Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankadan satın alınan Aracın KDV karşısındaki durumu PDF Yazdır e-Posta
06 Mayıs 2011
Image

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 05.07.2010

Sayı   : B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-3/2010/

              Bsmv-28-03-472

KDVK Md. 17/4-e

Gider V.K. Md. 28

BANKADAN SATIN ALINAN ARACIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU

Banka tarafından yapılan araç satışı BSMV’ ye tabi olup, ihale bedeli içerisinde indirim konusu yapılabilecek herhangi bir KDV tutarı bulunmadığı hk.

Dilekçenizde, ihale yoluyla 65.000 TL’ ye ... Bankası’ ndan almış olduğunuz otobüs bedelinin içerisinde indirime konu edebileceğiniz katma değer vergisi bulunup bulunmadığı ve bu işlemin KDV’ ye tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edilmektedir.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’ nun 28. maddesinde, banka ve sigorta şirketlerinin 10.06.1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu’ na göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paraların banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, ... Bankası’ nın tarafınıza araç satışı karşılığı almış olduğu para BSMV’ ye tabidir.

KDV Kanunu’ nun 1/1. maddesinde, Türkiye’ de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı hükme bağlanmış; 17/4-e maddesinde ise banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemlerin KDV’ den istisna olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, ... Bankası’ nın tarafınıza otobüs satışı BSMV’ ye tabi olup, ihale bedeli olan 65.000 TL içerisinde indirime konu edebileceğiniz herhangi bir KDV tutarı bulunmamaktadır.