Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'den esnafa: Denetime geliyoruz, haberiniz olsun PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2007
Vergi denetmenleri, daha önce yaptıkları ani denetimlerin aksine bu kez haber vererek işyerlerine gidecek. Ocak ayından itibaren firmaların kayıtlı ve fiili envanterleri karşılaştırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, şirketlerin yıl sonu muhasebe envanterini sıkı takibe alıyor. Ocak ayında başlayacak denetimlerde, firmaların kayıtlı ve fiili envanterleri karşılaştırılacak. Vergi daireleri, öncelikle şirketlere tebligatta bulunacak ve denetime geleceklerini haber verecek.

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Denetim Grup Müdürü Yılmaz Çakan, daha önce yaptıkları ani denetimlerin aksine bu defa haber vererek gideceklerini söyledi. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi daireleri aracılığıyla şirketlerin 31 Aralık 2007'ye kadar yapmak zorunda olduğu muhasebede dönem sonu işlemlerini içeren belgelerini (döküm-envanter) denetime hazırlanıyor. Bunun için vergi daireleri, belirledikleri işletmelere ocak ayı başında tebligatla envanter denetimine geleceğini bildirecek. İzmir'de de vergi denetmenleri ve özel yetki belgeli yoklama memurlarından oluşan 300 kişilik bir ekip kuruldu. Denetim Grup Müdürü Çakan, İzmir'de 10 bin işletmeye mektup göndereceklerini, memurların da kayıtlı envanterle fiili envanteri karşılaştıracağını söyledi. Bu yolla vergi kaçağının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirten Çakan, stok envanterine yönelik en kapsamlı denetimin bu yıl yapılacağını vurguladı.

Gelir İdaresi, bu yılki sıkı denetimi geçmiş yıllarda tespit ettiği aksaklıklar üzerine yapıyor. Geçen yılki denetimlerde halı satan bir işletmenin, vergi kaçırmak için stokunda 1 milyon 200 bin YTL değerinde mal gösterdiğinin anlaşıldığını dile getiren Çakan, bazı firmaların sattıkları malları stokta göstererek vergi kaçırdığını söyledi. Söz konusu denetimlerde hedef kitle, ticari anlamda mal alıp satan işletmeler olacak. Toptan gıda, demir, inşaat malzemeleri, beyaz ve elektronik eşya, toptan kereste, konfeksiyon, çimento ve cep telefonu gibi alanlarda faaliyet gösteren işletmeler öncelikle denetlenecek. Stokunda fazla mal gösteren lokanta, bar gibi işletmeler de denetime tabi tutulacak. Denetimlerde öncelikle kayıtlı envanterle fiili envanterin birbirini tutup tutmadığına bakılacak. Denetim sonunda yanlış beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında kanuni işlem yapılacak. Denetimlerin, şubat ayı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=627253