Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamuya Yararlı Derneklere Sağlanan Vergisel Teşvikler PDF Yazdır e-Posta
12 Nisan 2011

Image

23.11.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 2. maddesinde derneğin tanımı; “Dernek: Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarını” olarak yapılmıştır.

I- GİRİŞ

Aynı Kanun’un 27. maddesinde ise kamu yararına çalışan dernekler düzenlenmiş olup, ilgili kanun hükmü şu şekildedir; Kamu yararına çalışan dernekler, ilgili bakanlıkların ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü üzerine, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilir. Bir derneğin kamu yararına çalışan derneklerden sayılabilmesi için, en az bir yıldan beri faaliyette bulunması ve derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek üzere giriştiği faaliyetlerin topluma yararlı sonuçlar verecek nitelikte ve ölçüde olması şarttır.

Kamu yararına çalışan dernek statüsünün kazanılması, kaybedilmesi ve gerekli belgeler ile diğer esas ve usuller yönetmelikte düzenlenir.”

Türkiye genelinde toplam 500’e yakın kamu yararına faaliyet gösteren dernek bulunmaktadır. İlgili Kanun hükmünde belirtildiği gibi kamuya yararlı dernekler kazanç paylaşma amacı dışında toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak konularda hizmet vermektedir.

31.03.2005 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliği’nin 48-52. maddeleri arasında kamu yararına çalışan derneklerden sayılmaya ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Makalemizin konusu kamuya yararlı derneklere sağlanan vergisel teşvikler olduğundan söz konusu konulara ilişkin detaylı bir açıklama yapılmayacaktır.

 

II- KAMUYA YARARLI DERNEKLERE SAĞLANAN VERGİSEL TEŞVİKLER

Kamuya yararlı derneklere sağlanan vergisel teşvikler her bir kanun itibariyle alt başlıklar halinde incelenecektir.

A- GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

1- Bağış ve Yardımların Gelirden İndirilebileceği

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin 4. fıkrası uyarınca, bu derneklere makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar mükelleflerin beyan edecekleri gelirlerinden indirilebilecektir. Ancak, yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait beyan edilecek gelirin % 5 ini (kalkınmada öncelikli yöreler için % 10) aşması halinde bir takvim yılı içinde fazlası indirilemez. Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, yoksa Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır.

2- Gıda Bankacılığı Faaliyetinde Bulunan Derneklere Yapılan Gıda Bağışları

Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/10 ve 89/6. maddelerinde, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ise 17/2-b maddesinde Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedellerinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması ve bu teslimlerin katma değer vergisinden istisna edilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemelere ilişkin ayrıntılı açıklamalar ise 251 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılmıştır.

Bağışı kabul edecek derneğin tüzüğünde ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunması gerekmektedir. Bununla beraber, derneğin başka alanlarda da faaliyet gösteriyor olmasının, kamuya yararlı dernek olup olmamasının uygulama açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

Gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağışların gıda maddesi niteliğinde olması gerekmektedir. Yapılacak bağışlar şartlı olarak (bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere) yapılmalıdır.

Dernekler bu bağışa karşılık harcama belgesi düzenleyecek ve bağış yapanlara bir örneğini vereceklerdir. Ticari faaliyetle uğraşanlarca düzenlenen faturalar dernek tarafından muhafaza edilecektir.

Ticari işletmeye dahil malların (gıda maddelerinin) bağışlanması durumunda, bu malların maliyet bedeli Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesi çerçevesinde gider kaydedilir. Bu işlem, faturanın bir yandan gelir bir yandan da gider kaydedilmesi suretiyle gerçekleştirilir.

Gıda bankacılığı kapsamında yapılan bağışlar, 3065 sayılı Kanun’un 17/2-b maddesine göre katma değer vergisinden müstesnadır. Aynı Kanun’un 30/a ve 32. maddelerine göre, kısmi istisna mahiyetindeki bu teslimin (gıda maddesi bağışlarının) bünyesine giren katma değer vergisi tutarının indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, bağışın yapıldığı dönemde, bağışlanan gıda maddelerinin iktisabı dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi tutarının hesaplanması ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 58. maddesine göre gider hesaplarına aktarılması gerekmektedir.

Bağışlanan gıda maddelerinin işletmeye dahil olmaması halinde ise, söz konusu malın maliyet bedeli (KDV dahil) GVK’nın 89. maddesi çerçevesinde yıllık beyannamenin bağış ve yardımlara ilişkin bölümüne yazılarak gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınacaktır.

3- Gelir Vergisi İstisnası

5228 sayılı Kanun’un 29. maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yapılan değişiklikle kamuya yararlı derneklere 01.01.2005 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 7, 8, 9 ve 14 numaralı bentlerinde belirtilen ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır. Buna göre, kamuya yararlı derneklerin banka ve özel finans kurumlarında açtırdıkları hesaplardan elde ettiği faiz ve benzeri gelirler üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır. Bu gelirler;

- Her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresi’nce çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler,

- Mevduat faizleri,

- Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kâr payları ile kâr ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kâr payları ve özel finans kurumlarınca kâr ve zarara katılma hesabı karşılığı ödenen kâr payları,

- Her nevi tahvil ve Hazine bonosu ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresi’nce çıkarılan geri alım veya satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında sağlanan menfaatler.

5281 sayılı Kanun’un 30. maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 67. madde ile 01.01.2006 tarihinden itibaren menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için vergileme rejimi yeniden düzenlenmiş ve söz konusu menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi bu madde kapsamına alınmıştır.

Yine aynı maddenin 5. bendine göre gelir sahibinin gerçek veya tüzel kişi ya da dar veya tam mükellef olması, vergi mükellefiyeti bulunup bulunmaması, vergiden muaf olup olmaması ve elde edilen kazancın vergiden istisna olup olmaması geçici 67. madde kapsamında yapılacak tevkifatı etkilemez. Diğer bir ifade ile kamuya yararlı derneklere 01.01.2006 tarihinden itibaren yapılacak bahsi geçen menkul sermaye iratları ödemeleri üzerinden geçici 67. madde kapsamında tevkifat yapılacaktır.

Burada özellik arz eden husus, kamuya yararlı derneğin Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinin ikinci fıkrasının 5 numaralı bendinde yazılı menkul sermaye iratlarını elde etmesini sağlayan menkul kıymetlerin ihraç tarihidir. Çünkü, GVK’nın geçici 67. maddesinin 9. bendine göre, bu maddenin yürürlük tarihinden önce ihraç edilmiş olan her nevi tahvil ve hazine bonoları ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerin elde tutulması veya elden çıkarılması suretiyle sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde bu madde hükümleri uygulanmaz. Bu gelirlerin vergilendirilmesinde, 31.12.2005 tarihi itibarıyla geçerli olan hükümler uygulanır. Bir başka deyişle kamuya yararlı derneklerin iktisap ettiği söz konusu menkul kıymetlerin ihraç tarihi 01.01.2006 öncesi olursa, GVK’nın 94. maddesi kapsamında istisna devam edecek, aksi durumda, derneğin elde ettiği söz konusu menkul sermaye iradı üzerinden geçici 67. madde kapsamında gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.

4- Kültür ve Sanat Amaçlı; Harcamalar, Bağış ve Yardımlar

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin 1. fıkrasının 7. bendine göre kamuya yararlı dernekler tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen;

a- Kültür ve sanat faaliyetlerine ilişkin ticari olmayan ulusal veya uluslararası organizasyonların gerçekleştirilmesine,

b- Ülkemizin uygarlık birikiminin kültürü, sanatı, tarihi, edebiyatı, mimarisi ve somut olmayan kültürel mirası ile ilgili veya ülke tanıtımına yönelik kitap, katalog, broşür, film, kaset, CD ve DVD gibi manyetik, elektronik ve bilişim teknolojisi yoluyla üretilenler de dahil olmak üzere görsel, işitsel veya basılı materyallerin hazırlanması, bunlarla ilgili derleme ve araştırmaların yayınlanması, yurt içinde ve yurt dışında dağıtımı ve tanıtımının sağlanmasına,

c- Yazma ve nadir eserlerin korunması ve elektronik ortama aktarılması ile bu eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonuna kazandırılmasına,

d) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı, yaşatılması, rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri yapılması ve nakil işlerine,

e- Kurtarma kazıları, bilimsel kazı çalışmaları ve yüzey araştırmalarına,

f- Yurt dışındaki taşınmaz Türk kültür varlıklarının yerinde korunması veya ülkemize ait kültür varlıklarının Türkiye’ye getirtilmesi çalışmalarına,

g- Kültür envanterinin oluşturulması çalışmalarına,

h- 2863 sayılı Kanun kapsamındaki taşınır kültür varlıkları ile güzel sanatlar, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki ürün ve eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonuna kazandırılması ve güvenliklerinin sağlanmasına,

i- Somut olmayan kültürel miras, güzel sanatlar, sinema, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki üretim ve etkinlikler ile bu alanlarda araştırma, eğitim veya uygulama merkezleri, atölye, stüdyo ve film platosu kurulması, bakım ve onarımı, her türlü araç ve teçhizatın tedariki ile film yapımına,

j- Kütüphane, müze, sanat galerisi ve kültür merkezi ile sinema, tiyatro, opera, bale ve konser gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin sergilendiği tesislerin yapımı, onarımı veya modernizasyon çalışmalarına ilişkin harcamalar ile bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların % 100’ü (Bakanlar Kurulu, bölgeler ve faaliyet türleri itibariyle bu oranı yarısına kadar indirmeye veya kanuni oranına kadar çıkarmaya yetkilidir.) gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.

B- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

Dernekler tüzel kişilikleri itibariyle kurumlar vergisi kapsamına girmediklerinden, kamuya yararlı dernek statüsü kazanan derneklerin kurumlar vergisinden muafiyetleri de söz konusu olmamaktadır. Ancak kamuya yararlı derneklere bağış yapan kurumlar vergisi mükelleflerine ve dernek iktisadi işletmesine ilişkin düzenlemeler ise alt başlıklar itibariyle aşağıda yer almaktadır.

1- Bağış ve Yardımların Kurum Kazancından İndirilebileceği

5520 sayılı KVK’nın 10/1-c maddesine göre, kamuya yararlı derneklere makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5’ine kadar olan kısmı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilebilecektir. Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, yoksa VUK hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır.

2- Rehabilitasyon Merkezlerinin İşletilmesinden Elde Edilen Kazanç İstisnası

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-ı maddesi uyarınca, kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar, 01.01.2006 tarihinden itibaren ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi kurumlar vergisinden müstesnadır. Söz konusu istisnaya ilişkin 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nde ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Rehabilitasyon merkezlerinin istisnadan yararlanabilmesi için bu merkezlerin 01.01.2006 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerekmektedir. 01.01.2004-31.12.2005 tarihleri arasında faaliyete geçen rehabilitasyon merkezleri ile ilgili olarak, mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerinin uygulanacağı tabiidir. Ayrıca, söz konusu derneklerin tüzüğünde, derneğin amaçları arasında genel insan sağlığına ilişkin kurumlar kurulması ve işletilmesiyle ilgili hükümlerin bulunması gerekmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/6-b alt bendinde 4842 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle kâr payları üzerinden yapılan vergi tevkifatı, kâr payına kaynak teşkil eden kurum kazancının istisna olup olmadığına bakılmaksızın kârın dağıtılması aşamasına bırakılmış bulunmaktadır. Rehabilitasyon merkezlerinden sağlanan kazançların dağıtılması durumunda, dağıtılan kazançlar üzerinden söz konusu madde uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.

3- Kültür ve Sanat Amaçlı; Harcamalar, Bağış ve Yardımlar

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin 1. fıkrasının 7. bendindeki teşviklere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-d maddesinde de yer verilmiş olup, Gelir Vergisi Kanunu bölümünde yapılan açıklamalar Kurumlar Vergisi Kanunu açısından da geçerlidir.

4- Spor Kulüplerine Tanınan Muafiyet

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 14. maddesine göre derneklerden başvurmaları halinde; spor faaliyetine yönelik olanlar spor kulübü, boş zamanları değerlendirme faaliyetine yönelik olanlar gençlik kulübü ve her iki faaliyeti birlikte amaçlayanlar gençlik ve spor kulübü adını alır. Bu kulüpler, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nce tutulacak kütüğe kayıt ve tescil edilir. Aşağıdaki tabloda spor kulüplerinden “Kamuya Yararlı Dernek” statüsünde olanlara yer verilmiştir.

 

Dernek Adı

Merkezi

Ankara Atlı Spor Kulübü Derneği

Ankara

Gençlerbirliği Spor Kulübü Derneği

Ankara

M.K.E. Ankaragücü Gençlik ve Spor Kulübü Derneği

Ankara

Balıkadamları Spor Kulübü Derneği

İstanbul

Samsun Spor Kulübü Derneği

Samsun

Bursa Spor Kulübü Derneği

Bursa

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği

İstanbul

Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği

İstanbul

Galatasaray Spor Kulübü Derneği

İstanbul

Kocaeli Spor Kulübü Derneği

Kocaeli

Trabzon Spor Kulübü Derneği

Trabzon

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 4. maddesinin (j) bendi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş spor kulüplerinin idman ve spor faaliyetlerinde bulunan iktisadî işletmeleri ile sadece idman ve spor faaliyetlerinde bulunan anonim şirketler, Türkiye’de sporun gelişimi ve kurumsallaşmasının teşvik amacı ile vergiden muaf tutulmuşlardır. Söz konusu muafiyet kamuya yararlı dernek statüsüne sahip olsun olmasın ilgili maddedeki şartları taşıyan tüm spor kulüplerine tanınmıştır.

C- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin birinci bendinde, kamuya yararlı sayılan derneklerin;

- İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri,

- Tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi, okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri

katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Söz konusu maddenin ikinci bendinde ise, kamu yararına çalışan derneklerce işletilen hastane, nekahethane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji, ve distofajin laboratuarları gibi kuruluşlar, öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve sakat bakım ve huzurevleri, parasız fukara aşevleri, düşkün evleri ve yetimhanelerinin ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Bu hüküm uyarınca, kamuya yararlı sayılan dernekler, maddede belir­tilen türde teslim ve hizmetlerini KDV hesaplamaksızın ilgililere vere­ceklerdir.

Yine aynı maddedeki düzenleme gereği bu derneklere, bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları da vergiden istisnadır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca istisna edilmiş malların teslimi ve hizmetlerin ifasıyla ilgili olarak alış vesikalarında gösterilen veya bu mal veya hizmetlerin maliyetleri içerisinde yer alan katma değer vergisinin indirim konu­su yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre bağış ve yardım niteliği kazanan bu teslim ve ifaların alımında veya üretiminde yüklenilen vergilerin Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 58. maddesi uyarınca gider olarak dikkate alınması gerekir.

D- DAMGA VERGİSİ VE HARÇLAR KANUNU AÇISINDAN

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 2 sayılı tablosunun V. bölümünün 17. bendine göre, kamuya yararlı derneklerin her türlü işlemlerinde düzenlenen ve damga vergisi bu teşekküller tarafından ödenmesi gereken kağıtlar damga vergisi istisnasından yararlanacaktır.

Ayrıca, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 59. maddesinin (b) fıkrası uyarınca, bu derneklerin iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ile derneğe ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinlerinde harç istisnasından yararlanacaktır.

E- VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinin (a) bendiyle kamu yararına çalışan dernekler veraset ve intikal vergisinden muaf tutulmuşlardır. Bu düzenleme gereği kamuya yararlı dernek statüsüne sahip dernekler, kendilerine veraset yoluyla ya da ivazsız bir şekil­de gerçekleşecek intikaller dolayısıyla veraset ve intikal vergisi ödeme­yeceklerdir.

Yine aynı Kanun’un 4. maddesinin (g) bendinde de kamuya yararlı sayılan derneklerce, dul ve yetimlere bağlanan aylıklarla bu aylıklar dı­şında verilen emekli ikramiyeleri ile dul ve yetim evlenme ikramiyeleri­nin veraset ve intikal vergisinden istisna olacağı belirlenmiştir.

F- EMLAK VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 4. maddesinin (e) fıkrası uyarınca, kamuya yararlı derneklere ait binalar (Kurumlar vergisine tabi işletmelere ait olmamaları veya bunlara tahsis edilmiş bulunmamaları şartıyla) emlak vergisinden, 14. maddesinin (c) fıkrası uyarınca bu derneklere ait araziler (Kurumlar vergisine tabi işletmelere ait olmamaları veya bunlara tahsis edilmiş bulunmamaları şartıyla) arazi vergisinden muaftır.

G- GÜMRÜK KANUNU AÇISINDAN

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin 7. fıkrası uyarınca, kamuya yararlı dernekler tarafından ticari gaye güdülmemek ve kuruluş amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ithal edilen eşya (eğitim, bilim ve kültürel amaçlı eşya ile bilimsel alet ve cihazlar, tıbbi teşhis, tedavi ve araştırma yapılmasına mahsus alet ve cihazlar, bilimsel araştırma amacına yönelik hayvanlar ile biyolojik veya kimyasal maddeler, insan kaynaklı tedavi edici maddeler ile kan gruplama ve doku tipi ayırma belirteçleri, ilaç özelliği olan ürünlerin kalite kontrolü amacına yönelik maddeler) gümrük vergisinden muaftır.

H- BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU AÇISINDAN

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 19. maddesi gereğince kamuya yararlı derneklerin düzenledikleri eğlenceler eğlence vergisinden muaf tutulmaktadır. Yukarıda sayılan muafiyet ve istisnalar derneğin tüzel kişiliğine yönelik olup, derneğe ait iktisadi işletmelerin bu muafiyet ve istisnalardan yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

III- SONUÇ

Kamuya yararlı derneklerin faaliyetleri demokratik bir toplum için oldukça önemli olarak değerlendirildiği için devlet tarafından çeşitli şekillerde teşvik politikaları uygulanmaktadır. Bu politikalar genellikle kamuya yararlı derneklerin bazı vergilerden istisna tutulması veya vergi muafiyetleri şeklinde uygulanmaktadır. Bu makalede kamu yararına çalışan derneklere ilişkin açıklamalar yapılmış, vergilendirme ile ilgili bölümde ise dernek ve vakıfların vergi kanunları karşısındaki durumları, ilgili kanun ve tebliğ hükümleri dikkate alınarak açıklanmaya çalışılmıştır.

 

İsmail BARINIR*

Yaklaşım

 

    Hesap Uzmanı