Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 405) PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2011

Image

19 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 405 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi verilmiş meslek mensuplarına;

- Mükellefler ile imzalamış oldukları Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesine,

- Bunların süresinin sona erdiğine ya da iptaline/feshine,

ilişkin bilgileri elektronik ortamda internet vergi dairesine girme zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre meslek mensupları tarafından;

- Mükelleflerle düzenledikleri “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” ve “Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi”ne ait bilgilerin, sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde,

- 1 Mart 2011 tarihinden önce mükelleflerle düzenlenmiş ve hükmü devam eden söz konusu sözleşmelere ait bilgilerin, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten (1 Mart 2011) itibaren en geç 15 gün içerisinde,

- Belirtilen sözleşmelerin süresinin sona ermesi, iptal ya da feshedilmesi durumunda buna ilişkin bilgilerin, sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde,

elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine girişinin yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan mükellefler, istemeleri halinde meslek mensupları ile aralarında düzenlenen sözleşmenin süresinin sona erdiğini ya da iptal/fesih edildiğini bir dilekçe ile sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde gelir/kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine bildirebileceklerdir. Bu mükelleflerin, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifrelerinin bulunması durumunda, sözleşmelerin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin bilgi girişlerinin https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine elektronik ortamda yapılabilmesi de mümkündür.

Adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklar adına düzenlenmiş sözleşmelerde ise sözleşmenin süresinin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin dilekçe ortaklığın katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.

Bu tebliğdeki düzenlemeler 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girecektir.

340 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (30.09.2004 tarihli RG’de yayımlanmıştır) ile elektronik ortamda gönderilecek beyannamelerin (e-beyanname) kapsamı ve e-beyanname gönderilmesine ilişkin usul ve esaslarla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Söz konusu tebliğin IV. bölümünde beyannamelerini doğrudan doğruya kendileri gönderebilecek mükellefler, V: bölümünde ise e-beyanname gönderme konusunda Maliye Bakanlığı tarafından yetkili kılınan gerçek ve tüzel kişiler ile ilgili düzenlemelere yer verilmiştir. Buna göre 3568 Sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler (meslek mensupları), mükelleflerin vergi beyannameleri, bildirim ve eklerini elektronik ortamda gönderebilmektedirler.

19 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 405 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 340 sıra numaralı tebliğin “V. Aracılık yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişiler” başlıklı bölümünde yer alan düzenlemelerde herhangi bir değişiklik yapılmamış, bu bölüme eklenen yeni düzenlemelerle meslek mensuplarına bazı bildirim yükümlülükleri getirilmiştir.

I. Aracılık yetkisinin talep edilmesi ve sözleşmelerin düzenlenmesi

19 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 405 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin bu bölümünde yer alan düzenlemeler 340 sıra numaralı tebliğdeki düzenlemelerin aynısıdır. Ancak konunun bir bütün olarak ele alınabilmesi açısından aracılık yetkisinin talep edilmesi ile ilgili olarak her iki tebliğde de yer alan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

A. Aracılık yetkisinin talep edilmesi

Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almak isteyen meslek mensuplarının 340 sıra numaralı tebliğin 2 numaralı ekinde yer alan, “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu”nu doldurarak bağlı oldukları vergi dairesine bizzat, tüzel kişilik şeklinde faaliyette bulunanların ise kanuni temsilcilerinin müracaat etmeleri gerekmektedir.

Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi talep eden meslek mensubunun mesleği faal olarak icra ettiği hususu vergi dairesince dosya bilgilerinden teyit edildikten sonra müracaat anında sistem tarafından üretilecek kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf meslek mensubuna verilecektir. Şifre zarfının meslek mensubuna tesliminde, “... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numaralı mükellefi Serbest Muhasebeci/ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir/ Yeminli Mali Müşavir .................. elektronik beyanname göndermeye aracılık etmek üzere kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden zarf, kapalı olarak teslim edilmiştir.” şeklinde bir “Teslim Tutanağı” tanzim edilecektir. Söz konusu tutanak meslek mensubu ile vergi dairesi müdürü veya müdür yardımcısı tarafından tarih konulmak suretiyle imzalanacaktır. Tanzim edilen Teslim Tutanağı ile Talep Formunun birer örneği meslek mensubunun dosyasında muhafaza edilecektir.

Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi verilen meslek mensupları, aralarında hizmet sözleşmesi bulunan müşterilerine ait beyannamelerin yanı sıra, münferit olarak talepte bulunan müşterilerin beyannamelerinin gönderilmesine de aracılık edebileceklerdir. Bu durumda meslek mensubu ile mükellef veya vergi sorumlusu arasında buna ilişkin özel bir sözleşme düzenlenmesi gerekmektedir.

Aracılık yetkisi verilen meslek mensupları kendi mükellefiyetleri ile ilgili vergi beyannamelerini de elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

B. Müşterilerle hizmet sözleşmesi düzenlenmesi

Yetki verilmiş meslek mensupları;

- Aralarında hizmet sözleşmesi bulunan müşterilerine ait beyannameleri elektronik ortamda gönderebilmeleri için müşterileriyle 340 sıra numaralı tebliğin 3 numaralı ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi”ni,

- Münferit talepte bulunan müşterileriyle de örneği 340 sıra numaralı tebliğin 4 numaralı ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi”ni düzenleyecekler ve sözleşmelerin bir örneğini müşterilerine vereceklerdir. Bir örneğini ise gerektiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edeceklerdir.

405 sıra numaralı tebliğ ile 340 sıra numaralı tebliğin bu bölümüne yeni bir paragraf eklenmiştir. Bu bölümde mükelleflerin, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesini teminen meslek mensuplarıyla Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi düzenlemelerinin, beyanname verilmesine ilişkin yükümlülüğe etkisi değerlendirilmiştir. Buna göre meslek mensupları ile belirtilen sözleşmelerin imzalanmış olması beyannamelerin kanuni süresinde verilmesi ile ilgili yükümlülüklerinin yerine getirilmiş olduğu anlamına gelmeyeceğinden, mükelleflerin beyannamelerinin kanuni sürede elektronik ortamda verilip verilmediğini titizlikle takip etmeleri gerekmektedir.

II. Düzenlenen sözleşmeler ile süresi sona eren ya da iptal/fesih edilen sözleşmelerin elektronik ortamda bildirilmesi

405 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi verilmiş meslek mensuplarına;

- Mükellefler ile imzalamış oldukları “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” ile “Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi”ne

- Bunların süresinin sona erdiğine ya da iptaline/feshine,

ilişkin bilgileri elektronik ortamda internet vergi dairesine girme zorunluluğu getirilmektedir.

Sözleşmelerin düzenlenmesine, süresinin sona ermesine, iptal ya da feshedilmesine ilişkin bilgi girişleri Gelir İdaresi Başkanlığının bilgisi dahilinde olan herhangi bir teknik arıza nedeniyle bu Tebliğ ile öngörülen sürelerin son gününe kadar yerine getirilememiş ise Gelir İdaresi Başkanlığınca verilecek ek sürede bilgi girişleri yapılabilecektir.

A. Düzenlenen sözleşmelerin elektronik ortamda bildirilmesi

Meslek mensupları ile mükellefler arasında düzenlenen Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesine/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesine ait bilgilerin, meslek mensupları tarafından sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine girişinin yapılması gerekmektedir.

1 Mart 2011 tarihinden önce meslek mensupları ile mükellefler arasında düzenlenmiş ve hükmü devam eden söz konusu sözleşmelere ait bilgilerin ise meslek mensupları tarafından bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten (1 Mart 2011) itibaren en geç 15 gün içerisinde elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine girişinin yapılması gerekmektedir.

Aracılık yetkisi almış meslek mensuplarının aralarında Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi düzenledikleri mükelleflere ait beyannameleri elektronik ortamda gönderebilmeleri için öncelikle bu sözleşmelerin bilgi girişlerinin elektronik ortamda internet vergi dairesine yapılmış olması gerekmektedir.

Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinin internet vergi dairesine elektronik ortamda bilgi girişi yapılmadan meslek mensuplarının sözleşme düzenledikleri mükelleflere ait beyannameleri elektronik ortamda göndermelerine izin verilmeyecektir. Bu nedenle, meslek mensupları tarafından sözleşme bilgilerinin elektronik ortamda bildirilmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

B. Süresi sona eren yada iptal/fesih edilen sözleşmelerin elektronik ortamda bildirilmesi

Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinin süresinin sona ermesi, iptal ya da feshedilmesi durumunda buna ilişkin bilgi girişinin, sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde meslek mensupları tarafından elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan mükellefler, istemeleri halinde meslek mensupları ile aralarında düzenlenen sözleşmenin süresinin sona erdiğini ya da iptal/fesih edildiğini bir dilekçe ile sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde gelir/kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine bildirebileceklerdir. Bu mükelleflerin internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifrelerinin bulunması durumunda sözleşmelerin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin bilgi girişlerini https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine elektronik ortamda yapılabilmesi de mümkündür. Adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklar adına düzenlenmiş sözleşmelerde ise sözleşmenin süresinin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin dilekçe ortaklığın katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.

III. Cezai yaptırım

Bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayan veya eksik ya da yanıltıcı bilgi ve belge verenler hakkında Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

IV. Yürürlük

Bu tebliğdeki düzenlemeler 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girecektir.E&Y

 

V.U.K. Genel Tebliğ 405 görmek için tıklayınız