Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akaryakıt İstasyonlarında Muhasebe İşlemleri PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2011

Image

Akaryakıt istasyonları genellikle 24 saat hizmet veren kuruluşlar olduklarından günlük çalışmalarını iki veya üç vardiya şeklinde sürdürebilmektedirler.

I- GİRİŞ

Vardiyalar işyerinin ihtiyacına yetecek sayıda personelden oluşmakta ve ayrıca tatil günlerinde izinli olacak personel boşluğunu dolduracak yedeklerin de istihdamı gerekecektir. Burada amaçlanan işyerindeki çalışmanın duraksamadan sürmesini sağlamaktır. Bu süreci temin için vardiyaların çalışma koşulları ve vardiyalar arası hesap verip-alma sistemi önem kazanmaktadır. Bir vardiyanın çalışma süresi bittiğinde hesabı verilecek mali bilgilerin envanterini yaparsak şunları görebiliriz; 

- Satışlardan sağlanan nakit,

- Varsa kredili satışlardan sağlanan bankamatik slipleri,

- Varsa diğer kredili satışların listesi,

- Varsa alınan çekler ve senetler,

- Totalizantörlerin başlangıç ve bitiş numaraları,

- Varsa vardiya tarafından yapılan yetki dahili ödemelerin belgeleri,

- Vardiya süresince tanzim edilmiş satış belgelerinin numara tutanağı.

Hesap veren ve hesap alan vardiyaların temsilcileri (ideal olanı bu hesabı vardiyalar dışında görevlendirilmiş bir personelin veya işverenin almasıdır.) Bir araya gelecek yukarıdaki bilgiler ışığında devir-teslim işlemini yaparlar.  

Öncelikle totalizantör numarası raporundan vardiya süresince satılan akaryakıtların litresi ve bunun para tutarları hesaplanır ve bu tutardan kredili satışlar ile yetki dahilinde ödenmiş paralar tenzil edilerek kalan yeni vardiyaya teslim edilir. Sonra diğer belgelerle ilgili tutanakların doğruluğu sağlanarak devir-teslim olunur. Hesap sonunda nakit açığı veya fazlası çıkarsa ilgili vardiya personeline belli dönemler sonunda değerlendirilmek üzere açık veya fazla yazılır. Bu işlem aynı anda nakit açığını ilgililere tamamlatma veya nakit fazlasını iade etmek suretiyle yapılabilir. Günlük vardiya hesaplarının alınışı tamamlandıktan sonra 24 saatlik satış rakamları oluşur. Fakat bu satışlar henüz tamamen belgelendirilmiş değildir. 

Bu aşamada öncelikle gün boyu tanzim edilmiş satış belgelerin akaryakıt cinslerine göre ayrı ayrı dökümleri yapılır ve toplam satışlardan ne kadarı belgelendirilmemiş olduğu tespit olunur. İstenirse belgesiz akaryakıt satışları yazarkasadan fişlenerek belgelendirilebilir. Ancak, 167 Seri No.lu VUK Genel Tebliği doğrultusunda her akaryakıtın cinsi, miktarı ve tutarı ayrı ayrı belirtilerek işletmenin kendi kendine “totalizatör farkı” açıklaması ile bir fatura tanzimi suretiyle de belgesiz satışlar belgelendirilebilir. İşletmenin bu yöntemi tercihi halinde günlük totalizatör numaralarını da yasal defterlerinde göstermeleri zorunludur. Bu işlem için onaylı kasa defterinin kullanılması yeterli olacaktır. Yapılan vergi incelemelerinde akaryakıtlar cinslerine göre ayrı ayrı değerlendirildiğinden muhasebe planında bu ayırımın yapılmasını da gerekli kılmaktadır. 

II- AKARYAKIT VE LPG’DE KESAFET (YOĞUNLUK) SORUNU

Kesafet, yani özgül ağırlık belli bir hacimdeki bir sıvının ağırlığının, aynı hacimdeki suyun ağırlığının oranına denir. Dansimetre denilen bir alet ile ölçülen kesafet bulunulan ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Yoğunluk (Kesafet) = Kütle/hacim formülü ile bulunur.

Belli bir hacimdeki bir sıvının ağırlığının, aynı hacimdeki suyun ağırlığının oranına o sıvının kesafeti (Özgül ağırlığı) denir. Akaryakıtın özgül ağırlığı, yakıtın kalitesi hakkında yaklaşık bir fikir verir. Özgül ağırlığı yüksek olan yakıtlara ağır yakıtlar, düşük olan yakıtlara hafif yakıtlar denir. Ayrıca akaryakıtın özgül ağırlığı, bulunulan ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Alınan akaryakıtın litreye dönüştürülmesinde kullanılacak kesafet oranı hayati önem taşımaktadır.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün 98 sayılı Tebliği’nin() “G” maddesinde ürünler bazında uygulanacak yoğunluk (Kesafet) değerleri (gr/cm) belirlenmiştir.

Kurşunsuz Benzin        : 0,775

Süper Benzin               : 0,745

Motorin                       : 0845

olarak düzenlenmiştir.

Akaryakıt ticareti yapan işletmelerin karşılaştıkları en büyük sorun akaryakıt firelerinin ve kesafet hadlerinin hesaplanmasıdır. Çokça satıcı ve vergi inceleme elemanı akaryakıttaki fireler ile kesafet olayını bir düşünmektedirler. Halbuki iki kavram birbirinden tamamen farklı etkenlerden oluşmaktadır.

Akaryakıtta fireler, taşıma esnasında, depolarda oluşan buharlaşma ve akaryakıta karışmış atık madde kayıtlarından oluşmaktadır ki ne oranda uygulanacağı Ticaret Odası’nca tespit edilmektedir.

Kesafet ise bir litre akaryakıtın ağırlığını ifade etmektedir. Sıvıların ısınmaları durumunda hacminin büyüyeceği ve soğuyunca da küçüleceği dikkate alınınca satışı litre ile yapılan akaryakıtın bu fiziki olaydan büyük çapta etkileneceği aşikardır. Rafinerilerdeki akaryakıt tankları yer üstünde inşa edilmiştir. Halbuki istasyonlardaki tanklar yerin altında bulunmaktadır. Böyle olunca da rafineriden alınan akaryakıtın istasyonlardan daha soğuk bir ortama nakliyle litre miktarında önemli bir küçülmenin olacağı ve satışlar sonrası depolarda bir açığın ortaya çıkacağı açıktır.

Her ne kadar Petrol işleri Genel Müdürlüğü’nce akaryakıt resmi kesafet oranları ilan edilmişse de Vergi İdaresi bu oranlara itibar etmemekte ve çok değişik ama düşük oranlar uygulamaktadır. Bu yüzden de sürekli vergi ihtilafları yaşanmaktadır. 

III- AKARYAKITTA FİRE SORUNU

Akaryakıt ana depodan alınarak perakende satıcıların bulunduğu pompa depolarına nakli ve satışı sırasında ortalama olarak;

- Gazda binde yedi buçuk,

- Motorinde binde altı,

- Fuel-oilde binde beş,

nispetinde fire verebilir. Akaryakıt istasyonlarında satışı yapılan benzin, gaz yağı, fuel-oil ve makine yağlarının satışları sırasında veya yükleme boşaltma anında depolardan dolayı ortalama fire nispetleri ise,

- Benzinde binde on,

- Gazyağında binde yedi buçuk,

- Motorinde binde altı,

- Fuel-oil’de binde beş,

- Makine yağında binde beştir.

IV- LPG’DE FİRE

Oto gaz istasyonlarında aşağıda belirtilen sebeplerle istasyonların aleyhine %1 dolayında fire oluştuğu anlaşılmıştır.

- Sıcaklık değişmelerinden LPG’nin etkilenmesi (Özellikle toprak üstü tanklarda),

- Dispanserlerin çoğunlukta ATC (Otomatik sıcaklık ayarı) sistemine sahip olmaması,

- Kamyon, tanker, sayaç kalibrasyonlarının zamanla bozulmasından kaynaklanan farklar,

- Dispanser ölçümlerinden kaynaklanan ölçüm hataları,

- LPG’nin rafineriden alındıktan sonra hacim ve kütle dönüşümleri sırasında oluşan hesaplaşma farklılaşmaları,

- Dispanserlerin doğru ölçüm yapabilecekleri ölçüm aralığının dışında çalışmaya zorlanması.

V- PEŞİN SATIŞLARDA BELGE DÜZENİ

Bazı kamu kurumları ve firmalar taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemler kullanarak veya özel anlaşmaya dayanarak daha sonra alacakları akaryakıtın bedelini peşin ödeyip faturasını düzenletmek şeklinde anlaşma yapabilmektedirler.

Bedeli peşin ödenip faturası düzenlenmiş bulunan satışlarla ilgili olarak  bilahare taşıtlara yapılacak akaryakıt teslimlerinde, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkacak fişlerin daha önce düzenlenmiş bulunan faturalarla ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Buna göre dağıtım şirketleri veya akaryakıt istasyon işletmelerinin bedelini peşin tahsil ederek düzenlemiş oldukları faturalara eklemek üzere, her ayın sonu itibariyle o ay içerisinde yapılan satışlara ilişkin olarak iki örnek liste hazırlayacaklardır. Söz konusu listeler işletmelerce, imzalanıp bedeli peşin tahsil ederek düzenlemiş oldukları faturalara eklenmek üzere, her ayın sonu itibariyle o ay içinde yapılan satışlara ilişkin olarak iki örnek liste hazırlayacaklardır. Söz konusu listeler işletmelerce, imzalanıp kaşelendikten sonra bir örneği daha önce düzenlenmiş bulunan faturaların işletmede kalan nüshasına eklenecek, diğer örneği de faturanın ilk nüshasına eklenmek üzere alıcıya verilecektir.

VI- TANKERDEN YAPILAN AKARYAKIT SATIŞLARI

68 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre; istasyon dışında müşterinin istediği mahalde teslim edilmek üzere  tankerle taşınan veya taşıttırılan satışlarda ise; pompadan akaryakıt alınabilmesi için taşıtın plaka numarasının veya alıcıya ilişkin bilgilerin ödeme kaydedici cihaza girilmesi zorunlu olduğundan, tankere dolum yaparken satış yapılacak müşterilere ait plaka no, ad  soyad, unvan bilgileri girilecek ve satılan akaryakıtın cins, miktar ve tutarlarını, gösterecek şekilde her bir müşteri için ayrı ayrı ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenecektir.

Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlar kullanılarak verilen fişlerin fatura yerine geçen belge olarak kabul edilmesi akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen tutarın (2011 yılı için 700,00 TL) altında veya üstünde olsa dahi “Fatura Yerine Geçen Belge” olarak kabul edilmesi ve bu şekilde belgelenen satışlar dolayısıyla nihai tüketiciler veya vergi mükelleflerince yapılan fatura düzenleme taleplerinin dikkate alınmaması gerekir.

Buna göre, nihai tüketicilerin tüketim amacıyla, mükellef olanların ise ticari, zirai ve mesleki faaliyetleriyle ilgili olarak satın aldıkları akaryakıt karşılığında düzenlenecek (üzerinde “TAŞIT VEYA MÜŞTERİ TANIMA SİSTEMİ FATURAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK” ibaresi bulunanlar hariç) söz konusu ödeme kaydedici cihaz fişleri, üzerinde yazılı tutar ne olursa olsun fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecek, ayrıca faturaya dönüştürülmesi istenmeyecek ve yapılan incelemeler ve kontroller sırasında bu fişleri gider belgesi olarak kullananlardan fatura ibrazı talep edilmeyecektir.

VII- AKARYAKIT İSTASYONLARINDA HESAP PLANI

Muhasebeden beklenen bilgilerin, raporların istenildiği şekilde ve içerikte olabilmesi için, mali nitelikteki işlemlere ait verilerin etkin ve düzenli bir şekilde toplanması ve kaydedilmesi gerekir. Bilgilerin muhasebe kayıtlarına geçirilmesinde, işletmenin faaliyet konusuna, büyüklüğüne ve yönetim muhasebesi bilgilerinden yararlanma durumuna göre, çok sayıda hatta yüzlerce binlerce hesap kullanılır. Bu nedenle çeşitli hesapların bir düzen içinde olmaları ve aynı olayların sürekli olarak   aynı hesaplarda kaydedilmesini sağlamak bakımından, işletmeler kullanacakları hesapları önceden belirleyerek bunların bir listesini, bir planını yaparlar. Bir işletmede kullanılacak hesapları muhasebenin temel kavramları ve ilkeleri doğrultusunda sistemli bir şekilde ve gruplandırılmış olarak yer aldığı listeye hesap planı denir.   

Akaryakıt istasyonları sonuçta ticari bir işletmedir. Bu itibarla tek düzen hesap planı da her işletmeye giydirilen hazır bir elbiseden farkı yoktur. Bu itibarla her işletme sektöre, çalışma konusuna göre tek düzen hesap planını kendi işletmesine uyarlayıp hesapları değiştirmeden kullanabilir. Yani hazır elbisenin bedeni bol geliyorsa daraltabilir. İşletmenin durumuna göre kullanacağı ana hesaplar bellidir. Biz burada sadece 153 ana hesabının alt hesaplarıyla 600 ana hesabının alt hesaplarını ayrıntılı bir şekilde şöyle gösterebiliriz. 

153 TİCARİ MALLAR HESABI

153.00 Akaryakıtlar

153.00.01 Motorin (Kırsal)

153.00.02 Motorin

153 00.03 Kurşunsuz benzin.

153.00.04 Gazyağı

153.00.04…..

153.10 Lpg oto

153.20 Madeni Yağlar

153.20.01 SW 20

153.20.02…

600 YURTİÇİ SATIŞLAR

600.00 Akaryakıt

600.00.01 Motorin (Kırsal)

600.00.02 Motorin

600.00.03.Kurşunsuz benzin

600.00.04 Gazyağı

600.00.05……

600.10 Lpg oto

600.20 Madeni yağlar

600.20.01.SW 20

VIII- ÖRNEK UYGULAMA

01.12.2010 tarihinde 250.000 TL nakit konularak işe başlanmıştır.

1- 01.12.2010 tarihinde bir akaryakıt istasyonunu 300.000 TL KDV ile 354.000TL, 54.000 TL’si peşin kalanı için her ay sonu ödenmek üzere (6 x 50.000 TL)senet karşılığı almıştır (100.000 TL makine, tesis, vs.).

2- 01.12.2010 tarihinde işletmede kullanılmak üzere bir tankeri 70.000 TL KDV ile 82.600 TL peşin bedelle almıştır.

3- 01.12.2010 tarihinde aşağıdaki akaryakıtları ana bayiden peşin almıştır.

 


 

Cinsi                                  Kg                     Kesafet                       Litre                             Fiyat                       Tutar

Motorin (Kırsal)                     7.585                  8.234                          9.212                            2.321                   21.381,05

Motorin                                 2.073                  8.261                          2.510                            2.402                     6.029,02

Kurşunsuz Benzin                1.867                  7.419                          2.517                            2.939                     7.397,46

Toplam............................................................................................................................................................. 34.807,53

İskonto.................................................................................................................................................................... 807,53

KDV Matrahı........................................................................................................................................................... 34.000

%18 KDV................................................................................................................................................................. 6.120

Toplam Tutar........................................................................................................................................................ 40.120

LPG                                      5.000                                                                                       2.9258                        14.629

%18 KDV............................................................................................................................................................ 2.633.22

Toplam Tutar................................................................................................................................................... 17.262,22

(Kesafet: 5000 / 545 = 9.174 Litre)

4- 01.12.2010 tarihinde KDV %18 dahil 1.212 litre motorin (kırsal) litre satış fiyatı 2.8 TL, motorin KDV %18 dahil 1.510 litre. Litre satış fiyatı 3 TL, kurşunsuz benzin KDV %18 dahil 517 litre. Litre satış fiyatı 4 TL, 1.174 litre LPG KDV %18 dahil litre satış fiyatı 1.98 TL peşin satılmıştır.

5- 01.12.2010 tarihinde asgari ücretle 3 işçi alınmıştır. İşveren SGP %20

6- 01.12.2010 tarihinde istasyon marketinde satılmak üzere çikolata, sakız, bisküvi vs. 10.000 TL KDV ile (KDV %8-%18) 11.000 TL kredili alınmıştır.

7- 01.12.2010 tarihinde müşterilere verilmek üzere 1.000 adet kağıt mendil sipariş edilmiş ve 200 TL sipariş avansı verilmiştir (Şubat 2011 ayından itibaren yasaklanmıştır.)

8- 01.12.2010 tarihinde muhtelif bisküvi, sakız vs. KDV dahil 108 TL satış yapılmıştır.

9- 01.12.2010 tarihinde ana bayi işletmedeki çalışanlar için 5 adet parka, 5 çift ayakkabı vs. işletmeye göndermiş ve 1.000 TL KDV ile 1.180TL işletmeyi borçlandırmıştır.

10- Akaryakıt istasyon taksidi ödenmiştir.

11- Sipariş edilen poşet mendiller alınmış ve bedeli peşin ödenmiştir.

12- İşçilere ücretleri bankaya yatırılmıştır.

13- 31.12.2010 tarihinde sapılan sayım sonucunda motorin (kırsal) 157 litre (fire binde 6), motorinde 95 litre (fire binde 6), kurşunsuz benzinde 2 litre (fire binde 6),  LPG 83 litre (fire % 1) olduğu görülmüştür. Görüldüğü gibi fire durumu anlatılmaktadır.

ÇÖZÜM

_________01.12.2010______________

100 KASA HS                                                  250.000

500 SERMAYE HS                                                          250.000

İşe Başlama

1_________01.12.2010______________

252 BİNALAR HS                                            200.000

253 TESİS MAKİNE VE C.                              100.000

191 İND KDV                                                     54.000

100 KASA HS                                                                    54.000

321 BORÇ SENETLERİ                                                  300.000

İstasyon vs alım

2_________01.12.2010____________

254 TAŞITLAR HS                                            70.000

191 İND KDV                                                     12.600

100 KASA                                                                          82.600

Tanker alımı

3_________01.12.2010___________

153 TİCARİ MALLAR                                   51.262,22

153.00 Akaryakıtlar

153.00.01 Motorin Kır       20.885,05

153.00.02 Motorin              5.889,02

153.00.03 Kur. Benzin       7.225,93

 153.10 LPG                              14.629

191 İND KDV                                                  8.753.22

100 KASA HS                                                               74.664,44

Akaryakıt alımı.

4_________01.12.2010____________

100 KASA HS                                               12.316,12

600 YURTİÇİ SATIŞLAR                                             10.437,38

600.00 Akaryakıt

600.00.01 Motorin Kır    2.857,93

600.00.02 Motorin         3.838,98

600.00.03 Kurşun.Ben  1.752,54

600.10 LPG                       1.969,93

391 HES.KDV                                                                 1.878,74

Akaryakıt satışları

6_________01.12.2010_____________

153 TİCARİ MALLAR                                        10.000

153.50 Yiyecek

153.50.00 Bisküvi

153.50.01 Sakız

153.50.02 Çikolata

191 İND KDV                                                          800

320 SATICILAR HS                                                           10.800

İstasyon marketinde satılmak için alınan

7________01.12.2010____________

159 VERİLEN SİP AVANSLARI                             200

100 KASA HS                                                                         200

Mendil siparişi

8________01.12.2010___________

100 KASA HS                                                         108

600.50 Yiyecek                                                                               100

600.50.01 Bisküvi

600.50.02 Sakız

600.50.03 Çikolata

391 HES.KDV                                                                             8

Markette satılan Yiyecek mal.

9_______10.12.2010___________

770 GENEL YÖN.GİDERLERİ                            1.000

 770.01

191 İND.KDV                                                          180

320 SATICILAR                                                                   1.180

Ana bayiden gönderilenler

10________31.12.2010____________

321 BORÇ SENETLERİ HS                              50.000

100 KASA HS                                                                    50.000

İstasyon bina taksit ödenmesi

11________31.12.2010_________

760 PAZARLAMA S.D.GİDERLERİ                       400

191 İND KDV                                                            72

159 VERİLEN SİP AVANSLARI                                             200

100 KASA                                                                                       272

Poşet mendil

12_________31.12.2010____________

770 GENEL YÖN.GİD.                                  2.783.43

102 BANKALAR HS                                                       1.633.38

360 ÖD.VERGİ VE FONLAR                                             305.91

361 ÖD.SOS.GÜV.KESİNTİLERİ                                      838.14

Aralık ayı ücretleri

13_________31.12.2010_______________

100 KASA HS                                                    47.881

600 YURİÇİ SATIŞLAR                                                     40.577

600.00 Akaryakıt

600.00.01 Motorin Kır     18,461.01

600.00.02 Motorin           2.262,71       

600.00.03 Kurşun.Ben         6.722

600.10 LPG                       13.131,76                         

391 HES KDV                                                                      7.304

Ay içindeki akaryakıt ve LPG satışları

__________  ///___________________________

Satılan malların maliyetini bulmak, amortisman ayrılması ve hesapları kapatmak işlemleri yapılmamıştır.

 

Mustafa TEKE*

Yaklaşım 

 

()         25.06.1998 tarih ve 23383 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.