Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari kazancın tespitinde genel giderler PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2011

Image

Genel giderlerin temel özelliği işletmenin tamamını ilgilendiren gider olmasıdır.. Başka bir ifadeyle ticari organizasyona bağlı giderlerdir.

Esas itibariyle G.V.K ’nun 40’ncı maddesinde yer alan masrafların hemen hemen tamamı genel gider mahiyetine sahiptir. Fakat kanun koyucu adı geçen maddenin birinci bendinde “ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler” düzenlemesini yaptıktan sonra takip eden bentlerde bazı giderlere ilişkin özel düzenlemelere yer vermiştir. Bu sistematiğin iki mantıklı açıklaması olabilir.

GVK’ nun 40’ncı maddesinin 2 sayılı ve müteakip bentlerde yazılı masraf çeşitleri birer birer sayılmamış olsaydı bunlardan bir kısmının Gelir Vergisi uygulanmasında gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı ihtilaf konusu olabilirdi.

Bazı masraflar bu bentlerde ayrıca düzenlenmekle bunlara bazı hudutlar getirilmesine olanak sağlanmıştır. Örneğin seyahat ve ikamet giderlerine ilişkin düzenlemeler.

Kanun maddesinin düzenleniş şeklini esas alırsak bu bend kapsamında değerlendirilecek giderler aşağıdaki şekilde olacaktır.

- Büro personeli ücretleri
- Sigorta Bedelleri
- Kiralar
- Kırtasiye ve Büro Giderleri
- Temsil ve Ağırlama Giderleri
- Finansman Giderleri (maliyet bedeli kapsamı dışında kalanlar)
- Posta v.b. Giderler
- Büroya Ait Enerji ve Telefon Giderleri

Ayrıca bir genel giderin indirim konusu yapılabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

1.Bir genel giderin indirim konusu yapılabilmesi için kazancın elde edilmesi veya onun idamesi ile olan illiyet bağının direkt ve etkisinin görülebilir olması gerekmektedir.
Dikkat edileceği üzere bu husus işletmeden işletmeye farklılık arzedecektir. Bir sektör kolunda indirimi kabul edilen bir giderin diğer bir sektörde kabul edilmemesi mümkün olabilecektir. Ayrıca yine anılan giderin tutarı ile işletmenin hacmi arasında da bir oran olması gerekmektedir. Örneğin bir marketin lüks bir restorant da müşterilerine yemek ikram etmesindeki orantısızlık gibi.

2.Bir giderin genel gider niteliğine sahip olması için herhangi bir iktisadi kıymetin maliyet bedelini oluşturan unsurlardan olmaması gerekmektedir.

3.Giderin “keyfilik” unsuru taşımaması gerekir. Yapılan harcamanın keyfilik taşıyıp taşımadığı işletme ölçülerine göre belirlenecektir./Nexia