Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kâğıt üstünde sermayeye son! PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2011

Image

Yeni Türk Ticaret Kanunu, 14 Şubat 2011 tarih ve 27846 no.lu Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece 1956 yılından beri kullanılmakta olan Türk Ticaret Kanunu yerini yenisine bırakmış oldu.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bazı maddeleri yayımlandığı gün, bazıları ise değişik tarihlerde olmak üzere yürürlüğe girecek. Kanunun tüm maddeleri, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olacak.

Yürürlüğe giren şirketlerin kuruluşlarındaki sermaye maddesi bugünkü konumuzu oluşturmaktadır.

Anonim şirketlerde sermaye:

Bilindiği gibi şirketler sermayelerini ayni ve nakdi olmak üzere belirlerler.

Yeni Kanunun; “VII-Pay bedellerinin ödenmesi” ana başlıklı, “1.Nakdî sermaye” alt başlıklı 344’üncü maddesinde; “nakden taahhüt edilen payların itibarî değerlerinin en az yüzde 25’i tescilden önce, gerisi de şirketin tescilini izleyen 24 ay içinde ödenir.” der ve devam eder.

Başka bir anlatımla, nakden taahhüt edilen sermayenin, anonim şirketlerde yüzde 25’i; 5411 sayılı Bankacılık Kanununa bağlı bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sadece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılır. (Md.345) Taahhüt edilen payların, kanunda veya esas sözleşmede öngörülmüş bulunan ve kanunda yazılı olandan daha yüksek olan tutarlarının ödendiği, ticaret siciline yöneltilecek bir banka mektubu ile ispatlanır. Banka, bu tutarı, şirketin tüzel kişilik kazandığını bildiren bir sicil müdürlüğü yazısının sunulması üzerine, sadece şirkete öder.

Şirket kuruluşundan vazgeçilmesi halinde:

Şirket, 335’inci maddenin birinci fıkrasında öngörülen noter onayı tarihinden itibaren, üç ay içinde tüzel kişilik kazanamadığı takdirde, bu hususu doğrulayan bir sicil müdürlüğü yazısının sunulması üzerine, bedeller banka tarafından sahiplerine geri verilir.

Limited şirketlerde sermaye:

Limited şirketlerde, anonim şirketlerden farklı olarak, nakden taahhüt edilen sermaye paylarını hemen ve tamamen yatırmaları gerekmektedir. (Md.585)

Nakdi sermayeler anonim şirketlerde olduğu gibi limited şirketlerde de; 5411 sayılı Bankacılık Kanununa bağlı bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sadece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılır.

Sonuç:

İster anonim, ister limited şirket olsun bundan böyle; nakden taahhüt edilen sermayeler banka kanalıyla kayıt altına alınmış olacak.

Benim yaşımda olan meslektaşlar, bu filmi daha önce de gördüklerini hatırlayacaklardır.

Özetle yeni TTK, kâğıt üstünde sermaye ödemesine son vermiş oldu...

http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=koseyazilari&yazarID=13&yaziID=19641