Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıtdışına bölgesinde vergi tahsilatı önlemi PDF Yazdır e-Posta
24 Aralık 2007
Kayıtdışı işçilikle mücadele için “vergi, sigorta” gibi işlemlerin mahallinde, organize sanayi bölgelerinde ve sanayi yoğun bölgelerde tahsiline imkan tanıyan sistemin getirilmesi önerildi.

Devlet Planlama Teşkilatı Özel İhtisas Komisyonu Raporu'na göre, işgücü piyasasına ilişkin niteliksel yapının geliştirilmesi ve nitelik düzeyi yüksek işler yaratılmasına imkan tanıyan istihdam stratejilerinin oluşturulmasına ihtiyaç var. Rapora göre istihdamın artırılıp işsizliğin düşürülmesi için özellikle girişimciliğin desteklenmesi ve yatırım kabiliyetini artırıcı düzenlemelere gidilmesi gerekiyor. Dezavantajlı gruplar için istihdamı kolaylaştırıcı politikalar izlenmesi ve ayrımcılığı giderecek düzenlemelere yer verilmesinin önemine işaret ediliyor.

İşsizlikle mücadele kadar önemli diğer bir konu olan kayıtdışı işçilikle mücadele için de tedbirler alınması gerekiyor. Bu kapsamda merkezi ve mahalli ölçekte kayıtdışı işçilikle mücadele amacıyla organize edilecek komisyonların çalışmalarının etkin hale getirilmesi ve vergi, sigorta gibi işlemlerin mahallinde, organize sanayi bölgelerinde ve sanayi yoğun bölgelerde tahsiline imkan tanıyan sistemin getirilmesi önem taşıyor.

Rapora göre, asgari ücretin tüm çalışan örgütlerinin katılımıyla belirlendiği bir komisyon oluşturulmalı. Devletin katı denetim mekanizmalarından yahut köklü reform hareketlerinden çok daha etkin olarak, kişilerin bu değişime olan ihtiyaca inanması ve destek vermesinin önemini vurgulanıyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=86526&KTG_KOD=143