Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DPT: İşveren primlerinde indirim 2009'da yapılacak PDF Yazdır e-Posta
16 Aralık 2007
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın, bakanlığa atandığı günden bu yana sık sık gündeme getirdiği, işverenin sosyal güvenlik prim payında 5 puanlık indirimin, 2009 yılında yürürlüğe gireceği öğrenildi.

 

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) hazırladığı Katılım Öncesi Ekonomik Program'da, sosyal güvenlik primindeki işveren payında 5 puanlık indirimin 2009 yılında yapılacağı belirtildi. Programda Türk ekonomisinin 2007 yılı değerlendirmesi yapıldı ve 2008-2010 arasını kapsayan döneme ilişkin çeşitli projeksiyonlara yer verildi. Maliye politikasının temel amaçları; makroekonomik istikrarın sürdürülmesine katkı sağlamak, enflasyon, cari açıkla mücadeleyi desteklemek, para politikasıyla uyum içinde ve mali disipline riayet etmek olarak sıralandı. Kayıt dışı ile mücadelenin, hazırlanacak strateji kapsamında etkin olarak sürdürüleceği, piyasa aktörlerinin uzun vadeli ekonomik karar almalarına yardımcı olmak ve vergilemede öngörülebilirliği artırmak amacıyla, vergi politikaları uygulamasında istikrarın esas alınacağı kaydedildi. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesine devam edileceğine dikkat çekilen Katılım Öncesi Ekonomik Program'da, "Oluşacak gelir fazlaları, kamu finansman dengeleri elverdiği ölçüde başta işlem ve istihdam vergileri olmak üzere vergi yükünün azaltılmasında kullanılacak." denildi. Programda; ücretli çalışanlar için emeklilik sigorta primi (SSK) işveren payının 5 puan indirilmesinin ise ancak 2009 yılında olabileceği belirtildi. Daha önce Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kaynak yetersizliği sebebiyle 5 puanlık indirimin, 2008 yılında mümkün olamayacağı yönündeki açıklamaları ve karşı çıkmalarına DPT'den de destek gelmiş oldu.

Katılım Öncesi Ekonomik Program'a göre, vergi yükü 2010'a kadar azalacak. Gelecek yıl yüzde 31,3'ten yüzde 32'ye yükselecek vergi yükünün, 2009'da yüzde 31,4'e, 2010'da da yüzde 30,4'e düşmesi öngörülüyor. Daha önce Orta Vadeli Program'da belirlenen ve gelecek yıl yüzde 5,5, 2009 ve 2010'da ise 5,7 olarak ifade edilen büyüme rakamlarında bir değişikliğe gidilmiyor. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) önümüzdeki 2 yıl için yüzde 4 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Orta Vadeli Program'da tahminde bulunulmayan 2010 yılı TÜFE rakamı ise programa göre yüzde 4 olacak. Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer alan işsizlik oranı önümüzdeki 3 yılda düşüş göstermeyecek. Bu yıl yüzde 9,7 olan işsizlik oranı önümüzdeki üç yılda da aynı kalacak. Türkiye'nin dış ticaret dengesinin GSYİH içindeki payı gelecek yıl yüzde eksi 9, 2009 yılında yüzde eksi 8,5 ve 2010 yılında yüzde eksi 7,8 olacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=625527