Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük vergisi borçlarının 6111 Sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılması PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2011

Image

6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun” 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de (1. mükerrer) yayımlandı.

8 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği’nde (Alacakların Yeniden Yapılandırılması), 31 Aralık 2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük İdarelerince 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler ve gecikme zammı alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkında uygulanacak usul ve esaslar belirlenmiştir.

Anılan tebliğde 31 Aralık 2010tarihinden önce gümrük yükümlülüğü doğan ve 25 Şubat 2011 tarihi itibarıyla,

1- Kesinleşmiş olan alacaklar,

2- Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları,

3- Kendiliğinden yapılan beyanlar,

hakkında 6111 Sayılı Kanun’dan yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar yer almaktadır.

Buna göre Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 2 Mayıs 2011 tarihine kadar ilgili Gümrük İdaresine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Tebliğde Kanun kapsamına giren alacakların yapılandırılmasına ilişkin başvuruların münhasıran ilgili gümrük idaresine yapılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla alacağın birden fazla gümrük idaresini ilgilendirmesi durumunda her idareye ayrı ayrı başvurulması gerekecektir.

Tebliğde alacak aslı ve buna bağlı para cezaları ve fer’i alacaklar ile asla bağlı olmayan para cezalarına ilişkin başvuruların her bir para cezası kararı için ayrı ayrı yapılacağı belirtilmiştir. Aynı idarece takip edilen birden fazla alacak veya para cezasının yapılandırılmasına ilişkin talepler tek başvuru ile yapılabilecektir.

Ayrıca tebliğe TEFE/ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak yapılacak TEFE/ÜFE tutarı hesaplamasında kullanılacak TEFE/ÜFE değişim oranlarını gösteren bir tablo da eklenmiştir.E&Y Türkiye

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız..