Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyon 41 yılın en düşüğünde PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2011
Image

TÜİK' in verilerine göre, TÜFE mart ayı rakamlarının ardından, yıllık bazda son 41 yılın en düşüğüne geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.42, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 1.22 ile beklentilerin altında artış kaydetti.       

Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE' de yüzde 3.99, ÜFE' de yüzde 10.08 artış gösterdi.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %1.57 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.

Mart ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde %1.17, ev eşyasında %0.94, giyim ve ayakkabıda %0.77, eğlence ve kültürde %0.46, lokanta ve otellerde %0.43, konutta %0.38, haberleşmede %0.34, eğitimde %0.29, sağlıkta %0.15, alkollü içecekler ve tütünde %0.03 artış görüldü.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında %-0.41 düşüş yaşandı.  

ANALİSTLER OLUMLU 

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Royal Bank of Scotland ekonomisti Timothy Ash, gelen rakamların rekor seviyede düşük bir enflasyona denk geldiğini söyledi.

Ash, Türkiye'nin yüksek büyüme ve düşük enflasyonla oldukça başarılı bir süreçten geçtiğini ancak cari açığın zayıf nokta olarak kalmaya devam ettiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN HALİNE GELDİ

Cari açık sorununa rağmen, özellikle Ortadoğu'dan zengin liderler ve yatırımcıların Türkiye'ye yöneldiklerinin, güçlü bankacılık sektörünün ülkeyi güvenli liman" olarak gösterdiğine dikkat çekti.

Enflasyonun beklenenden iyi gelmesiyle gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9'un altına indi. A.A.