Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK trafik kazası giderlerini ödüyor PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2011
Image

SGK, 14 Kasım 2008’den bu yana, trafik kazasına uğrayan kişinin sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın, bunlara ait tedavi giderlerini ödemiyordu.

Konu kamuoyunda çok tartışıldı ve eleştirildi. Neticede 6111 sayılı “Torba Kanun” ile yapılan düzenlemeyle başa dönüldü. Artık trafik kazasından kaynaklı tedavi giderlerini SGK karşılayacak..

Kanun değiştirildi

“Torba Kanun” ile Karayolları Trafik Kanunu’nun 98.maddesi değiştirildi, “Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır” ifadesine yer verildi. Dahası, 6111 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesinde; “Bu kanun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır” şeklinde düzenleme yapılarak, 25 Şubat 2011’den önceki kazaların tedavi giderlerinin SGK tarafından karşılanmasının yolu açıldı.

Ödeme usullerini belirledi

SGK, 25 Şubat 2011’den sonra meydana gelen trafik kazaları sebebiyle, sağlık tesisleriden gönderilecek faturaların ödenme usullerini belirledi. Bu tarihten önceki tedavi giderlerinin nasıl karşılanacağı ise daha sonra duyurulacak.
Buna göre, trafik kazasının oluş tarihine ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25/02/2011 tarihinden itibaren üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek tüm sağlık hizmet bedelleri SGK tarafından karşılanacak.

MEDULA’DA DÜZENLEME

Sosyal güvenlik kapsamında olan yani genel sağlık sigortalılarının tedavi giderlerinin faturalandırılması MEDULA üzerinden yapılacak. Bunun için SGK, MEDULA’da düzenleme yaptı. Genel sağlık sigortalısı olmayanların tedavi giderleri ise, MEDULA’da düzenleme yapılıncaya kadar SGK’ya manuel olarak fatura edilecek. Sağlık hizmet sunucuları tüm kazazedeler için tedavi bedellerine ait fatura ekine trafik kazası olduğuna dair kanıtlayıcı belge veya tespit tutanağı ekleyecekler. Öte yandan, genel sağlık sigortalısı olmayanların tedavi giderlerinin karşılanması trafik kazaları halleriyle sınırlı. Bu kişilerin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan trafik kazası tarifine uymayan kazalar sonucu oluşacak tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmayacak.

İLAÇ GİDERLERİ

Kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın 25/02/2011 tarihinden sonra kullanacağı tıbbi malzeme ve ilaç bedelleri, aynı şekilde SGK mevzuatı çerçevesinde karşılanacak. Genel sağlık sigortalısı olmayanların tıbbi malzeme ve ilaç bedellerine ait fatura ekine ise trafik kazası olduğuna dair kanıtlayıcı belge veya kaza tespit tutanağı eklenmesi gerekmektedir.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17572690.asp?yazarid=284