Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hangi eşyalar gümrüksüz getirilebilir? PDF Yazdır e-Posta
26 Nisan 2011

Image

Yolcuların (yurtdışından gelen Türk vatandaşları veya turist olarak gelen diğer ülke vatandaşları) yurtdışından veya gümrüksüz satış mağazalarından satın alarak yanlarında getirmek istedikleri eşyadan dolayı gümrük kapılarında sıkıntı yaşamaları ve hatta bazen 'kaçakçılık' suçlamasıyla karşı karşıya kalmaları söz konusu olabiliyor.

Bunun temel nedeni, yolcuların yanlarında hangi eşyadan ne kadar getirebilecekleri konusunda bilgilerinin olmaması. Bu yüzden, bugünkü yazımızda konu hakkında okurlarımızı bilgilendirmek istedik.

VERGİSİZ GELEBİLECEK KİŞİSEL EŞYA
Vergisiz gelebilecek kişisel nitelikteki eşyaların kapsamına, kişilerin kendi kullanıma özgü ve ticari nitelikte olmayan eşyalar giriyor. Bunlarla ilgili olarak da bazı sınırlamalar söz konusu. Bu bağlamda bazı kişisel eşya türleri ve bunlarla ilgili üst sınır şu şekilde belirlenmiş durumda.

Tütün ürünleri: Sigara 400 adet, sigarillo 100 adet, puro 50 adet, kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gram, pipo tütünü 250 gram.

Alkollü içkiler: Alkol derecesi yüzde 22'yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 litre, alkol derecesi yüzde 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 litre. (Tütün maddeleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı uygulanıyor).

Kozmetik ürünler: En fazla 120 ml.'lik şişeler içinde 5 adet kolonya, lavanta, parfüm, esans veya losyon; 5 adet cilt bakımı ve makyaj malzemesi.

Gıda ürünleri: Çay, çözülebilir hazır kahve, kahve, Çikolata, şekerden mamul yiyecek birer kg.

Giyim ve yolculuk eşyası: Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya ve yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası.

Spor ve oyun aletleri: Birer adet kamp çadırı, dalgıç takımı, motorsuz şişirme bot, yelken tertibatlı sörf; bir çift yüzme paleti; golf malzemesi (golf aracı hariç); yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç).

Sağlık cihazları: Hasta yolcuya ait yatak; maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk; şahsi tedavide kullanılan ilaçlar; kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar; gaz maskesi, koruyucu elbise.

Elektronik/Dijital eşya: LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar); birer adet video kamera (10 adet boş kasetiyle birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte); bir adet GPS yön bulma cihazı; bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil); bir adet radyo veya radyo-teyp; her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kasedi, CD, VCD, DVD; bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti; TV, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-cep telefonu (iki takvim yılında bir adet).

Diğer eşyalar: Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası; çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar; bir adet ütü; bir adet bisiklet; bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç); araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar (akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.); kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın; yolcunun beraberinde olmak şartıyla evcil hayvanlardan toplam iki adet veya on adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesiyle varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla), (Evcil hayvan kedi, köpek, kuş ile sınırlı).

Yolcunun beraberinde getirilebileceği hediyelik eşya
KİŞİSEL kullanım eşyaları dışında bazı eşyaların da gümrüksüz getirilmesi mümkün. Yolcular (transit yolcular hariç) tarafından beraberinde getirilen, ticari miktar ve nitelik taşımayan, kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına özgü hediye amaçlı eşyalar gümrük vergilerinden muaf. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek değeri 430 euroyu geçmeyen eşya için uygulanıyor. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Euro olarak dikkate alınıyor. İki ya da daha fazla kalemden oluşan eşyanın yolcu başına toplam değerinin yolcu beraberi hediyelik eşya için belirtilen değerleri aşması halinde muafiyet yalnızca 430 veya 150 Euro tutarındaki kısma uygulanıyor.

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/hangi-esyalar-gumruksuz-getirilebili...