Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TAPDK: Sigarada tüm grupların fiyat artıracağı vergi modeli hazırlıyoruz PDF Yazdır e-Posta
25 Aralık 2007
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, vergi ve fiyat artırılarak tüketimin azaltılması için sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yükseltilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Çalışkan, kurumun yetki alanındaki ürünlerin başta ÖTV olmak üzere vergilendirilmesi konusunda, Maliye Bakanlığı'na bundan sonra destek sağlayacaklarını belirtti. Sigarada hangi modellerle vergileme yapılabileceğine ilişkin alternatif çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çalışkan, çalışmalarındaki temel amacın, “vergilerin ve sigaranın fiyatı artırılarak tüketimin azaltılması” olduğunu söyledi. Kurumun Maliye Bakanlığı'na vergisel düzenlemeler, sektörün vergi yükleri ve fiyatların yükseltilmesi için alternatif öneriler sunacaklarını vurgulayan Çalışkan, son kararı Maliye'nin vereceğini belirtti.

Çalışkan, yeni sistemde de maktu ve nispi vergilemenin devam edeceğini, ancak bu vergilerle ilgili olumsuzlukları giderecek, emniyet supabı niteliğinde ara mekanizmalar konulması gerektiğini ifade etti. Nispi vergilemede, fiyat üzerinden vergi alındığına işaret eden Çalışkan, şöyle devam etti: “Bu sefer ne oluyor, firmalar fiyatı artırmıyor. Diyelim, 100 liralık bir üründe 73 lira vergi, 27 lira size kalıyor. O ürünü 200 liraya sattığınız zaman, 146 lira vergiye gidiyor, size 54 lira kalıyor. Bir ürünü 200 liraya satmanın size getireceği ilave 27 lira, o müşteriyi kaybetmeye değer mi değmez mi analizini yapıyorsunuz. Siz sadece nispi vergileme yaparsanız, firmalar fiyatı olabildiğince küçük tutar. O yüzden, sisteme dengeleyici unsur olarak maktu vergileme konmuş. Asgari maktu vergi de alttaki düşük fiyat kategorisindeki sigaraları yukarı doğru itiyor ama fiyat artışı yapıp yapmamak üsttekinin keyfine kalmış. Şimdi hem üsttekini hem alttakini artışa zorlayacak bir sistem gelmeli. Koyacağımız model, hem alt hem de üst fiyat grubundaki sigara üreticilerini, fiyat artırmak zorunda bırakacak bir model olmalı. O yüzden, tüketimi azaltıcı etki yapacak fiyatlandırmayı sağlayacak bir vergileme modeli olması lazım.”

Fiyatta reel yüzde 10'luk bir artışın, sigara tüketiminde, reel olarak yüzde 4'lük bir azalma meydana getirdiğini anlatan Çalışkan, “Devletin de tüketimi azaltma gibi bir niyeti varsa, ne kadar istiyorsunuz azaltmak, yüzde 10 mu istiyorsun, yüzde 20 mi istiyorsun vergi ile sağlanacak etki şuraya kadardır. Şöyle bir fiyatlama yapılırsa, tüketici talebi azalır. Bunların hepsi masaya yatacak ve ona göre bir karar verilecek” dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=86565