Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli aylığına haciz konup itiraz bekleniyor PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2011

Image

Emeklilerin aylıklarına haciz koyulamayacağı halde icra müdürlükleri, hala bankalara yazı gönderip yasadışı olarak emeklilerin banka hesaplarına haciz getiriyorlar. Böylece emekliyi şikayet ya da itiraza zorluyorlar.

Sayın Tezel, emeklinin emekli aylığına haciz konulamıyor, bu doğru ama icra müdürlükleri bankalara yazı gönderip tüm hesaplara haciz koyduruyorlar. Yani emeklinin banka aracılığıyla sadece emekli aylığı aldığı banka hesabına da haciz koyduruyorlar. Burada asıl sorun ise, icra müdürlüklerinin bankalara "nezdinizdeki hak ve alacaklarına haczi" diye yazı göndermesi. Banka bu şahsın emekli olup olmadığına bakmazsızın hesabını bloke ediyor. Oysa bankalarda alt hesap olarak emekli maaş hesabı açılamaz mı? Ben yaklaşık 2 yıldır bunu anlatmaya çalışıyorum ama hâlâ anlatamadım; siz bir izah etseniz anlarlar sanırım. Muzaffer Öksüz

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93'üncü maddesinde, "Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88'inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.

Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir" hükmü mevcuttur. Bu hükme göre, sadece nafaka alacakları ve SGK'nın alacakları hariç olmak üzere emekli aylığından kesinti yapmak yasaktır. Emeklinin açıkça "Emekli (dul-yetim) aylığımdan icra kesintisi yapılsın" izni olmadan hiçbir icra müdürü veya kimse emekli aylığına haciz koyduramaz.

EMEKLİ BANKA HESAPLARI FARKLIDIR
Öte yandan, SGK'nın göndereceği emekli-dul-yetim aylık ve gelirleriyle ilgili olarak bankalarda açılacak hesaplar da normal mevduat hesabı gibi değildir. Mesela, bir emeklinin SGK'ya veya bankaya başvurup "Nezdinizde bulunan filan numaralı mevduat hesabıma emekli aylıklarım yatırılsın" dese bile bu yapılamaz. Mutlaka emekli aylık ödemeleri için bankalar, ayrı tanımlanmış bir hesap açmak zorundadır. Yine, emeklinin adına açılmış olan aylık hesabı için, "Buraya yatan aylığımı her ay otomatik olarak diğer mevduat hesabıma aktarın" gibi bir talimatı da bankalar gerçekleştiremez. Emekli aylık hesapları, bizzat elden veya bankamatikten çekilmesi gereken hesaplardandır.

İCRA MÜDÜRÜ DE ŞİKÂYET EDİLEBİLİR
Esasen borçlu emeklinin herhangi bir muvafakati olduğunu gösteren bir yazı olmadan, alacaklının talebi üzerine bankalara yazılan yazıdan sonra emeklinin emekli aylık hesabına haciz konmuşsa, haczi koyduran icra müdürü şikâyet edilebilir. Zira, yukarıdaki madde hükmünden de görüleceği üzere, "haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir" denmektedir.

Bu maddeye göre emekli aylığınıza icra memuru tarafından haciz istenmişse, kendisini o yerin cumhuriyet savcısına ve icra tetkik merciine şikâyet ediniz. Zira, sizin izniniz (muvafakatiniz) olmadan icra daireleri emekli aylığınıza haciz koyamaz, koyduramaz.

Ali Tezel

http://www.haberturk.com/yazarlar/636261-emekli-ayligina-hac...