Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dahilde işleme izin belgesi ve dahilde işleme izinlerinin re’sen kapatılması veya iptal edilmesi işlemlerinin geri alınması halinde, idarece yapılacak işlemler. PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2011

Image

28 Mart 2011 tarihli ve 2011/20 Sayılı Genelge’de dahilde işleme izin belgeleri veya dahilde işleme izinlerinin re’sen kapatıldıktan veya iptal edildikten sonra tekrar açılması durumunda idarece yapılacak işlemler belirlenmiştir.

Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 28 Mart 2011 tarihinde 2011/20 sayılı Genelge yayımlanmıştır. 

Genelge’de dahilde işleme izin belgeleri veya dahilde işleme izinlerinin re’sen kapatıldıktan veya iptal edildikten sonra tekrar açılması durumunda idarece yapılacak işlemler belirlenmiştir.

Dahilde işleme rejimi kapsamında düzenlenen idari para cezaları için,

·   İtiraz yapılmış, ancak henüz karara bağlanmamış olması durumunda, itiraz kabul edilerek para cezaları kaldırılacaktır.

·   İtiraz yoluna başvurulmaması veya itiraz reddedildikten sonra süresi içinde dava açılmaması durumunda, cezalar tahsil edilecektir.

·   İtiraz yolları kullanıldıktan ve süresi içinde dava açılmış olması durumunda, mahkemeden “konusuz kalan davanın reddine” kararı verilmesi talep edilecektir.

·   Mahkemece davanın reddine karar verilir ve para cezaları iptal edilmezse, para cezaları tahsil edilecektir.

Dahilde işleme rejimi kapsamında teminata bağlanmak suretiyle kesinleşen gümrük vergileri, faiz ve kesinleşen para cezaları için,

·   Ödeme emrinin gönderilmesinden sonra ödeme emrine karşı dava açılmamış olması durumunda, tahsilat işlemlerine devam edilecektir.

·   Ödeme emri gönderildikten sonra ödeme emrine karşı dava açılmış olması durumunda, mahkemeden “konusuz kalan davanın reddine” kararı verilmesi talep edilecektir.

·   Ödeme emrine karşı açılan davada mahkemece davanın reddine karar verilir ve ödeme emri iptal edilmez ise tahsilat işlemlerine devam edilecektir.

Yukarıda belirtildiği üzere idarece tesis edilecek işlemler, dahilde işleme izin belgesi veya dahilde işleme izni ayrımına tabi tutulmaksızın gerçekleştirilecektir.

Ayrıca, dahilde işleme izin belgesine ilişkin re’sen kapatma veya iptal kararının geri alındığı tarihte veya sonrasında açılan ödeme emrinin iptali davaları için mahkemeden “konusuz kalan davanın reddine” karar verilmesi talep edilecektir. Bütün delillerin mahkemeye sunulması gerektiği dikkate alındığında, re’sen kapatma veya iptal kararının kaldırıldığı bilgisi,  karar aşamasına gelmemiş davanın herhangi bir aşamasında mahkemeye verilebilir. Buna rağmen mahkemece idarenin lehine karar verilmesi halinde, verilen karar doğrultusunda işlem tesis edilecektir.

Yayımlanan Genelge ile 12 Mayıs 2009 tarihli 2009/53 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlükten kaldırılan Genelge’den farklı olarak 2011/20 sayılı Genelge’de, re’sen kapatılan veya iptal kararının geri alınması hallerinde, ek tahakkuk değil sadece para cezaları söz konusu olacağından açıklamalar da bu yönde yapılmıştır. Ayrıca dahilde işleme izin belgelerinde takip edilecek uygulamanın dahilde işleme izinleri için de geçerli olacağı belirtilmiştir. E&Y Türkiye