Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kapasite kullanımı, kasımda 0.2 puan düştü: Yüzde 82.6 PDF Yazdır e-Posta
17 Aralık 2007
İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,2 puan azaldı ve yüzde 82,6 seviyesinde gerçekleşti. KKO, ekim ayı için yüzde 83.3'ten yüzde 83.1'e revize edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'ne cevap veren 4 bin 815 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, 2006 yılı Kasım ayında yüzde 82,8 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 2007 yılı Kasım ayında yüzde 82,6 seviyesinde gerçekleşti.

Yapılan değerlendirmede; iç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak gösterildi. 2007 Kasım ayında, işyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında ise talep yetersizliğinin ilk sırada yer aldığı kaydedildi. Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralanırken, iç pazarda talep yetersizliğinin yüzde 47,5 ve dış pazarda talep yetersizliğinin yüzde 20,7 oranında etkili olduğu bildirildi.

TÜİK, mali imkansızlıkların yüzde 4,3, hammadde yetersizliği yerli mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 4,5 ve ithal mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 2,6, işçilerle ilgili meselelerin yüzde 2,1 oranında etkili olduğunu açıkladı. Üretim miktarının, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,9 arttığı belirtilirken, işyerlerinde kasım ayı üretim miktarının yüzde 2,9 arttığı tespit edildi.

Değerlendirmelerde; 2007 yılı Aralık ayında üretim miktarının yüzde 1,3 azalacağı öngörülürdü. Kasım ayı satış miktarının yüzde 3,8 olduğu kaydedilirken, aralık ayında yüzde 0,8 azalacağının beklendiği ifade edildi. Kasım ayı satış fiyatlarının ise yüzde 0,9 arttığı ve aralık ayında yüzde 0,1 artacağı tahmin edildi. Kasım ayı hammadde fiyatlarınınsa yüzde 1,4 artışla birlikte, aralık ayında yüzde 0,4 artacağı beklendiği kaydedildi.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=338089