Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı''nın vergi mevzuatında değişiklik içeren hükümleri. PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2011

Image

''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metni dikkate alınarak vergi mevzuatında yapılması planlanan değişiklikler halkındaki açıklamalarımız aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

- Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yapılan değişiklik uyarınca, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler, menkul sermaye iradı olarak kabul edilecektir.

- Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. maddesinde yapılan değişiklik ile varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler tevkifat kapsamına alınmaktadır.

- Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin (7) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, dar mükellefler için geçerli olan ve Hazine tarafından yurtdışında ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan kazanç ve iratların beyan edilmemesi uygulamasının kapsamı genişletilmektedir. Buna göre söz konusu mükellefler tarafından, tam mükellef kurumlarca yurtdışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen kazanç ve iratlar için de beyanname verilmeyecektir.

- Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendine eklenen parantez içi hüküm uyarınca, gayrimenkullerin kaynak kuruluşlarca kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile bu varlıkların varlık kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından elde edilen kazançlar kurumlar vergisinden istisna olarak değerlendirilecektir. Ayrıca sözü geçen düzenlemede, bu işlemler için istisnanın oranının % 75 yerine % 100 olarak uygulanacağı, gayrimenkulün işletmede en az iki tam yıl bulunma şartının da aranmayacağı hükmüne yer verilmektedir.

- Gelir vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketlerinin vergi levhası onaylatma zorunluluğunda bir değişiklik olmamakla birlikte, bu levhanın işyerine (merkez, şube ve satış mağazalarına) asılma zorunluluğu kaldırılmaktadır.

- Amme borcu dolayısıyla yurtdışına çıkış tahdidine ilişkin hükümler içeren ve Anayasa’da yapılan değişiklik sonrasında zaten uygulama alanı kalmamış olan 6183 Sayılı Kanun’un 36/A maddesi yürürlükten kaldırılmaktadır.

Yukarıda yer verilen değişiklikler Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

- 31.12.2010 tarihi itibariyle uygulama süresi sona eren KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesi (mükelleflerin dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında yapacakları teslimlere ilişkin KDV istisnası) ile geçici 23. maddesinin (Milli Eğitim Bakanlığına yapılan bilgisayar bağışlarına ilişkin KDV istisnası) süresi 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmaktadır. Bu düzenlemeler 31 Aralık 2010 tarihinden geçerli olmak üzere, Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

“Torba Kanun” olarak da bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” (Tasarı) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi ve 26 Ocak 2011 tarihinden itibaren TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Sözü geçen tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında eklenen yeni hükümlerle 158 maddeye ulaşmış oldu.

Tasarıda genel olarak;

- Tahsilatın hızlandırılması (Kesinleşmiş alacaklar ile kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacakların yeniden yapılandırılması,

- Vergi ve matrah artırımı,

- Stok affı,

gibi düzenlemelerin yanında vergi mevzuatında yapılan bazı değişiklikler ile diğer Kanun’larda (657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Gümrük Kanunu, Bankacılık Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, İş Kanunu gibi) yapılan değişikliklere ilişkin hükümler yer almaktadır.

Bu sirkülerimizde “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metni dikkate alınarak vergi mevzuatında yapılması planlanan değişiklikler halkında genel bilgiler verilecektir. Bu hükümlerle ilgili olarak Genel Kurul görüşmeleri sırasında yine bazı değişikliklerin yapılabileceği unutulmamalıdır. İlgili tasarı yasalaştıktan sonra ayrıntılı bilgiler verilecektir.

1. Gelir Vergisi Kanunu

a. GVK 75. madde

Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinde menkul sermaye iratları sayılmaktadır. Sözü geçen maddenin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendi uyarınca her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler, menkul sermaye iradı olarak kabul edilmektedir.

Tasarı’nın 69. maddesi ile sözü geçen bentte yer alan “ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden” ibaresi, “Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetler ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından” şeklinde değiştirilmektedir.

Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecek olan bu değişiklik ile varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler de, menkul sermaye iradı kapsamına alınmış olmaktadır.

c. GVK geçici 68. madde

Türkiye Jokey Kulübünce organize edilen yarışmalara katılan atların jokeyleri, jokey yamakları ve antrenörlerine ödenen ücretlerin % 20 oranında stopaja tabi tutulacağına ve bu gelirlerin belirtilen kişiler tarafından gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyeceğine ilişkin Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 68. maddesinin süresi 31 Aralık 2010 tarihinde sona ermiştir.

Tasarı’nın 74. maddesi ile bu süre 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmaktadır. Söz konusu hüküm 31.12.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

b. GVK geçici 67. madde

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin (7) numaralı fıkrasında dar mükellef gerçek kişi veya kurumlarca Hazine tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan kazanç ve iratlar için münferit veya özel beyanname verilmeyeceğine dair hüküm bulunmaktadır.

Tasarı’nın 69. maddesi ile sözü geçen fıkrada yer alan “Hazine tarafından” ibaresi “Hazine ve tam mükellef kurumlar tarafından” şeklinde değiştirilmektedir. Bu değişiklik ile dar mükelleflerin Hazine tarafından yurtdışında ihraç edilen menkul kıymetlerden sağladıkları kazanç ve iratların yanında, tam mükellef kurumlarca yurtdışında ihraç edilen tahvillerden elde ettikleri kazanç ve iratlar da beyan edilmeyecektir.

Bu hüküm de Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

2. Kurumlar Vergisi Kanunu

a. KVK 5. madde

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde, kurumların en az 2 yıl süre ile aktiflerinde yer alan gayrimenkul ve iştirak hisselerinin satışından elde ettikleri kazanca ilişkin istisna hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm uyarınca maddede yer alan diğer şartların da yerine getirilmesi durumunda, satıştan elde edilen kazancın % 75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisna olarak değerlendirilmektedir.

Tasarı’nın 76. maddesi ile sözü geçen bendin birinci paragrafının sonuna aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmektedir.

“(Taşınmazların kaynak kuruluşlarca kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile bu varlıkların varlık kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançlar için bu oran %100 olarak uygulanır ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulunma şartı aranmaz.)”

Yayım tarihinde yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile gayrimenkullerin kaynak kuruluşlarca kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile bu varlıkların varlık kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından elde edilen kazançlar da KVK’nın 5/1-(e) maddesinde yer alan istisna kapsamına alınmış olmaktadır. Ayrıca sözü geçen düzenlemede, bu işlemler için istisnanın oranının % 75 yerine % 100 olarak uygulanacağı, gayrimenkulün işletmede en az iki tam yıl bulunma şartının da aranmayacağı hükmüne yer verilmektedir.

b. KVK 15. madde

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Vergi kesintisi” başlıklı 15. maddesinde, tam mükellef kurumlara yapılan bazı ödemeler üzerinden yapılması gereken vergi kesintilerine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde ise her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirlerin madde kapsamında tevkifata tabi olduğuna hükmedilmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinde yapılan değişikliğe paralel olarak, Tasarı’nın 76. maddesi ile sözü geçen bentte yer alan “ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden” ibaresi, “Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetler ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından” şeklinde değiştirilmektedir. Bu değişiklik ile söz konusu kira sertifikalarından elde edilen gelirler tevkifat kapsamına alınmış olmaktadır.

Bu hüküm de Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

c. KVK madde 32/A

Kurumlar Vergisi Kanunu’na 5838 Sayılı Kanun ile eklenen “İndirimli kurumlar vergisi oranı” başlıklı 32/A maddesinde, teşvik belgesine bağlanan bazı yatırımlardan elde edilen kazançlara % 20'den daha düşük bir oranda kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yatırımların Devletçe desteklenmesi uygulaması getirilmiştir. Yatırımlardan sağlanan kazanca uygulanacak vergi oranları ile yatırıma katkı oranları konusunda maddenin 2. fıkrasının (b) bendinde belirlenen sınırlar dahilinde Bakanlar Kurulu’na yeni oranlar belirleme yetkisi verilmektedir. Nitekim Bakanlar Kurulu tarafından bu yetki 2009/15199 Sayılı Kararname ile kullanılmıştır.

Sözü geçen (b) bendinde verilen yetki hükmü;

”Her bir il grubu için yatırıma katkı oranını (5904 Sayılı Kanun’un geçici 2. maddesine göre 31.12.2010 tarihine kadar başlayan yatırımlar için % 60) % 25'i, yatırım tutarı 50 milyon Türk Lirasını aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise (5904 Sayılı Kanun’un geçici 2. maddesine göre 31.12.2010 tarihine kadar başlayan yatırımlar için % 70) % 45'i geçmemek üzere belirlemeye, kurumlar vergisi oranını % 90'a kadar indirimli uygulatmaya” şeklinde iken, Tasarı’nın 76. maddesi ile bu bentte yer alan % 25 ve % 45 oranları, sırasıyla % 55 ve % 65 olarak değiştirilmektedir.

Yukarıdaki hüküm 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

3. Vergi Usul Kanunu

Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesinin 5. fıkrası uyarınca, gelir vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.

Tasarı’nın 70. maddesi ile yukarıdaki fıkrada yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi, “levhayı almak zorundadırlar.” şeklinde değiştirilmektedir.

Kanun’un yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile yukarıda belirtilen mükelleflerin vergi levhası onaylatma zorunluluğunda bir değişiklik olmamakla birlikte, bu levhanın işyerine (merkez, şube ve satış mağazalarına) asılma zorunluluğu kaldırılmaktadır.

4. Katma Değer Vergisi Kanunu

a. KDVK 13. madde

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer ve tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşaası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler KDV’den istisnadır.

Tasarı’nın 73. maddesi ile yukarıdaki fıkrada yer alan “ortaya çıkan hizmetler” ibaresi “çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetler” şeklinde değiştirilmiştir.

Yukarıdaki hüküm Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

b. KDVK 17. madde

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin 4. fıkrasının (g) bendi uyarınca, külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV’de istisnadır.

Tasarı’nın 73. maddesi ile yukarıdaki fıkrada yer alan “tahvil” ibaresi “tahvil, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları” şeklinde değiştirilmiştir.

Tasarı ile aynı zamanda 17. maddenin 4. fıkrasının sonuna (u) bendi eklenmek suretiyle, menkul, gayrimenkul ve maddi olmayan varlıkların, varlık kiralama şirketlerine devri ile bu varlıkların varlık kiralama şirketlerince kiralanması ve devralınan kuruma devri işlemleri de KDV istisnası kapsamına alınmaktadır.

Yukarıda yer verilen düzenlemeler Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

c. KDVK geçici 17 ve geçici 23. maddeleri

KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesinde, mükelleflerin dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında yapacakları teslimlere ilişkin olarak KDV istisnası hükmü yer almaktadır. Geçici 17. maddenin süresi 31 Aralık 2010 tarihinde sona ermiştir. Tasarı’nın 74. maddesi ile geçici 17. maddede yer alan 31.12.2010 tarihi, 31.12.2015 olarak değiştirildiğinden, bu istisna hükmü 31 Aralık 2015 tarihine kadar uygulanabilecektir.

Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığına yapılan bilgisayar bağışlarına ilişkin KDV istisnasının yer aldığı KDV Kanunu’nun geçici 23. maddesinin uygulama süresi de 31.12.2010 tarihi itibariyle sona ermiştir. Tasarı’nın 74. maddesi ile bu istisnanın süresi de 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmaktadır.

Bu düzenlemeler 31 Aralık 2010 tarihinden geçerli olmak üzere, Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

5. Özel Tüketim Vergisi Kanunu

Tasarı’nın 75. maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun ekinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV) sayılı listeler yeniden düzenlenmektedir. Ayrıca Tasarı ile ÖTV Kanunu’nun 7/A ve geçici 5. maddelerinde yer alan bazı GTİP numaraları da değiştirilmektedir.

Bu değişikliklerin gerekçesi Maliye Bakanlığı tarafından 7 Aralık 2010 tarihinde yapılan basın açıklamasında kamuoyuna duyurulmuştur. Açıklamada anılan tasarıyla, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde 2009 ve 2010 yılları için yapılan değişikliklere paralel olarak ÖTV Kanunu eki listelerdeki bazı malların tarife numaralarının yenilenmesi ve halen uygulanmakta olan vergi tutar ve oranlarının bu listelerde yer almasının amaçlandığı belirtilmiştir. Bu amaç dışında, ÖTV kapsamına yeni malların dahil edilmesi veya bazı malların kapsamdan çıkarılması söz konusu değildir.

Basın açıklamasının devamında;

“Öte yandan, Bakanlar Kurulu Kararları ile ÖTV Kanunu eki listelerde yer alan mallar için öngörülen vergi tutarı ve oranları bazı mallar için arttırılarak, bazı mallar için ise indirimli veya sıfır olarak uygulanmaktadır. Tasarıda, ÖTV kapsamına giren mallar için uygulanan vergi oranı veya maktu vergi tutarlarının değiştirilmemesi de amaçlanmıştır. Bu amaçla tasarı eki listelerde Bakanlar Kurulu Kararları ile artırılmış olan vergi tutar ve oranları yer almaktadır.

Ancak yasa eki listelerdeki mallardan Bakanlar Kurulunca vergisi indirilen veya sıfır olarak uygulananlar için, yasada sıfır vergi oranı veya sıfır vergi tutarı gösterilmesi yasa tekniği uyarınca mümkün değildir. Örneğin uçak benzini için yasada litrede 2,5 TL vergi yer almakta, ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu tutar sıfır olarak uygulanmaktadır. Yasada uçak benzini için vergi tutarının sıfır olarak yer alması, bu malın bir daha vergilenememesi anlamına gelmektedir. .... Diğer taraftan, ÖTV listelerinde daha önce yapılan güncellemelerde olduğu gibi, halen uygulanmakta olan indirimli ÖTV oranı ve tutarlarının aynen devam etmesini sağlayacak kararnamenin yasa ile eş zamanlı yürürlüğe girmesi yönünde çalışma yapılmaktadır.” ifadelerine yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen düzenlemeler Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

6. Damga Vergisi Kanunu

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tabloda damga vergisinden istisna edilen kağıtlar yer almaktadır. Tasarı’nın 71. maddesi ile (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümüne aşağıdaki 41 numaralı fıkra eklenmektedir. Bu değişiklik de Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

Eklenen 41 numaralı fıkra uyarınca, menkul, gayrimenkul ve maddi olmayan varlıkların varlık kiralama şirketine devri, bunların varlık kiralama şirketince devralınan kuruma devri, bu devirlere bağlı olarak yapılan ipotek işlemleri ile bunların varlık kiralama şirketlerince kiralanması nedeniyle düzenlenen kâğıtlar ve kira sertifikaları damga vergisinden istisna olarak değerlendirilecektir.

7. Harçlar Kanunu

Harçlar Kanunu’nun 59. maddesinde harçtan istisna tutulan işlemler sayılmaktadır. Tasarı’nın 72. maddesi ile sözü geçen maddeye eklenen (r) bendi ile menkul, gayrimenkul ve maddi olmayan

varlıkların, varlık kiralama şirketine devri ile bunların varlık kiralama şirketince devralınan kuruma devri ve bu devirlere bağlı olarak yapılan ipotek işlemleri harç istisnası kapsamına alınmıştır. Bu hüküm Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

8. 6183 Sayılı Kanun

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 36/A maddesi uyarınca, özetle, 100.000 TL’nin üzerinde teminat altına alınmamış borcu bulunan amme borçlusunun yurtdışına çıkışı alacaklı tahsil dairelerinin talebi üzerine ilgili makamlarca engellenmekteydi.

Bu maddede düzenlenmiş olan yurt dışı çıkış tahdidine ilişkin hükümlerin kaynağını oluşturan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın "e;Yerleşme ve seyahat hürriyeti"e; başlıklı 23. maddesinin 5. fıkrası 13 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5982 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 3. maddesi ile değiştirilmiştir. Söz konusu Anayasa değişikliği 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen halk oylaması sonuçlarının Resmi Gazete’de ilan edildiği 23 Eylül 2010 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Bu değişiklik öncesinde 5. fıkra hükmü “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir.” şeklinde iken, 5982 Sayılı Kanun ile "e;Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir."e; şeklinde değiştirilmiştir.

Anayasa’nın 23. maddesinde yapılan bu değişiklik çerçevesinde, 6183 Sayılı Kanun’un zımnen ilga olan (TDK: dolaylı olarak varlığı ortadan kalkan) 36/A maddesine ilişkin uygulamanın nasıl yapılacağı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 8 Ekim 2010 tarih ve 2010/1 seri numaralı Tahsilat İç Genelgesi’nde açıklanmıştır. Bu İç Genelge’de, Anayasa’nın 23. maddesinin yeni 5. fıkrası uyarınca, 6183 Sayılı Kanun’un 36/A madde hükmünün uygulama alanının kalmadığı belirtilmiştir.

Bu gelişmelerin sonucu olarak, Tasarı’nın yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 113. maddesi ile 6183 Sayılı Kanun’un 36/A maddesi yürürlükten kaldırılmaktadır.E&Y