Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Genel Tebliği (Seri No:115) PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2011

Maliye Bakanlığı tarafından 20 Nisan 2011 tarihinde internet sitesi aracılığıyla yapılan duyuruda, KDV iadesine başvuran ve mevzuat gereği özel esaslar kapsamına giren mükelleflerin 6111 Sayılı Kanun’un öngördüğü tüm yıllarda (2006-2009) KDV artırımında bulunmakları halinde genel esaslara dönüşlerinin mümkün olacağı belirtilmiştir. Duyuruda ayrıca bu konuya ilişkin olarak 115 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin hazırlandığı ifade edilmiştir. 

Bakanlık tarafından hazırlandığı duyurulan 115 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği 22 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Sözü geçen tebliğde aşağıdaki açıklamalara yer verilmektedir.

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) düzenleme ve kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunan mükelleflerin iade talepleri "e;özel esaslar"e;a göre yerine getirilmektedir. Bu uygulamanın kapsamı ile usul ve esasları ise 84 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin "e;II. Özel Esaslar"e; başlıklı bölümünde düzenlenmiştir.

Sözü edilen Genel Tebliğ’in (II/1.5) bölümü kapsamında olumsuz tespit bulunan bir kısım mükelleflerin 6111 sayılı "e;Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"e;un KDV artırımına ilişkin hükümlerinden yararlanmaları halinde özel esaslardan çıkarılmaları Bakanlık’ça uygun görülmüştür.

Buna göre, Aralık/2009 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında 84 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin (II/1.5) bölümü kapsamında;

- SMİYB kullanma,

- Beyanname vermeme,

- Adresinde bulunamama,

- Defter ve belge ibraz etmeme,

olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6111 Sayılı Kanun’un 7 ve 9. maddeleri kapsamında KDV artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri yada 1 seri numaralı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Genel Tebliği”nin (X/6) numaralı bölümünde açıklandığı şekilde teminat gösterdikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır.

Sözü edilen Genel Tebliğ’in; (II/2.1), (II/2.2), (II/2.3.1) ve (II/2.3.4) bölümlerine göre haklarında özel esaslar uygulananlardan KDV artırımında bulunabileceklerin ise artırımda bulunmaları genel esaslara dönüşlerini sağlamayacaktır.

Haklarında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte alım yaptıkları veya daha alt safhalarla ilgili olumsuz rapor veya tespit bulunması nedeniyle 84 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin (II/3) ve (II/4) bölümü gereğince özel esaslar uygulanan mükellefler, alım yaptıkları dönemleri içeren takvim yılı itibariyle KDV artırımında bulunmuş olmaları halinde genel esaslara dönebileceklerdir. Bu kapsamda olanlarda da genel esaslara dönüş tarihi olarak artırımda bulunulan tutarın tamamının ödendiği veya yukarıda belirtilen şekilde teminat gösterildiği tarih dikkate alınacaktır. E&Y Türkiye

Katma Değer Vergisi Genel Tebliği (Seri No:115)