Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gemicilikte yeni vergi ayrıcalığı PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2011

Image

Torba tasarısında gemici(k)lik sektörüne sağlanan bazı vergi avantajları oldukça dikkat çekicidir. 

2002 yılından beri gemicilik sektörüne özel vergi avantajları sağlandığı ortadadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde bu sektörün desteklenmesi doğaldır. Ancak bu desteklerin ne yazık ki belli bir adrese yönelik olduğu görülmektedir.

Son dönemde gemicilik sektörüne sağlanan vergi avantajlarını şöyle sıralayabiliriz.

1. Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kayıtlı gemilerin işletilmesi ve devrinden elde edilen kazançlar üzerinden gelir veya kurumlar vergisi ödenmemektedir.

2. Bu gemilerde çalışan gemi adamlarının ücretleri gelir vergisine tabi değildir.

3. Gemilere yapılan akaryakıt teslimleri özel tüketim vergisine tabi değildir.

Bu ve benzeri teşvikler tüm gemicilik sektörüne sağlanan ve hiç kimsenin doğruluğunu tartışmadığı desteklerdir.

Ancak “torba kanun” da yer verilen destekler ise adresi belli destekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Şöyle ki;

“Torba kanun” tasarısının 17. maddesinde, gemicilik sektöründe faaliyet gösteren firmalara, yatırım indirimi nedeniyle düzenlenen vergi inceleme raporların yürürlükten kaldırılacağı, yapılan tarhiyatların yok sayılacağı, bu sebeple yeni bir vergi tarhiyatı yapılamayacağı, ancak, yapılan tarhiyatlar sonucunda vergi tahsil edilmiş ise bu vergilerin iade edilmeyeceği ifade ediliyor.

Geçen yıllarda vergi inceleme birimlerinde gemicilik sektörü incelenmiş ve bunun sonucunda, gemi imalatında kullanılan girdiler için yatırım indiriminden faydalanılamayacağı belirtilerek vergi tarhiyatları yapılmıştır. Bu tarhiyatlar, yatırım indirimi düzenlemeleri incelendiğinde doğrudur. Konuyu çok ayrıntıya girmeden kısaca özetleyelim.

Yatırım indirimi düzenlemeleri ile sabit kıymet alımları desteklenmekteydi. Örneğin fabrikasına bir makine alan işletme bu makinenin bedelini belli oranlar çerçevesinde vergi matrahından düşebilmekteydi. Yine gemi ile taşımacılık yapan bir firma satın aldığı gemi için yatırım indiriminden faydalanabilmekteydi. Bunlarda herhangi bir sorun yoktu.

Ancak makine üreten bir firma bu makinelerin üretiminde kullandığı motorları alırken yatırım indiriminden faydalanamamaktaydı. Çünkü burada kullanılan motorlar nihai sabit kıymet değil ara malı niteliğindeki sabit kıymetlerdi. Aynı şekilde, gemi üretiminde kullanılan motorlar için de yatırım indiriminden faydalanılamazdı.

İşte bu sebeplerle gemicilik sektörüne yönelik yürütülen vergi incelemelerinde gemi üretiminde kullanılan ara malları için yatırım indiriminden faydalanılamayacağı gerekçesiyle gelir, kurumlar ve katma değer vergisi tarhiyatları yapılmıştı.

Yapılan bu tarhiyatların tamamı “torba kanun” ile ortadan kaldırılmaktadır. Ancak, bu tarhiyatları kabul edip vergilerini ödeyen mükelleflere vergileri iade edilmemektedir. Burada akıllara bu tarhiyatlar üzerine vergilerini ödemeyen firmaların hangi firmalar olduğu, bu düzenlemenin bunları rahatlatmak amacıyla mı yapıldığı soruları gelmektedir. Eğer yapılan tarhiyatlar yanlışsa vergisel ödevlerini zamanında yerine getiren firmalara ödedikleri vergiler neden iade edilmemektedir?

Ayrıca, yine “torba kanun” ile (Kanun’un 73. maddesi ile) Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak yatırım teşvik belgesi olmayan gemicilere imalat faaliyetinde kullandıkları makine ve teçhizatları katma değer vergisi ödemeden temin etme imkânı sağlanmaktadır.

Yapılan bu düzenleme de aslında geçmişte vergi incelemeleri ile yapılan tarhiyatların doğru olduğunu ortaya koymaktadır. Böyle bir düzenlemenin olmadığı dönemlerde yapılan tarhiyatlar neden ortadan kaldırılmaktadır ya da yapılan tarhiyatlar yanlışsa Katma Değer Vergisi Kanunu’nda böyle bir düzenleme yapmaya neden ihtiyaç duyulmuştur.

http://www.patronlardunyasi.com/haber/Gemicilikte-yeni-vergi...