Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Meslek Faaliyetinde bulunan Limited Şirketlerde Belge düzeni ve Stopaj (özelge) PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2011

Image

Serbest meslek faaliyetinde bulunan limited şirketin hizmet ifaları karşılığında fatura düzelmesi gerekip, verdiği hizmetler karşılığında ödenecek bedellerden vergi kesintisi yapılmaması gerektiği hk.

SERBET MESLEK FAALİYETİNDE BULUNAN LİMİTED ŞİRKETLERDE BELGE DÜZENİ VE STOPAJ

Tarih  : 01.02.2011

Sayı      : B.07.1.GİB.4.10.15.01-2010-GVK-1325-6


KVK Md. 6, 15

VUK Md. 232, 236

3568 sayılı Yasa kapsamında mali müşavirlik ve denetim hizmetleri vermek amacı ile kurulan şirketinizin fatura mı serbest meslek makbuzu mu düzenlenmesi gerektiği ile serbest meslek hizmetleri karşılığında ödenecek bedellerden vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNLARI YÖNÜNDEN:

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’ nun 6. maddesinde, kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu’ nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

5520 sayılı Kanun’ un 15. maddesinde de tam mükellef kurumlara yapılan ödemelerin hangilerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı bentler halinde sayılmış olup maddede, tam mükellef kurumlara yapılan serbest meslek ödemelerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağına ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

Buna göre, mali müşavirlik ve denetim hizmetleri vermek amacı ile kurulmuş olan şirketiniz kurumlar vergisi mükellefi olduğundan ve  elde ettiğiniz kazanç kurum kazancı olarak beyan edileceğinden, şirketinize mali müşavirlik ve denetim hizmetleri karşılığında ödenecek bedellerden vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’ nun 232. maddesinde; “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2.. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa

sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 50.000.000 (393 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile 01.01.2010’ dan itibaren 680 TL) liradan az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.”

hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanun’ un 236. maddesinde ise; Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu isteme ve almak mecburiyetindedir.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, serbest meslek makbuzu serbest meslek erbabı tarafından düzenlenmekte, Vergi Usul Kanunu’ nun 177. maddesinin (4) numaralı bendi uyarınca her türlü ticaret şirketleri birinci sınıf tüccar sayılmaktadır.

Bu durumda, birinci sınıf tüccar sayılan şirketinizin, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde fatura düzenlemesi gerekmekte olup e-fatura uygulamasından yararlanmak istemeniz halinde ise 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ nde belirtilen işlemleri yerine getirmeniz icap etmektedir.