Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2010 yılı eurobond gelirlerinin beyanı PDF Yazdır e-Posta
03 Mart 2011

Image

Eurobondlardan gerçek kişiler tarafından elde edilen faiz gelirleri 'menkul sermaye iradı', alım-satım kazancı ise 'değer artış kazancı' sayılıyor.

İster 01.01.2006 tarihinden önce, ister bu tarihten sonra ihraç edilmiş olsun, elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde ihraç tarihine bağlı olmaksızın beyan usulü uygulanıyor.

Elde edilen faiz gelirinin vergilendirmesinde ihraç tarihi önem taşımazken; alım satım kazancının verilendirilmesinde ihraç tarihi önem taşıyor.

FAİZ GELİRLERİ
Vergi uygulaması bakımından devlet tahvili gibi değerlendirilen eurobondlardan elde edilen faiz gelirleri, 'yüzde sıfır' oranında vergi kesintisine tabi olup, stopaja (vergi kesintisine) tabi tutulmuş menkul sermaye iradı sayılıyor.


Bu nedenle de, eurobondun ihraç tarihine bağlı olmaksızın 2010 yılında elde edilen faiz geliri 22 bin TL'yi aşmıyorsa beyan edilmesi gerekmiyor. Faiz gelirinin 22 bin TL'yi aşması halinde ise tamamının beyan edilmesi gerekiyor. Faiz geliri için herhangi bir istisna uygulanmıyor.

Beyana tabi başka gelirlerin de bulunması halinde, beyan sınırının aşılıp aşılmadığının tespitinde, bu gelirlerin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.

Eurobondlar döviz cinsinden ihraç edildiklerinden, ödeme sırasında oluşan değer artışları (kur farkları) gelir sayılmıyor. Bu nedenle de elde edilen gelire indirim (enflasyondan arındırma) oranı uygulanmıyor. Yalnızca faiz geliri dikkate alınıp, yabancı para cinsinden elde edilen faizin, elde edildiği dönemdeki TL karşılığı faiz geliri sayılıyor.

ALIM-SATIM KAZANÇLARI

Eurobond alım satım kazancının hesaplanmasında:

- Önce, eurobond alış bedelinin, alış tarihindeki döviz alış kuru esas alınarak TL karşılığı bulunacak.


- Bulunan bedel, satışın yapıldığı ay hariç olmak üzere 01.01.2006 tarihine kadar TEFE, 01.01.2006 tarihinden itibaren ise ÜFE artış oranında artırılarak 'maliyet bedeli' tespit edilecek (Eurobondun 01.01.2006 tarihinden sonra ihraç edilmiş olması halinde, endeksleme yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekiyor. 01.01.2006'dan önce ihraç edilenlerde bu şart yok)


- Satış bedelinin, satış tarihindeki döviz alış kuru esas alınarak TL karşılığı bulunacak,


- Satış bedelinden, endekslenmiş alış bedeli ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler düşülerek, alım-satım kazancı hesaplanacak.

Eurobondun 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olması halinde, kazanç tutarına 18 bin TL'lik istisna uygulanacak. Kazanç, 18 bin TL'nin altında ise beyan edilmeyecek. 18 bin TL'den fazla ise 18 bin TL istisna düşülecek. İstisna tutarını aşan kısım üzerinden vergi ödenecek.

Eurobondun 01.01.2006 tarihinden sonra ihraç edilmiş olması halinde, kazanç tutarına istisna uygulanmayacak. Hesaplanan kazancın tutarı ne olursa olsun beyan edilip, tamamı üzerinden vergi ödenecek.

BEYAN VE VERGİLERİN ÖDENMESİ
Beyan sınırını aşan faiz gelirleri ile istisna tutarını aşan alım-satım kazançları, 25 Mart Cuma akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, biri Mart diğeri de Temmuz ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek.

AKLINIZDA BULUNSUN
Yurtdışında yaşayanların eurobond gelirleri
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, dar mükellef sayılıyorlar. Dar mükelleflerin elde ettiği eurobond faiz geliri de Türkiye'de stopaj (vergi kesintisi) yoluyla vergilendirilmiş kabul edildiğinden, faiz geliri tutarı ne olursa olsun, beyan edilmeyecek. Diğer gelirlerin beyanı durumunda da beyannameye dahil edilmeyecek.


Türkiye'de yerleşik olmayan gerçek kişiler (dar mükellefler), eurobondun ihraç tarihi ne olursa olsun, alım-satım kazancını da beyan etmeyecekler..

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/2010-yili-eurobond-gelirlerinin-beya...