Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni T.T.K. ve denetim mecburiyeti PDF Yazdır e-Posta
11 Şubat 2011

Image

TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek kanunlaşan, henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayan ve Resmi Gazete’de yayımlanmamış bulunan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda,

tacir olanların düzenleyecekleri finansal tablolarının Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun olması şartı, söz konusu kanunun 68 ve 69’uncu maddelerinde yer almaktadır.

Anonim, limited ile adi komandit şirketlerin 01.01.2013 tarihinden başlamak üzere düzenleyecekleri finansal tabloların denetimden geçme şartı yer almaktadır.

Finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartları’na göre düzenleyecek şirketlerin, muhasebelerini yapacak elemanlarının ve üyelerimiz olan meslek mensuplarının TMS’ ye (UFRS) gerekli uyumu sağlamaları ve düzenlenecek finansal tabloların gerçeği yansıtması ile vergi mevzuatına göre tutulan Tek Düzen Muhasebe sistemine göre yapılan kayıtların dönüştürülmesi gerekecektir.

Söz konusu kanunun 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe gireceği kanun metninde yer almaktadır.

Bu kanun ile denetime ve denetçiye dair maddeler de;

MADDE 398- (1) Şirketin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi; envanterin, muhasebenin ve Türkiye Muhasebe Standartları’nın öngördüğü ölçüde iç denetimin, bu bölüm hükümleri anlamında 378’inci madde uyarınca verilen raporların ve 397’nci maddenin birinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimidir. Bu denetim, Türkiye Muhasebe Standartları’na, kanuna ve esas sözleşmenin finansal tablolara ilişkin hükümlerine uyulup uyulmadığının incelenmesini de kapsar. Denetleme, geçici 2’nci ve geçici 3’üncü maddelerde öngörülen kurul ve kurumun belirlendiği esaslar bağlamında, denetçilik mesleğinin gerekleriyle etiğine uygun bir şekilde ve özenle gerçekleştirilir. Denetleme, şirketin ve topluluğun, malvarlıksal ve finansal durumunun 515’inci madde anlamında dürüst resim ilkesine uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığını, yansıtılmamışsa sebeplerini, dürüstçe belirtecek şekilde yapılır.

Denetim;
a) Şirketin finansal tablolarının ve 397’nci maddenin birinci fıkrası ve 402’nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun,

b) Topluluğun konsolide finansal tablolarının ve 397’nci maddenin birinci fıkrası ve 402’nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun, denetçinin denetleme sırasında elde ettiği bilgilerle uyum içinde olup olmadığını belirtip açıklayacak şekilde yapılır.

(3) Topluluğun finansal tablolarının denetiminden sorumlu olan denetçi, topluluğun konsolide tablolarına alınan şirketlerin finansal tablolarını, özellikle konsolidasyona bağlı uyarlamaları ve mahsupları, birinci fıkra anlamında inceler; meğer ki, konsolidasyona alınan şirket, kanun gereği veya böyle bir gereklilik bulunmaksızın, bu bölüm hükümlerine uygun olarak denetlenmiş olsun. Bu istisna, merkezi yurt dışında bulunan bir şirketin bu kanunun öngördüğü denetimle eş değer bir denetime tâbî tutulmuş olması hâlinde de geçerlidir.

(4) Denetçi, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için 378’inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadığını, böyle bir sistem varsa bunun yapısı ile komitenin uygulamalarını açıklayan ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunar. Bu raporun esasları geçici 2’nci ve geçici 3’üncü maddelerde öngörülen kurul ve kurum tarafından belirlenir.

Numan Sağ

http://www.ito.org.tr/wps/portal/gazete-detay?WCM_GLOBAL_CON...