Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Torba Yasa’da öngörülen teşvik sistemi PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2011

Image

Mart ayından itibaren geçerli olmak üzere 6111 sayılı yasa teşvik uygulamasında yeni düzenlemeler öngörmüş bulunmaktadır. Buna göre ;

31 Aralık 2015 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, mart ayından itibaren uygulanmak üzere, özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki 6 aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmalarının yanı sıra aşağıda belirtilen şartları da sağlamaları kaydıyla, prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarlarının, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülmektedir.

Teşvik uygulamasının şartları neler?

Yukarıda bahsedilen teşvikin uygulanabilmesi için;

a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;

1) Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için 48 ay süreyle,
2) Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay süreyle,
3) (1) ve (2) numaralı alt bentlerde sayılan belge ve niteliklere sahip olmayanlar için 24 ay süreyle,

b) 29 yaşından büyük erkeklerden (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde sayılan belge ve niteliklere sahip olanlar için 24 ay süreyle,

c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girenlerin Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak 6 ay süreyle,

ç) 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmakta iken, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenler için 12 ay süreyle,

d) 18 yaşından büyüklerden bu fıkranın (a), (b) ve (ç) bentlerine girmeyenlerin Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde 6 ay süreyle uygulanabilecek.

İşverenlerin yukarıda sayılan belge ve nitelikler nedeniyle destek unsurundan yararlanabilmeleri için sigortalıların sahip oldukları mesleki yeterlik, mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim kurumları veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarına ilişkin belgelerde belirtilen meslek ya da alanlarda işe alınmaları ve/veya çalışıyor olmaları gerekmektedir.

İşverenler sağlanan destek unsurundan aynı sigortalı için bir kez yararlanılabilecekler. Sigortalılar, destek süresini tamamlamadan işsiz kalması halinde, kalan süreden yeniden yararlanamayacaklar. Ancak belgeye dayalı teşvik kapsamına girebilecek olanlar belgelerini bu ara dönemde temin etmeleri halinde destekten yeniden yararlanabilirler. Bu durumda ilk yararlanma süresi, ikincisinden düşülür ve toplam yararlanma süresi en son yararlanılan destek için maddede öngörülen süreyi aşamayacak.

Teşvikten yararlanabilmek için ödev yükümlülüklerinin yerine getirilmiş olması gerekiyor

İşveren hissesine ait primlerin Fondan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak; 5510 sayılı kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermesi, sigortalıların tamamına ait prim ve feri borçlarının süresinden ödenmiş olması ve işverenlerin kuruma borçlarının olmaması gerekiyor.

Eğer ki, işverenlerin borçları taksitlendirilmiş ve ödeme planı içerisine alınmış ise işverenler teşvikten yararlanabilecekler.

5510 sayılı kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamayacaklar.

Torba Yasa’da düzenlenen bu teşvikten, 5510 sayılı kanun kapsamında bulunanlarla aynı şartlarda olmak üzere 506 sayılı kanunun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personeli için de uygulanır.

Bakanlar Kurulu, teşvikin uygulama süresini 2015 yılından itibaren 5 yıla kadar uzatmaya yetkilidir.

6111 sayılı yasanın 38’inci maddesiyle, 5510 sayılı yasanın 81’inci maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, beş puanlık prim indirimin yanı sıra 4447 sayılı kanunun geçici 7’nci ve 9’uncu maddelerinde öngörülen teşviklerden de aynı dönemde yararlanma imkanı getirilmiştir.

Yaşar Taşdemir

http://www.ito.org.tr/wps/portal/gazete-detay?WCM_GLOBAL_CON...