Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Onaylanmış kişi statü belgesi temini için gereken genel şartlar ile tamamlayıcı beyana ilişkin değişiklikler yapıldı. PDF Yazdır e-Posta
29 Mart 2011
Image

“Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 26 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin 1. maddesiyle, onaylanmış kişi statüsü için gereken genel koşulların belirlendiği Gümrük Yönetmeliği’nin 23. maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(6) Birinci fıkranın (b), (c) ve (ç) bentlerinin uygulanmasında ceza kararına sebep teşkil eden ihlalin tarihi esas alınır. Başvurunun değerlendirilmesinde, başvurunun kayda alındığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıldan daha önce işlenen fiiller nedeniyle düzenlenen ceza kararları dikkate alınmaz.

(7) Birinci fıkranın (b), (c) ve (ç) bentlerinin uygulanmasında aynı gümrük idaresinde aynı tespite istinaden geriye dönük olarak yapılan tarama sonucunda aynı ihlale ilişkin olarak düzenlenen birden fazla ceza kararı tek bir ceza kararı sayılır.

(8) Birinci fıkranın (b), (c) ve (ç) bentlerinin uygulanmasında kesinleşmemiş ceza kararları dikkate alınmaz.”

Yönetmeliğin 23. maddesine eklenen yukarıdaki fıkralar uyarınca yapılacak değerlendirmelerde, onaylanmış kişi statü belgesi için yapılan başvuru tarihi esas alınarak geriye dönük iki yıl içerisinde gerçekleşmiş fiiller dikkate alınacaktır. Bu şekilde geriye dönük yapılacak incelemelerin dönemsel olacağı yönünde kesin bir çerçeve konmuştur. Aynı gümrük idaresinde aynı tespite ilişkin olarak yapılan geriye dönük taramalarda, aynı ihlale ilişkin olarak düzenlenen ceza kararları tek bir ceza kararıymış gibi değerlendirilecektir.

Ayrıca, bu yeni düzenleme ile idari ceza kararlarının düzenlenmiş olması tek başına yeterli olmayacak, onaylanmış kişi statü belgesi başvurularında cezanın kesinleşmiş olması da dikkate alınacaktır.

“Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 2. maddesiyle ise Gümrük Yönetmeliği’nin 53. maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmektedir.

“5) İthal eşyasının gümrük kıymetine veya katma değer vergisi matrahına girmesi gereken, ancak gümrük beyannamesinin tescili anında beyan sahibi tarafından mevcudiyetinin bilinmesi mümkün olmayan kıymet veya matrah unsurları için, en geç söz konusu kıymet veya matrah unsurunun öğrenildiği ayı takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyanda bulunulur ve vergileri de aynı süre içinde ödenir.”

Yapılan bu değişiklikle, istisnai kıymet usulüyle gerçekleştirilen beyanlarda, gümrük kıymetine veya katma değer vergisi matrahına eklenmesi gereken unsurların öğrenildiği ayı takip eden ayın 26. günü akşamına kadar tamamlayıcı beyanda bulunulması gerektiğine hükmedilmektedir. Değişiklik öncesinde ise uygulama, tamamlayıcı beyanın gümrük kıymet veya vergi matrahına eklenmesi gereken unsurun öğrenilmesini takip eden ayın ilk üç günü içerisinde gerçekleştirilmesi yönündeydi. E&Y Türkiye