Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DB: Türkiye'de gençlerin yüzde 40'ı hiçbir şey yapmıyor (26.12.2007) PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2007

Gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda istihdam paketini görüşmeye hazırlanan hükümete, Dünya Bankası'ndan (DB) da destek geldi. DB, Türk bürokrasisiyle tartışmaya açtığı ancak henüz kamuoyuna açıklamadığı "Türkiye'nin Gelecek Nesillerine Yatırım Yapmak-Okuldan İşe Geçiş ve Türkiye'nin Kalkınması" konulu raporunda genç istihdamının artırılması için önerilerde bulundu. Bankanın raporunda, gençler için "ikinci şans" programları oluşturulması istendi. Raporda ikinci şans programlarıyla okulu erken terk edenler ve üniversiteye girememiş gençlere mesleki eğitim verilmesi önerildi. Ayrıca ortaöğrenimini tamamlamamış, düşük gelirli gençler ve genç kadınlara istihdam programları verilmesinin de gündeme gelmesi gerektiği belirtildi. Raporda, Türkiye'deki iyi eğitimli kadınların işgücüne katılmalarının bir önceki döneme göre azaldığı ve gençlerin yüzde 40'ının hiçbir şey yapmadığı gibi çarpıcı tespitlere de yer verildi.

'Her yıl 800 bin kişiye iş yaratılmalı'

DB de Türkiye'deki istihdam konusuna eğildi. Bankanın Türk bürokrasisiyle tartışmaya açtığı rapora göre Türkiye'nin çalışma çağındaki nüfusu önümüzdeki 10 yılda her yıl 800 binin üzerinde artmaya devam edecek. Bu süreç, 2020'ye kadar sürecek. 2020'de ise Türkiye yaşlanan bir toplumun nüfus profiline sahip olacak. Rapora göre Türkiye'nin 15-24 yaş arası olarak tanımlanan genç nüfusunun sadece yüzde 30'u istihdam ediliyor ve bu nüfus grubundaki işsizlik oranı ulusal oranın iki katından fazla. Rapora göre gençlerin yüzde 40'ı ne okula gidiyor ne de çalışıyor, bir başka deyişle "hiçbir şey yapmıyor." Genç nüfusuyla ilgili olarak özellikle kadın istihdamındaki daralma dikkat çekiyor. Genç kadınların istihdama katılma oranının 2006'da yüzde 20 olduğu vurgulanan raporda, "Aslında Türkiye'deki iyi eğitimli kadınların işgücüne katılımları bir önceki nesil ile karşılaştırıldığında daha azdır" denildi.

Rapora göre 2002-2006 döneminde gayri safi yurtiçi hasılası yıllık yüzde 7,5 büyüyen Türkiye'de istihdam artışı ise yıllık ortalama yüzde 1,1 düzeyinde kaldı. Türkiye'nin 2006'da yüzde 46'lık istihdam oranının yüzde 70 düzeyindeki Lizbon standardının da çok altında olduğu vurgulanan raporda, "Tüm istihdamın yaklaşık yarısı kayıtdışı sektörlerdedir" denildi.


"İkinci şans" programları önerisi

Türkiye'de pek çok gencin okuldan işe geçiş döneminde sahip oldukları fırsatları sınırlı gördükleri belirtilen rapora göre, spesifik işgücü piyasası reformlarıyla fırsatlar geliştirilebilir. Düşük ücretli işgücü için de sosyal güvenlik primlerinin düşürülmesi ve esnek çalışma düzenlemeleriyle ilgili seçeneklerin artırılması gündeme getirilebilir. Rapora göre, yeni işe alınan 30 yaş altı çalışanlar için işveren tarafından ödenen emeklilik sigortası primi 5 puan, işsizlik sigortası kesintisi de 2 puan düşürülürse 70 bin kayıtlı iş fırsatı çıkacak. Bu da genç istihdamında yüzde 2'lik bir artışı gündeme getirecek.

Raporda, gençler için etkili ikinci şans programları önerisine de yer verildi. Buna göre, ikinci şans programıyla gençlere örgün eğitimleri sırasında verilmemiş olan istihdam becerileri verilecek. Bu da okulu erken terk eden veya üniversiteye girememiş çok sayıda ortaöğrenim mezunu için önemli olacak. Raporda, "Gençlik istihdam programları, daha az eğitimli olan gençler, düşük gelirli ailelerden gelen gençler ve genç kadınlar üzerine odaklanmalıdır, çünkü geçiş sürecinde en büyük zorlukları bu gruplar yaşamaktadır" denildi. 

Dünya Bankası Raporunun Gözlemleri Ve Önerileri

- 15-24 yaş arası genç nüfusun sadece yüzde 30'u istihdam ediliyor

- Gençlerin yüzde 40'ı ne okula gidiyor ne de çalışıyor

- Özellikle kadın istihdamındaki daralma dikkat çekiyor

- Mevcut birçok işin kalitesi çok düşük

- Tüm istihdamın yaklaşık yarısı kayıtdışı sektörlerde

- Okulu terk eden veya üniversiteye girememişlere mesleki eğitim verilmeli

- Düşük ücretli işgücü için sosyal güvenlik primleri düşürülmeli

- Esnek çalışma düzenlemeleriyle ilgili seçenekler artırılmalı

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=86720