedi.

IMF ile hayırlısıysa yola devam edeceğiz

Bakan Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yola devam etme konusundaki kararın Bakanlar Kurulu tarafından verileceğini belirterek, "Ben Bakanlar Kurulu'na bir sunuş yapacağım, 'seçeneklerimiz bunlar' diyeceğim. Hayırlısı neyse Bakanlar Kurulu'nda ona karar verilecek." dedi. Türkiye'nin 2003 yılından bu yana IMF'ye borç ödediğini anlatan Şimşek, "Borçları yaklaşık 23,5 milyar dolardan aldık, 7 milyar doların biraz üzerine kadar indirdik." derken Türkiye'nin finansman için artık uluslararası kuruluşlara ihtiyaç duymadığının altını çizdi. Bakan Şimşek, "Türkiye'nin kredibilitesi yükseldi. Bizim için aslolan programın adının şu ya da bu olması değil, önemli olan programın kurgusunun iyi yapılması, uygulamada bizim başarılı olmamız." şeklinde konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=625542